Γιούνκερ: «Απαράδεκτη» η πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία

Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να «εξατομικεύεται» η περίπτωση της Ελλάδας.

«Αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο», όπως η δημοσιονομική εποπτεία, «όμως δεν το βρίσκω πολύ καλό να γίνει αποκλειστικά για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.


Ρίχνει τους τόνους η Γερμανία

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να

εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία.

Η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το «πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει, ώστε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Όμως όλα αυτά θα λειτουργήσουν μόνον αν η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη τα συζητήσουν. Δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία», πρόσθεσε η Καγκελάριος.

«Πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Γκέοργκ Στράιτερ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, για να συμπληρώσει: «Όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα».

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, έκανε λόγο για συζήτηση εργασίας για να δούμε, όπως ανέφερε, «τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει», στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου «όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα» στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Ο κ. Κότχαους μίλησε για δύο πιθανές πορείες:

- Η πρώτη να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, «ένα είδος ενισχυμένου χρυσού κανόνα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

- Η δεύτερη, είπε, θα ήταν «να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή».

Την πρόταση τοποθέτησης επιτρόπου στην Ελλάδα απορρίπτει ο πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημειώνοντας πως ο επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως «δύναμη κατοχής». Ο γερμανός πολιτικός τόνισε ότι «τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική»

Σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο, ο κ. Γκάμπριελ προειδοποιεί ότι αυτή η κίνηση «θα εξουδετέρωνε την δημοκρατία» και προσθέτει ότι υπάρχει ήδη η τρόικα, η οποία δίνει συμβουλές στους Έλληνες.

«Αυτό που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι κατάργηση της δημοκρατίας», τονίζει και ζητεί πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ τάσσεται υπέρ της επιβολής του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε

Keywords
Τυχαία Θέματα