Επίδαυρος: 15.500 θεατές είδαν τον «Ορέστη» – Εντυπωσιακός ο Άρης Σερβατάλης

15.500 θεατές κατέκλυσαν το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το τριήμερο 16, 17 & 18 Ιουλίου, για να παρακολουθήσουν την αρχαία ελληνική τραγωδία του Ευριπίδη «Ορέστης» που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και μετάφραση Γιώργου Χειμωνά.

Ο Γιάννης Κακλέας καταθέτοντας την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, θα παρουσιάσει σε επιλέγμένα θέατρα της Αττικής, σε ελληνικές πόλεις και αρχαία θέατρα της περιφέρειας, ένα έργο γεμάτο

σφοδρές συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό. Ένα έργο που δεν σταματά να θέτει συνεχώς ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών και των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από παράγοντες έξω από τους ίδιους.

Στο ρόλο του Ορέστη ο εξαιρετικός ‘Αρης Σερβετάλης, ενώ δίπλα του πρωταγωνιστεί ένας λαμπερός θίασος ηθοποιών που ξεχωρίζουν για τις ερμηνευτικές τους ικανότητες μεταξύ των οποίων: η Μαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Πάνος Βλάχος ως Μενέλαος, ο Γιώργος Ψυχογιός ως Τυνδάρεως, ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Πυλάδης, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ως Ωραία Ελένη, ο Ζερόμ Καλουτά ως Φρύγας.

Συμμετέχουν οι Κατερίνα Ζαφειροπούλου, ‘Αλκηστις Ζιρώ, Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.

Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία στις 16, 17 & 18 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, θα περιοδεύσει σε επιλεγμένα θέατρα της Αττικής και στην υπόλοιπη Ελλάδα και θα ολοκληρώσει τον κύκλο της στις 4 & 5 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Βρισκόμαστε στο Άργος

Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης νέοι, πληγωμένοι, εύθραυστοι, απροστάτευτοι και ευάλωτοι, ασφυκτιώντας μέσα στον μύθο τους, μετατρέπονται σε άγρια ζώα.

Αποδιωγμένοι μετά την πράξη τους γίνονται από παιδιά βασιλέων μιάσματα στην ίδια τους την οικογένεια και ανεπιθύμητοι στην ίδια τους την πατρίδα.

O Μενέλαος και η Ελένη φτάνουν από την Τροία. Τα δύο αδέλφια ελπίζουν στην παρέμβαση του Μενέλαου, αλλά ούτε αυτός ούτε ο Τυνδάρεως σκοπεύουν να τους βοηθήσουν. Ο Ορέστης στρέφεται τότε στον Πυλάδη. Οι δυο τους, με τη βοήθεια της Ηλέκτρας, σχεδιάζουν ένα πλάνο εκδίκησης με θύματα την Ελένη και την κόρη της, Ερμιόνη. Την τελική λύση έρχεται να δώσει η παρέμβαση του από μηχανής θεού, Απόλλωνα.

Στον Ορέστη ο Ευριπίδης πιάνει το νήμα του μύθου των δύο αδερφών, του Ορέστη και της Ηλέκτρας, αμέσως μετά τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας, για να τον φέρει πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα και να μιλήσει για την επιβίωση των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από συνθήκες που τους ξεπερνούν. Βυθίζει τους ήρωες του στο σκοτάδι της θλίψης, της απελπισίας και της απόγνωσης αναζητώντας το Φως.

Την Αλήθεια.

Την Αυτογνωσία.

Ο Ορέστης του Ευριπίδη (408 π.Χ.) συνιστά ένα καίριο σχόλιο στη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας. Θεωρείται το τελευταίο έργο του ποιητή που παραστάθηκε στην Αθήνα πριν την αναχώρηση του για τη Μακεδονία και πραγματεύεται την τύχη των νεαρών μητροκτόνων μετά το έγκλημα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία/Δραμ. επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνικά: ΗλένιαΔουλαδίρη/Γιάννης Κακλέας

Κοστούμια: ΗλένιαΔουλαδίρη

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Κίνηση: Άρης Σερβετάλης

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τρομπούκη

Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας

Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Καλαβρού

Βοηθός συνθέτη: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου

Βοηθός Φωτίστριας: ΣτέβηΚουτσοθανάση

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

ΑΡΗΣ ΣΕΡΒΕΤΑΛΗΣ (Ορέστης)

ΜΑΙΡΗ ΜΗΝΑ (Ηλέκτρα)

ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Μενέλαος)

ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ (Πυλάδης)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ (Τυνδάρεως)

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΟΤΣΑΗΛΙΔΟΥ (Ωραία Ελένη)

ΖΕΡΟΜ ΚΑΛΟΥΤΑ (Φρύγας)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΖΙΡΩ

ΝΙΚΗ ΛΑΜΗ

ΙΩΑΝΝΑ ΛΕΚΚΑ

ΔΑΝΑΗ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΤΙΝΑ ΠΕΡΓΙΟΥΔΑΚΗ

ΕΛΙΖΑ ΣΚΟΛΙΔΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ

Σταθμοί & ημερομηνίες περιοδείας20 Ιουλίου – ΡΕΘΥΜΝΟ-ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ (ΦΟΡΤΕΤΖΑ)21 Ιουλίου – ΧΑΝΙΑ- ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ22 Ιουλίου –  ΧΑΝΙΑ- ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ23 Ιουλίου – ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ24 Ιουλίου – ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ26 Ιουλίου – ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ-ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ- ΧΟΛΑΡΓΟΥ27 Ιουλίου – ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ-ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ- ΧΟΛΑΡΓΟΥ28 Ιουλίου – ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ29 Ιουλίου – ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ31 Ιουλίου – ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ1 Αυγούστου – ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ2 Αυγούστου – ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ(ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ)4 Αυγούστου – ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΔΡΟΥ7 Αυγούστου – ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΗΛΙΔΑΣ (31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΗΛΙΔΑΣ)23 Αυγούστου – ΛΑΡΙΣΑ-ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ24 Αυγούστου – ΒΟΛΟΣ-ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ25 Αυγούστου – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ26 Αυγούστου – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ27 Αυγούστου – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ29 Αυγούστου – ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ30 Αυγούστου – ΑΧΑΡΝΕΣ-ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ1 Σεπτεμβρίου – ΑΙΓΑΛΕΩΘΕΑΤΡΟ »ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ»2 Σεπτεμβρίου – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ-ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ3 Σεπτεμβρίου – ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ4 Σεπτεμβρίου – ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ6 Σεπτεμβρίου – ΒΡΙΛΛΗΣΙΑ-ΘΕΑΤΡΟ »ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ»8 Σεπτεμβρίου – ΝΙΚΑΙΑ-ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ13 Σεπτεμβρίου – ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ Δ. ΚΙΝΤΗΣ14 Σεπτεμβρίου – ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ Δ. ΚΙΝΤΗΣ15 Σεπτεμβρίου – ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΘΕΑΤΡΟ »ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ»17 Σεπτεμβρίου – ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ18 Σεπτεμβρίου – ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ19 Σεπτεμβρίου – ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ4 Οκτωβρίου – ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ5 Οκτωβρίου – ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα