Εξεταστική επιτροπή για το έλλειμμα του 2009 ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

- Ποιοι παράγοντες, ποια μέτρα, ποιες συνθήκες οδήγησαν στη διαμόρφωση του ύψους του ελλείμματος και του χρέους του 2009.

- Ποιες διαρθρωτικές αδυναμίες, που υφίστανται διαχρονικά, έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί για να μην φτάσει η Ελλάδα να αμφισβητείται διαρκώς, ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών της δεδομένων.

Παράλληλα, οι βουλευτές επικρίνουν όσους επικαλούνται «επιχειρήματα για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009», υποστηρίζοντας πως «είναι γεγονός ότι το έλλειμμα αυτό έχει αποτελέσει

έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για την κρίση δανεισμού, αλλά και κυρίως για την κρίση εμπιστοσύνης των αγορών και των διεθνών μας εταίρων».

Επιπλέον, αναφέρουν ότι «αυτή η συζήτηση εκθέτει τους θεσμούς της πολιτείας στον πολίτη αυξάνει την ανασφάλεια και εκθέτει διαρκώς τη χώρα σε διεθνές επίπεδο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης:

Το πλήρες κείμενο της πρότασης έχει ως εξής:

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Πρόταση Σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 και τους παράγοντες που οδήγησαν στην αμφισβήτηση των Ελληνικών στατιστικών στοιχείων κατά το άρθρο 68 παρ. 2 του Συντάγματος, αρθρ. 144 επ. Κανονισμού της Βουλής.

Δώσαμε και δίνουμε μία εξαιρετικά δύσκολη μάχη για τη σταθεροποίηση και ανάταξη της οικονομίας μας. Την ίδια ώρα η αξιοπρέπεια του πολίτη και της χώρας πληγώνονται από τη διαρκή επαναφορά του ζητήματος της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων του 2009.

Αυτή η συζήτηση εκθέτει τους θεσμούς της πολιτείας στον πολίτη. Δυναμιτίζει την αποδυναμωμένη εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο κράτος. Αυξάνει την ανασφάλεια και εκθέτει διαρκώς τη χώρα σε διεθνές επίπεδο. Και μάλιστα αυτή την περίοδο, που η χώρα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους διεθνείς εταίρους της, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ελάφρυνση του χρέους, της διαμόρφωσης της νέας Δανειακής Σύμβασης και της εφαρμογής του Μηχανισμού Στήριξης.

Η ελληνική πολιτεία τα τελευταία δύο χρόνια ανέλαβε νομοθετικές και δομικές πρωτοβουλίες ακριβώς για να αποκατασταθούν πλήρως η διαφάνεια και η αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών και στατιστικών δεδομένων.

Χαρακτηριστικά, θεσπίστηκε η ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας - που ελεγχόταν από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών - και ιδρύθηκε η «Ελληνική Στατιστική Αρχή» (η ΕΛΣΤΑΤ) - η οποία λογοδοτεί απευθείας στο Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, υιοθετήθηκε ο νόμος περί Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Ευθύνης. Έχουν διαμορφωθεί και αναπτύσσονται σύγχρονοι μηχανισμοί παρακολούθησης των δημοσίων εσόδων και δαπανών σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού. Έχει ενισχυθεί η λογοδοσία με τη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων δαπανών στο διαδίκτυο (Διαύγεια). Έχει καθιερωθεί η μηνιαία δημοσιοποίηση των ταμειακών δεδομένων εσόδων και δαπανών για όλο το δημόσιο και έχει επιβληθεί η υποχρέωση της στατιστικής ενημέρωσης όλων των φορέων του δημοσίου, προκειμένου να είναι εφικτή η χρηματοδότησή τους από τον Τακτικό

Keywords
Τυχαία Θέματα