Φορομπόνους - έκπληξη για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Το πρώτο κομμάτι του παζλ στα νέα μέτρα ελαφρύνσεων των ασθενεστέρων και ενίσχυσης της ανάπτυξης, τα οποία σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση στη βάση της φετινής υπέρβασης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, έχει τοποθετηθεί ήδη στους κωδικούς του προϋπολογισμού. Στον τρέχοντα προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί «εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος», ποσό το οποίο δεν αποκλείεται

να είναι τελικά μεγαλύτερο εάν τα στοιχεία του Οκτωβρίου επιβεβαιώσουν την τάση σημαντικών υπερβάσεων στο πρωτογενές πλεόνασμα, την οποία αναδεικνύει η εκτέλεση του προϋπολογισμού έως τον Σεπτέμβριο.

Στο εννιάμηνο, ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,012 δισ. ευρώ, υψηλότερο σε σχέση με τον στόχο για πλεόνασμα 1,467 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα να καταγράφουν υπέρβαση 616 εκατ. ευρώ και τις δαπάνες μειωμένες κατά 1,723 δισ. ευρώ.

Παρότι από τις διατυπώσεις του προσχεδίου προκύπτει ξεκάθαρα ότι το φορομπόνους των 138 εκατ. ευρώ αφορά εφάπαξ μείωση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα, το πολιτικό μήνυμα των εκπτώσεων έχει σημασία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μειώσεις αυτές δεν αποκλείεται να συνδέονται με το ύψος της προκαταβολής φόρου, δίνοντας έτσι έναν «αέρα» τουλάχιστον 138 εκατ. ευρώ στην επιχειρηματικότητα προκειμένου να στηρίξει το στοίχημα της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης. Ασχετα με το «όχημα» μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, το βέβαιο είναι ότι στη διάρκεια του 2019 οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν τελικά μικρότερο φόρο εισοδήματος κατά τουλάχιστον 138 εκατ. ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων εξοφλείται σε μηνιαίες δόσεις έως και τον Δεκέμβριο.

ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου επικρατεί αισιοδοξία αναφορικά με το κλείσιμο του 2019 αλλά και τον προϋπολογισμό του 2020 ιδίως μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς όσον αφορά τις δημοσιονομικές προβλέψεις του επόμενου έτους. Χθες το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους διατηρώντας τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,8% και στοχεύοντας σε κάλυψη του στόχου για πρωτογενές αποτέλεσμα οριακά πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις ισχύουσες δεσμεύσεις. Στην ποσοτικοποίηση των πρόσθετων μέτρων που επιστρατεύονται ώστε να ενταχθούν στο σύνολό τους οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες ελαφρύνσεων, το υπουργείο Οικονομικών χαμήλωσε οριακά τον πήχη των προβλέψεων πρόσθετων εσόδων από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (30% του εισοδήματος των φορολογουμένων το 2020 με e-αποδείξεις), ενέταξε πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ από τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων στη βάση των οριστικών στοιχείων καθώς και επιπλέον έσοδα από τον νέο τρόπο χορήγησης αδειών διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών.

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 

Από τις προβλέψεις του προσχεδίου ξεχωρίζει ακόμα η εγγραφή μόλις 20 εκατ. ευρώ για επίδομα δόσης στεγαστικού δανείου το 2020, αλλά και η απουσία κονδυλίου επιδότησης θέρμανσης. Φέτος το επίδομα των 68 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί προκαταβολικά έως το τέλος του χρόνου, αλλά το 2020 το επίδομα «θα αναδιαρθρωθεί», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, και ενδέχεται να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2021… Στο μέτωπο της επιδότησης δόσης στεγαστικών δανείων, από τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί φέτος οι τελικές πληρωμές θα είναι της τάξεως των λίγων χιλιάδων ευρώ, καθώς η ρύθμιση «δεν τραβάει» και για το επόμενο έτος είναι αμφίβολο εάν και τα 20 εκατ. ευρώ αξιοποιηθούν από κόκκινους δανειολήπτες.

Εν τω μεταξύ, χθες το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα τις νεότερες προβλέψεις του αναφορικά με την ανάπτυξη, θέτοντας τον πήχη για την ελληνική οικονομία στο 2% φέτος και στο 2,2% το 2020, ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το Ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,9%. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναχωρεί σήμερα για την Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της φθινοπωρινής Συνόδου του Ταμείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα