Εθνική Βιβλιοθήκη: Ο Πρίμο Λέβι και η εμπειρία του από το Άουσβιτς

Ολοκληρώνεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 6», τις οποίες επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 19 Απριλίου, από 19.30 έως 21.30 στον Πύργο Βιβλίων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον Πρίμο Λέβι (1919-1987), με είσοδο ελεύθερη στο κοινό.

Ο Πρίμο Λέβι, ιταλοεβραϊκής καταγωγής, σπούδασε χημικός. Το 1943 συλλαμβάνεται ως μέλος αντάρτικης αντιφασιστικής

ομάδας και το Φεβρουάριο του 1944 εκτοπίζεται στο Άουσβιτς, όπου παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 1945. Ο Λέβι αφηγείται στο διάσημο σήμερα βιβλίο του «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος» (1947) για λογαριασμό όλων όσοι έζησαν την εμπειρία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Μολονότι τότε δυσκολεύτηκε πολύ να βρει εκδότη για το βιβλίο του, σήμερα αυτό θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα παγκοσμίως για τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Λέβι εργάστηκε ξανά ως χημικός, ενώ παράλληλα συνέχισε και τη συγγραφική του δραστηριότητα με ποικίλα έργα, πολλά από τα οποία αναφέρονται σε όσα βίωσε και παρατήρησε στο Άουσβιτς. Ο Ίταλο Καλβίνο τον χαρακτήρισε ως «έναν από τους πιο προικισμένους συγγραφείς του καιρού μας». Γεγονός είναι ότι με το έργο του ο Λέβι περιγράφει και αναλύει το κακό με έναν τρόπο που συμβάλλει τελικά στην προαγωγή του καλού. Ενώ είχε βιώσει τη βία και τη σκληρότητα των ανθρώπων, δεν έπαψε να πιστεύει στις ανθρωπιστικές αξίες, στη δύναμη της αγάπης και της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Η μεγάλη αξία του έργου του έγκειται και στο ότι μπόρεσε να αντλήσει από τη φρίκη της κόλασης των ναζιστικών στρατοπέδων ένα πολύτιμο και αθάνατο μάθημα ανθρωπιάς.

Ομιλητές
-Θανάσης Γιαλκέτσης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας: Η μαρτυρία ενός δίκαιου.
-Σταύρος Ζουμπουλάκης: Πώς έζησαν αυτοί που σώθηκαν;

Keywords
Τυχαία Θέματα