Ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε το έργο κατασκευής αγωγού μήκους 170 χιλιομέτρων μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας που θα επιτρέπει στο Βελιγράδι να έχει πρόσβαση σε εναλλακτικούς προμηθευτές, είτε αυτοί είναι η Ελλάδα ή το Αζερμπαϊτζάν.

Η Σερβία και η Βουλγαρία εγκαινίασαν χθες τον αγωγό που θα εκτείνεται από τη σερβική πόλη Νις μέχρι τα περίχωρα της Σόφιας ο οποίος θα έχει ετήσια ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου ύψους 1,8 δισ. κυβικών μέτρων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ

Βούτσιτς, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ παρευρέθηκαν χθες στην τελετή έναρξης λειτουργίας του αγωγού στη Νις.

Ο αγωγός αυτός θα μπορούσε να καλύψει έως και το 60% της κατανάλωσης της Σερβίας σε φυσικό αέριο. Αυτός θα δώσει στο Βελιγράδι πρόσβαση σε νέες πηγές φυσικού αερίου, ανοίγοντας τις κάνουλες από Ελλάδα ή από Αζερμπαϊτζάν, ενώ θα παρέχει επίσης στη Βουλγαρία πρόσβαση σε φυσικό αέριο από τη Δυτική Ευρώπη ή την Αδριατική Θάλασσα. Ηδη από τις 15 Νοεμβρίου η Σερβία υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την αγορά 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το 2024 και μετά.

Keywords
Τυχαία Θέματα