Γαλλία: «Μικρή επανάσταση» με δωρεάν προφυλακτικά

Η σημαντική και ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων που αφορούν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στη Γαλλία - συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV του AIDS - όπως επίσης και των περιστατικών ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, οδήγησαν την κυβέρνηση στη λήψη επιπλέον μέτρων, ανάμεσα στα οποία και η δωρεάν χορήγηση προφυλακτικών. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν, μάλιστα, προσωπικά από τον Εμανουέλ Μακρόν, σε μια σαφή ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται σε αυτό το μέτωπο - αλλά και της προσπάθειας του γάλλου προέδρου να «πιάσει επαφή» με τη νέα γενιά και ειδικά με τα φτωχότερα στρώματα.

Θεωρία και πράξη

«Πρόκειται για μια μικρή επανάσταση στον τομέα της αντισύλληψης» είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν την προηγούμενη εβδομάδα, στη διάρκεια συζήτησης που είχε με νέους για ζητήματα υγείας στο Φοντέν-λε-Κομτ, ένα προάστιο του Πουατιέ στη Δυτική Γαλλία. «Δεν είμαστε πολύ καλοί σε αυτόν τον τομέα. Η πραγματικότητα είναι πολύ, πολύ διαφορετική από τη θεωρία. Είναι κάτι στο οποίο οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε πολύ πιο καλά τους δασκάλους μας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στη Γαλλία έχουν αυξηθεί κατά 30% στη διάρκεια της διετίας 2020-21, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι άσχετο και από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν στην κοινωνική ζωή, ιδιαιτέρως των νέων, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων. Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, έφερε τα νέα μέτρα, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν συνέχεια άλλων που έχουν ληφθεί ήδη προς την ίδια κατεύθυνση χωρίς να έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι προβλέπουν τα μέτρα

Πλέον, με βάση το νέο «πακέτο», οι νέοι έως 25 ετών θα είναι σε θέση από την 1η Ιανουαρίου να προμηθεύονται δωρεάν προφυλακτικά από τα φαρμακεία, μόνο με την πιστοποίηση της ηλικίας τους, κάτι που σήμερα μπορούσε να γίνει μόνο με συνταγή γιατρού ή μαίας. Ενώ δε αρχικά οι εξαγγελίες αφορούσαν μόνο την ηλικιακή ομάδα από 18 έως 25, μετά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν στη διάρκεια τηλεοπτικών εκπομπών και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μακρόν δέχθηκε την επέκταση του προγράμματος και σε νεότερους. «Ας το κάνουμε» εμφανίζεται να λέει σε ένα βίντεο που τράβηξε ο ίδιος στο περιθώριο μιας διάσκεψης στην Ισπανία - για να συνεχίσει με το εξής μήνυμα στο Twitter: «Αρκετοί νεότεροι κάνουν επίσης σεξ (…) άρα είναι ανάγκη να προστατευθούν και αυτοί».

Η αντισύλληψη

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος το κράτος προσφέρει δωρεάν έλεγχο και αντισύλληψη σε όλες τις γυναίκες κάτω των 25 ετών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει το πρόγραμμα που ήδη ίσχυε για τα κορίτσια κάτω των 18 ετών. Στόχος είναι, όπως ανακοινώθηκε, να μη διακόψουν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε νεαρή ηλικία τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που είναι σε θέση να αποτρέπουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος τους.

Πάντως, η αιτία για την εξαγγελία των νέων μέτρων πρέπει να αναζητηθεί και στη γκρίνια και δυσφορία που υπάρχει για τις επιδόσεις σε αυτό το θέμα του δημόσιου συστήματος υγείας της Γαλλίας, που αποτελεί πρακτικά μονόδρομο για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Κι αυτό διότι κάλυπτε έτσι κι αλλιώς ένα μέρος των δαπανών για την αντισύλληψη και τον προγεννητικό έλεγχο, ενώ οι αμβλώσεις είναι δωρεάς για όλους, ο χρόνος αναμονής για ένα ραντεβού με γιατρό ήταν υπερβολικά μεγάλος και διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο την περίοδο της Covid.

Την ίδια στιγμή, είναι γεγονός ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται προς ανάλογη κατεύθυνση, όπως είναι για παράδειγμα η Ισπανία. Οσο για τις ΗΠΑ, πρόσφατα ειδικοί των CDC έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, ισχυριζόμενοι πως η αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι «εκτός ελέγχου».

Keywords
Τυχαία Θέματα