«Ελπίζω μέχρι αύριο ο κ. Τσίπρας να έχει συνέλθει»

Το σκηνικό της πολιτικής αντιπαράθεσης σε μια ενδεχόμενη νέα προσφυγή στις κάλπες άρχισε από χθες να στήνει ο Αντώνης Σαμαράς, ανακηρύσσοντας ως βασικό αντίπαλό του τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ με τη σκληρή απάντησή του στο «τελεσίγραφο» του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ,
όπως τουλάχιστον το αντιμετωπίζουν στη Λεωφόρο Συγγρού, τον προέτρεψε να... «συνέλθει» και διεμήνυσε ότι αν ο κ. Τσίπρας επιδιώξει να συγκροτήσει ένα αριστερό αντιευρωπαϊκό μέτωπο, τότε θα βρει απέναντί του ένα ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο. Η απάντηση του κ. Σαμαρά, όπως τόνιζαν στενοί συνεργάτες του, προαναγγέλλει κινήσεις με αποδέκτες τους ενοίκους της δεξιάς «πολυκατοικίας», αλλά σε πρώτη φάση καθορίζει το πεδίο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη σημερινή δεύτερη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει έτοιμος να δώσει ψήφο ανοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα μειοψηφίας που θα συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζει τη συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται να προεξοφλεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει τον δρόμο των νέων εκλογών, καθώς «κάνει το παν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση», όπως τόνισε με έμφαση. Από το γαλάζιο επιτελείο διαβεβαίωναν ότι, παρά το χθεσινό σκηνικό σύγκρουσης, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί εκ νέου σήμερα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν και η δεύτερη συνάντησή τους πραγματοποιηθεί για τους τύπους και δεν οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα. Στην κορυφή της ατζέντας του μάλιστα θα βρίσκεται η πρόταση για ψήφο ανοχής από την πλευρά της ΝΔ στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας εμφανιστεί πρόθυμος να τη συζητήσει. Είναι προφανές ωστόσο ότι στη Λεωφόρο Συγγρού ουδείς αναμένει να δρομολογηθούν εξελίξεις από το νέο τετ α τετ των κ.κ. Σαμαρά - Τσίπρα. Στην πραγματικότητα η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται για να κρατηθούν τα προσχήματα και να αφαιρεθεί κάθε δυνατότητα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΝΔ ότι υπονομεύει την προσπάθεια εξεύρεσης μιας κυβερνητικής λύσης. Με την άμεση αντίδρασή του στην απαίτηση του κ. Τσίπρα να αποσύρει ο κ. Σαμαράς τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις του προς την τρόικα για την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέπεμψε σαφέστατο μήνυμα ότι αντιμετωπίζει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον έτερο πολιτικό πόλο.
Ανασυγκρότηση. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς, πέραν της προσπάθειας συνένωσης του συντηρητικού χώρου, σχεδιάζει και κινήσεις για μια ριζική ανασυγκρότηση του κόμματος, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να εκδηλωθούν με ανοιχτό το πεδίο για νέα προσφυγή στις κάλπες εντός του Ιουνίου. Αφήνουν να εννοηθεί, ωστόσο, ότι με ορίζοντα το προσεχές φθινόπωρο στα σχέδια του προέδρου της ΝΔ είναι η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου που θα κληθεί να αποφασίσει εκ βάθρων αλλαγές στο κόμμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα