Γιαννιώτικη κοτόπιτα, κασερόπιτα πολίτικη και εύκολη τυρόπιτα

Οι πίτες έχουν θέση στο γιορτινό τραπέζι σε αρκετές περιοχές της χώρας τις ημέρες που έρχονται, όπως για παράδειγμα η κοτόπιτα, που είναι συνήθως η πρώτη πίτα της χρονιάς στα Ιωάννινα, που θα φέρει τύχη και χαρά στο σπίτι, αλλά και στον τυχερό που θα βρει το φλουρί. Ακολουθούν μία δεύτερη συνταγή για κασερόπιτα πολίτικη και  μια τρίτη για εύκολη τυρόπιτα.

Γιαννιώτικη κοτόπιτα

Υλικά

1 κοτόπουλο μέτριο

1 φύλλο δάφνης

5

μέτρια κρεμμύδια

1 συσκευασία έτοιμο φύλλο χωριάτικο (περίπου 500 γρ. ή 6 φύλλα φτιαγμένα στο χέρι)

200 γραμμάρια ρύζι καρολίνα

2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

4 αβγά

300 γρ. φέτα

150 γρ. λιωμένο βούτυρο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Για να φτάξουμε τη γέμιση, βάζουμε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα, με τη δάφνη και 2 από τα κρεμμύδια ολόκληρα, το καλύπτουμε με νερό και το βράζουμε. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε προσεκτικά, ενώ δεν πετάμε το ζωμό. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το ξεψαχνίζουμε με τα δάχτυλα σε μικρά κομμάτια. Λιώνουμε τα βρασμένα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε με το κοτόπουλο. Στραγγίζουμε το ζωμό, κρατάμε περίπου 200 ml στο πλάι και τον υπόλοιπο τον βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα. Βάζουμε το ρύζι μαζί με τη ζάχαρη στο ζωμό να βράσει. Όταν λαπαδιάσει, αποσύρουμε από τη φωτιά, χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στο ρύζι. Τα 3 κρεμμύδια που μας έμειναν, τα σοτάρουμε σε 2 κουταλιές της σούπας από το λιωμένο βούτυρο, να μαλακώσουν αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε λίγο-λίγο από το ζωμό που αφήσαμε στην άκρη (200 ml) στα κρεμμύδια, για να σιγοβράσουν και να μελώσουν για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα μείγματα του ρυζιού και των μελωμένων κρεμμυδιών στο κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Λιώνουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο σε κατσαρολάκι. Σε βουτυρωμένο ταψί, στρώνουμε δύο φύλλα ζύμης βουτυρώνοντάς τα με το λιωμένο λιωμένο βούτυρο. Από πάνω στρώνουμε ένα ακόμη φύλλο και πάνω του στρώνουμε τη γέμιση κοτόπουλο-ρύζι-κρεμμύδια. Πάνω από τη γέμιση προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη και σκεπάζουμε με τρία ακόμα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κάθε φορά. Ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 ο C, για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.

Κασερόπιτα με φύλλο κρούστας

Υλικά

4 αβγά

700 ml γάλα πλήρες

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα

1 συσκευασία φύλλο κρούστας πολίτικο

800 γραμμάρια κασέρι τριμμένο

Εκτέλεση

Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά, το γάλα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε στην άκρη. Λαδώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί. Στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας πολίτικο, λαδώνοντας το καθένα. Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα κασέρι όλη την επιφάνεια του φύλλου. Στρώνουμε άλλα 3 φύλλα πάνω από το κασέρι, λαδώνοντας το καθένα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι. Στρώνουμε τα 3 τελευταία φύλλα, λαδώνοντας το καθένα. Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν και διπλώνουμε το γείσο της πίτας. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Περιχύνουμε την πίτα με το μείγμα των αυγών. Περιμένουμε να το απορροφήσει για 5 λεπτά. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 o C στον αέρα, για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πανεύκολη τυρόπιτα

Υλικά

1 συσκευασία (450 γρ.) φύλλα κρούστας

5 αβγά

1 L φρέσκο γάλα πλήρες

100 ml ελαιόλαδο

400 γραμμάρι φέτα

200 γραμμάρια ανάμεικτο τριμμένο τυρί

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κουταλάκι γλυκού ξερό δυόσμο

Εκτέλεση

Βγάζουμε τα φύλλα από την συσκευασία τους, ξεχωρίζουμε, τα κόβουμε σε μικρά και μεγάλα κομμάτια με τα χέρια μας και τα απλώνουμε σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 20 λεπτά. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε τα φύλλα μία φορά, για να ψηθούν πιο ομοιόμορφα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν όσο ετοιμάζουμε το υγρό μείγμα. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αβγά, το γάλα και το ελαιόλαδο μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε την φέτα, το ανάμεικτο τριμμένο τυρί, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το δυόσμο και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Προσθέτουμε στο μείγμα τα μισά φύλλα κρούστας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τα σπασμένα φύλλα που μας έμειναν σε λαδωμένο ταψί, καλύπτουμε με το μισό μείγμα του μπολ και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και το υπόλοιπα μείγμα. Πιέζουμε ελαφρώς να απλωθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά και σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα