Έρευνα: Τουλάχιστον στους 47.000 οι θάνατοι στην Ευρώπη από τη ζέστη
Πάνω από 47.000 Ευρωπαίους σκότωσε η ζέστη την περασμένη χρονιά, τη θερμότερη που έχει δει ο πλανήτης, σύμφωνα με νέα έκθεση δημοσιευμένη στο Nature Medicine.
Ωστόσο, ο αριθμός θα μπορούσε να είναι έως και 80% υψηλότερος, χωρίς τα μέτρα προσαρμογής στη θερμότητα που έχουν παρθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Η μελέτη χρησιμοποίησε δημόσια διαθέσιμα αρχεία θανάτων από 35 χώρες, τα οποία παρέχονται από τη Eurostat
Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη στη μελέτη σημειώθηκαν σε χώρες που βίωσαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες για τις μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών νυχτερινών θερμοκρασιών, όπως η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιταλία.
Για άτομα άνω των 80 ετών, ο απολογισμός θα μπορούσε να έχει διπλασιαστεί. Μερικά από τα μέτρα περιλαμβάνουν πρόοδο στην υγειονομική περίθαλψη, πιο διαδεδομένο κλιματισμό και βελτιωμένη ενημέρωση του κοινού που κρατούσε τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους και ενυδατώσεις εν μέσω ακραίων θερμοκρασιών.
«Πρέπει να εξετάσουμε την κλιματική αλλαγή ως ζήτημα υγείας», δήλωσε η Ελίζα Γκάλο, επικεφαλής της έρευνας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο.
«Έχουμε ακόμα χιλιάδες θανάτους που προκαλούνται από τη ζέστη κάθε χρόνο, επομένως πρέπει να δουλέψουμε πολύ και πρέπει να εργαστούμε πιο γρήγορα». Η καταμέτρηση των θανάτων από υπερβολική ζέστη είναι δύσκολη, εν μέρει επειδή τα πιστοποιητικά θανάτου δεν αντικατοπτρίζουν πάντα τον ρόλο της ζέστης.
Μία από τις πρώτες μορφές προσαρμογής στην Ευρώπη ήταν ένα σύστημα προειδοποίησης που σχετίζεται με τη ζέστη που υιοθέτησαν ορισμένες χώρες
«Προσεγγίζουμε γρήγορα τα όρια του τι μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα», δήλωσε ο Τζόρνταν Κλαρκ, ανώτερος συνεργάτης πολιτικής στο Heat Policy Innovation Hub του Πανεπιστημίου Ντιουκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, είπε, «αγωνιζόμαστε ενάντια στον χρόνο» υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε για πάντα», είπε ο δρ Κλαρκ.
Τα κύματα καύσωνα γίνονται πιο έντονα και παρατεταμένα καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται. Ο τερματισμός της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα θα ήταν μια βασική στρατηγική μετριασμού, είπε ο δρ Κλαρκ.
Η προσαρμογή έχει οδηγήσει σε λιγότερους θανάτουςΟι τελευταίες δύο δεκαετίες ώθησαν τους ανθρώπους να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους ως απάντηση στη ζέστη, είπε η δρ Γκάλο. Άλλες αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής, όπως η βελτίωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, η αύξηση των χώρων πρασίνου, η μεγαλύτερη επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα δημόσια μέσα μεταφοράς και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσαν όλα να συμβάλουν στην προσαρμογή.
«Η προσαρμογή έχει οδηγήσει σε λιγότερους θανάτους», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια ερευνών για το κλίμα και την υγεία στο Ινστιτούτο της Βαρκελώνης και συν-συγγραφέας της μελέτης, Τζόαν Μπαλέστερ.
Ο όρος προσαρμογή εννοείται πολύ ευρέως, πρόσθεσε. Περιλαμβάνει οτιδήποτε μειώνει την ευπάθεια μιας ομάδας στη θερμότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, το να δείξουμε τα συγκεκριμένα μέτρα προσαρμογής ή τις πολιτικές που έκαναν τις μεγαλύτερες διαφορές είναι πιο δύσκολο από την εκτίμηση της θνησιμότητας. Σε μελλοντικές μελέτες, η δρ. Γκάλο είπε ότι ήλπιζε να επικεντρωθεί περισσότερο στις προσαρμογές και τις διαφορές μεταξύ των χωρών.
Είναι πραγματικά σημαντικό να έχουμε περισσότερες μελέτες σχετικά με τις αξιολογήσεις του τι πραγματικά γίνεται, που να αξιολογούν την εξέλιξη της προσαρμογής», δήλωσε η Φρανσέσκα Ντονάτο, περιβαλλοντική επιδημιολόγος στην Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας του Λάτσιο στη Ρώμη.
Μία από τις πρώτες μορφές προσαρμογής στην Ευρώπη ήταν ένα σύστημα προειδοποίησης που σχετίζεται με τη ζέστη που υιοθέτησαν ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, μετά από ένα εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι το 2003 που συνέβαλε σε περισσότερους από 70.000 θανάτους σε ολόκληρη την ήπειρο. Το σχέδιο προσαρμογής στη θερμότητα της χώρας έχει τεθεί σε ισχύ από το 2004, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Το σύστημα καθοδηγεί τους παρόχους ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών να ελέγχουν τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κάθε λίγες ημέρες όταν ισχύει μια προειδοποίηση. Τα μητρώα δείχνουν ποιος είναι πιο ευάλωτος στη ζέστη με βάση παράγοντες όπως μια χρόνια ασθένεια, η ηλικία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή αν κάποιος ζει μόνος.
Ένας νέος ιστότοπος που ονομάζεται Forecaster Health, που δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης, παρέχει ένα σύστημα προειδοποίησης που απομονώνει υποομάδες που μπορεί να είναι οι πιο ευάλωτες ανά φύλο και ηλικία. Στο μέλλον, είπε η Γκάλο, αυτές οι προειδοποιήσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο συγκεκριμένες για διαφορετικές ασθένειες όπως η καρδιακή νόσο.
Είπε ότι τα παρατεταμένα κύματα καύσωνα όπως το σημερινό, όπου οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν για αρκετές ημέρες στη σειρά, μπορούν να έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Η Άσλεη Ουάρντα, διευθύντρια του Heat Policy Innovation Hub στο Πανεπιστήμιο Duke, είπε ότι ο χρόνος της μελέτης ήταν κρίσιμος καθώς ήρθε μετά από μια παγκόσμια έκκληση για δράση για την ακραία ζέστη που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
«Η Ευρώπη είναι πραγματικά μπροστά από τις ΗΠΑ σε πολλά από αυτά τα είδη δραστηριοτήτων, όπως η διακυβέρνηση θερμότητας και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης», είπε η δρ. Ουάρντα. «Το πρόβλημα μεγαλώνει πιο γρήγορα από ό,τι συμβαίνει η βελτίωση των δεδομένων».
Με πληροφορίες από New York Times
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κάηκε στην Πεντέλη το σπίτι του 65χρονου που καταδικάστηκε για τη φωτιά στο Μάτι
- Γυναικοκτονία στη Λαμία: Σκότωσε τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε
- Μαντώ Γαστεράτου: Έφυγε από το σπίτι της με την οικογένειά της εξαιτίας της πυρκαγιάς - Σας σιχάθηκα, γράφει
- Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα – Συνελήφθησαν δύο νεαροί για εμπρησμό
- Αττική: Συνεχείς εκρήξεις σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι - Πήραν φωτιά επιχειρήσεις
- Φωτιά στην ΒΑ Αττική: Απειλείται το δασαρχείο Πεντέλης – Φόβος για τον Γέρακα
- Φωτιά στα Άνω Βριλήσσια: Εικόνες χάους με καμένα αυτοκίνητα, σπίτια και δασικές εκτάσεις
- Καταστροφή, η νέα κανονικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
- Γιατί όλοι μιλούν για τη νέα εμφάνιση του Γουίλιαμ – Επισκίασε την Κέιτ
- Πεντέλη και Βριλήσσια τα δύο επικίνδυνα μέτωπα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Έρευνα: Τουλάχιστον στους 47.000 οι θάνατοι στην Ευρώπη από τη ζέστη
- Renault Captur: Η έκδοση με υγραέριο του πάει γάντι
- Νissan Juke/ Το μικρό SUV φρεσκαρίστηκε
- Φωτιά τώρα: Πυρκαγιά στην Τερψιθέα της Άνω Γλυφάδας – Δείτε βίντεο
- Επέστρεψε η ελληνική αποστολή από το Παρίσι – Αποθέωση για Κουρουγκλίεφ
- Αττική: Σχεδόν 100 χιλιάδες στρέμματα έχει κάψει ως τώρα η φωτιά
- Φωτιά στην Αττική: Εκρήξεις σε εργοστάσιο με χρώματα και χημικά στα Βριλήσσια
- Ισραηλινοί αξιωματικοί: Μη γελιέστε, οι κομάντος της Χεζμπολάχ μπορούν να εισβάλουν βαθιά στη χώρα μας
- Υπουργείο Εργασίας: Παύση εξωτερικών εργασιών στον Βορειοανατολικό Τομέα Αττικής
- Πεντέλη: Κόλαση εκρήξεων κοντά στο Δασαρχείο – Σκάνε φιάλες υγραερίου (Βίντεο)
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Έρευνα: Τουλάχιστον στους 47.000 οι θάνατοι στην Ευρώπη από τη ζέστη
- Αττική: Σχεδόν 100 χιλιάδες στρέμματα έχει κάψει ως τώρα η φωτιά
- Φωτιά στην Αττική: Εκρήξεις σε εργοστάσιο με χρώματα και χημικά στα Βριλήσσια
- Φωτιά τώρα: Πυρκαγιά στην Τερψιθέα της Άνω Γλυφάδας – Δείτε βίντεο
- Υπουργείο Εργασίας: Παύση εξωτερικών εργασιών στον Βορειοανατολικό Τομέα Αττικής
- Νissan Juke/ Το μικρό SUV φρεσκαρίστηκε
- Πεντέλη: Κόλαση εκρήξεων κοντά στο Δασαρχείο – Σκάνε φιάλες υγραερίου (Βίντεο)
- Ισραηλινοί αξιωματικοί: Μη γελιέστε, οι κομάντος της Χεζμπολάχ μπορούν να εισβάλουν βαθιά στη χώρα μας
- Γυναικοκτονία στη Λαμία – Σκότωσε τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε
- Renault Captur: Η έκδοση με υγραέριο του πάει γάντι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γυναικοκτονία στη Λαμία: Σκότωσε τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε
- Μαντώ Γαστεράτου: Έφυγε από το σπίτι της με την οικογένειά της εξαιτίας της πυρκαγιάς - Σας σιχάθηκα, γράφει
- Ισραήλ: Ο υπ. Άμυνας χαρακτήρισε «ανοησίες» τις δηλώσεις Νετανιάχου για ολοκληρωτική νίκη στη Γάζα
- Άγιο Όρος: Σεισμός 3,6 Ρίχτερ
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την ΕΟΕ στους Ολυμπιονίκες του Παρισιού - Βίντεο
- ΗΠΑ: Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για τυχόν επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα
- Καίτη Γαρμπή για τις πυρκαγιές: Εμείς ευθυνόμαστε, χάος ανίκατε μάχαν
- Εκπαιδευτικοί: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τους τελικούς Αξιολογικούς Πίνακες Κατάταξης
- Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Παλαιόπυργο Ναύπακτου
- Φωτιά στην Αττική: Καταστράφηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες σε Βριλήσσια, Πεντέλη, Χαλάνδρι - Βίντεο και φωτογραφίες