Ενοικιάσεις, μισθωτήρια και ρυθμίσεις που χάνονται - Οσα πρέπει να ξέρετε

Η δήλωση του ενοικιαστή

Είμαι ενοικιαστής και πληρώνω στον ιδιοκτήτη της κατοικίας που μισθώνω ενοίκιο κατά 40% λιγότερο, καθώς ανήκω στους πληγέντες του Covid-19. Πρέπει να κάνω δήλωση στην πλατφόρμα και, αν ναι, μέχρι πότε;

Οι ενοικιαστές πρέπει μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου να δηλώσουν αν αποδέχονται ή όχι τη «Δήλωση Covid» των ιδιοκτητών. Για μεταγενέστερες μειώσεις ενοικίου, η αποδοχή ή μη της δήλωσης υποβάλλεται σε τρεις ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον ιδιοκτήτη. Θα πρέπει

να γνωρίζετε ότι εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής από τον ενοικιαστή, θεωρείται ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή. Δηλώσεις μη αποδοχής, που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, δεν εμποδίζουν τη χορήγηση των ευεργετημάτων στους ιδιοκτήτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να γίνει διασταύρωση και οι εκατέρωθεν δηλώσεις να οδηγηθούν σε έλεγχο σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι ρυθμίσεις που χάνονται

Είχα ρύθμιση η οποία ήταν σε ισχύ την 1η/11/2019 και σήμερα έχει χαθεί. Μπορώ να κάνω κάτι ώστε να επανεντάξω σε ρύθμιση τις οφειλές μου;

Οχι δεν μπορείτε να εντάξετε το υπόλοιπο των χρεών της απολεσθείσας ρύθμισης που ήταν σε ισχύ την 1η/11/2019 στην τελευταία ρύθμιση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Θα πρέπει τα εν λόγω χρέη, εφόσον δεν τελούν σε αναστολή είσπραξης, να εξοφληθούν στο σύνολό τους.

Αδήλωτο μισθωτήριο

Εχω μισθωτήριο για ακίνητο προ του 2014, που δεν έχει δηλωθεί στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Τι πρέπει να κάνω;

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν στην εφαρμογή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ, δήλωση ισχύος ή λήξης όλων των ισχυόντων μισθωτηρίων τους, δηλώνοντας για πρώτη φορά και τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 και δεν δηλώθηκαν ποτέ στη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ώστε να γίνει η αυτόματη συμπλήρωση από την ΑΑΔΕ των μισθωμάτων στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων. Ετσι καταργείται η υποχρέωση της συνεχούς επανάληψης δηλώσεων στην εφαρμογή αυτή κάθε φορά που μια μίσθωση συνεχίζεται πέρα από τον αρχικό συμβατικό ή τον νόμιμο χρόνο της, εφόσον δεν αλλάζουν οι όροι της. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ως εκμισθωτής πλέον υποχρεούστε:

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της λύσης μιας μίσθωσης, να δηλώσετε τη λύση της στην εφαρμογή. Διαφορετικά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει.Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, σε περίπτωση που παλαιό μισθωτήριο που έχει συναφθεί προ του 2014 και είναι σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020 έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του, και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet, να υποβάλετε τώρα τη σχετική δήλωση, χωρίς κυρώσεις και χωρίς ενεργειακό πιστοποιητικό, με τα στοιχεία της μίσθωσης (μίσθωμα κ.λπ.) που ισχύουν στις 12 Ιουνίου 2020.Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 να υποβάλετε δήλωση λύσης κάθε μίσθωσης που έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά οποτεδήποτε, και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020. Διαφορετικά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει.

Η ελάχιστη δόση ρύθμισης

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό δόσης που μπορώ να πληρώσω σε περίπτωση ρύθμισης οφειλών μου στην Εφορία;

Το ελάχιστο ποσό δόσης που μπορείτε να πληρώσετε σε περίπτωση ρύθμισης οφειλών σας προς την Εφορία είναι 30 ευρώ.

Ενημερότητα από ΟΓΑ

Είμαι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Μπορώ να πάρω ασφαλιστική ενημερότητα ηλεκτρονικά;

Η απάντηση είναι ναι. Ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας, θα μπορούν να λαμβάνουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, αποφορτίζοντας παράλληλα τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Αρχικά, η εφαρμογή αφορά μόνο νέους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα μη μισθωτούς ασφαλισμένους από το 2017 και μετά, καθώς και παλαιούς, από τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Σταδιακά όμως θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα