Επιμονή στη μάχη κατά της ακρίβειας

Η αύξηση του επιδόματος γέννησης, το πρόστιμο που επιβλήθηκε για αισχροκέρδεια σε εταιρεία βρεφικού γάλακτος, η ακρίβεια, η πρώτη ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτου, το έξτρα «κούρεμα» στις οφειλές που ρυθμίζονται με τον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά και ο ΒΟΑΚ και το ρεκόρ στα αεροδρόμια βρέθηκαν στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτηση του Πρωθυπουργού στο Facebook για τον απολογισμό του κυβερνητικού

έργου.

Για το επίδομα γέννησης, το οποίο αυξάνεται από τα 2.000 ευρώ στα 2.400 έως 3.500 ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι μπορεί να μη λύνει το πιεστικό πρόβλημα του δημογραφικού αλλά «είναι μια επιπλέον στήριξη». Για την ακρίβεια επανέλαβε ότι «όσο υπάρχει πρόβλημα, εμείς θα παίρνουμε μέτρα» και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση των νέων ρυθμίσεων που προβλέπουν έξτρα «κούρεμα» οφειλών έως 28% και στο σταθερό επιτόκιο 3% για τρία χρόνια. Με τη φράση «το είπαμε, το κάναμε» σχολίασε την πρώτη ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτου η οποία ολοκληρώθηκε σε 14 λεπτά, ενώ αναφερόμενος στον ΒΟΑΚ, τον οδικό άξονα από τα Χανιά έως το Ηράκλειο, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό έργο και για τον ίδιο, καθώς  είχε δεσμευθεί στους συντοπίτες του ότι το έργο αυτό θα γίνει. Από την εβδομαδιαία επισκόπηση του Πρωθυπουργού δεν έλειψε το ρεκόρ όλων των εποχών που καταγράφηκε για τα ελληνικά αεροδρόμια.

Ελεγχοι και «καμπάνες»

Στα τέλη Φεβρουαρίου η ΑΑΔΕ αναμένεται να πάρει στα χέρια της αναλυτικά στοιχεία για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και VRBO. Η εντολή που έχουν λάβει οι φοροελεγκτές από τον Γιώργο Πιτσιλή είναι να προχωρήσουν αμέσως σε διασταυρώσεις των στοιχείων με τα δεδομένα του Μητρώου της ΑΑΔΕ. Στόχος να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή παροχής επιπρόσθετων υπηρεσιών πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ακίνητα που εμφανίζονται στις πλατφόρμες δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου που ανέρχεται, ανά χρήση, σε 50%, των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ. Το πρόστιμο διπλασιάζεται για όσους πιαστούν ξανά με την ίδια παράβαση.

Καλό το μαγείρεμα, αλλά καλύτερα έξω

Πάνω από ένας στους δύο Ελληνες τρώνε συστηματικά έξω, ενώ αντίστοιχα αξιοσημείωτη αναλογία αγοράζει συχνά έτοιμο φαγητό σε πακέτο ή παραγγέλνει φαγητό απ’ έξω, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Focus Bari. Παράλληλα όμως, η πλειονότητα των Ελλήνων αγαπά να μαγειρεύει και να πειραματίζεται με νέες συνταγές, ενώ αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του φαγητού με παραδοσιακό τρόπο και όλη την οικογένεια.

Περίπου ένας στους τρεις Ελληνες κρατούν προσεκτική στάση απέναντι στα κατεψυγμένα τρόφιμα, αποφεύγουν συνειδητά τα μεταλλαγμένα και γενετικά τροποποιημένα, δηλώνουν επιφυλακτικοί ως προς τα συμπληρώματα διατροφής και εκφράζουν τάση για μια διατροφή με μειωμένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.

Εκτός σχεδίου δόμηση

Τον ορίζοντα για τον πολεοδομικό σχεδιασμό έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης στο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο οποίος τόνισε πως δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές σχετικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για την εκτός σχεδίου δόμηση και τα αυθαίρετα κτίρια, με μερίδα πολιτών να τον κατηγορεί ότι προωθεί την τσιμεντοποίηση όλης της χώρας, ενώ άλλοι τον εγκαλούν για την απαξίωση των οικοπέδων τους.

Ο υπουργός είπε ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. Μέχρι τότε, θα υπάρξει μια μεταβατική ρύθμιση, με την οποία θα μπει ένα μορατόριουμ στην εκτός σχεδίου δόμηση, μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ρύθμιση θα έχει την «ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στην αξία των ακινήτων».

Εκανε πίσω η Apple

Η Apple σχεδιάζει να επιτρέψει στις εταιρείες λογισμικού να διανέμουν τις εφαρμογές τους σε χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εκτός του App Store, όπως και να εξαιρεθούν από το σύστημα πληρωμών της Apple, το οποίο χρεώνει προμήθειες έως 30%. Η κίνηση ήρθε μετά τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (DMA).

Keywords
Τυχαία Θέματα