Ελευθερία λόγου και λογοκρισία
Μετά τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ, άρχισαν να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο βίντεο που κατέγραφαν τη στιγμή του θανάτου του. Τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία αρνήθηκαν να τα προβάλλουν, αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το υλικό διαδόθηκε αστραπιαία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονα ερωτήματα: πρέπει οι πλατφόρμες να παρέμβουν για να περιορίσουν τέτοιο περιεχόμενο ή μήπως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε επικίνδυνη λογοκρισία;
Τα επαγγελματικά μέσα ενημέρωσης ήταν προσεκτικά με το οπτικό υλικό ακολουθώντας μια στάση που αντανακλά τη δημοσιογραφική παράδοση: να φιλτράρονται οι πιο βίαιες
Παράλληλα αναδεικνύεται ο κίνδυνος ψυχολογικής βλάβης από την αδιαμεσολάβητη προβολή βίαιου περιεχομένου. Μελετητές υπενθυμίζουν ότι οι δημοσιογράφοι θέτουν όρια για συγκεκριμένους λόγους: γνωρίζουν πως το τραύμα μπορεί να μεταδοθεί μέσα από μια οθόνη και ότι η ωμή αμεσότητα, χωρίς επεξήγηση ή πλαίσιο, ενδέχεται να προκαλέσει σοκ ή συναισθηματική αποστασιοποίηση. Αντίθετα, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης υπόσχονται «αφιλτράριστη πρόσβαση», χωρίς όμως καμία εγγύηση για την αλήθεια του περιεχομένου και χωρίς ουσιαστική προστασία από ψυχολογικό τραύμα. Το δίλημμα καθίσταται εντονότερο καθώς ολοένα περισσότεροι πολίτες εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και στρέφονται στα κοινωνικά δίκτυα, αναλαμβάνοντας έτσι οι ίδιοι το ρίσκο της απροειδοποίητης έκθεσης.
Η αδυναμία πλήρους ελέγχου αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό στοιχείο. Οι πληροφορικοί τονίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να ελεγχθεί κάθε ανάρτηση. Ακόμη και όταν οι πλατφόρμες επιχειρούν να δράσουν, το αποτέλεσμα είναι μερικό: το YouTube, για παράδειγμα, αφαίρεσε ορισμένα βίντεο και επέβαλε περιορισμούς ηλικίας, ενώ το Instagram, το Snapchat και το TikTok ανακοίνωσαν παρόμοια μέτρα. Παρ’ όλα αυτά, το βίντεο της επίθεσης είχε ήδη διαδοθεί σε τέτοιο βαθμό που η πλήρης απομάκρυνσή του ήταν ανέφικτη. Η ίδια δυσκολία ελέγχου είχε παρατηρηθεί και με βίντεο από άλλες αιματηρές συγκρούσεις.
Οι αντιδράσεις του κοινού αποτυπώνουν το βαθύ δίλημμα της ελευθερίας λόγου. Γονείς αναφέρονται για σοκ και λύπη όταν τα παιδιά τους εκτέθηκαν στο βίντεο, αλλά οι έφηβοι γόνοι τους συχνά θεωρούν ότι είναι σημαντικό να δουν αντίστοιχες εικόνες, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να λογοκρίνονται. Αντίστοιχα, πολιτικοί τονίζουν πως η ελευθερία του λόγου περιλαμβάνει και περιεχόμενο που μας ενοχλεί ή μας σοκάρει, καθώς αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας. Η κοινωνία καλείται έτσι να ισορροπήσει ανάμεσα στην προστασία του κοινού και στη διατήρηση της ελευθερίας της έκφρασης, ακόμη και για περιεχόμενο που προκαλεί αποστροφή.
Η υπόθεση του Κερκ αντανακλά τις αντιφάσεις της ψηφιακής εποχής. Από τη μία πλευρά, η ανεμπόδιστη ροή πληροφορίας ενισχύει τη διαφάνεια και δίνει φωνή σε πολίτες, από την άλλη, μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο βλάβης, σοκάροντας ανυποψίαστους θεατές και διαβρώνοντας την κοινή λογική γύρω από το τι είναι έγκυρο ή ωφέλιμο να κοινοποιείται.
Η ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία λόγου και την προστασία από το τραύμα δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά ούτε στις εταιρείες τεχνολογίας. Απαιτεί συνεργασία πολιτείας, δημοσιογράφων, ερευνητών και χρηστών, αλλά και μια πιο ώριμη κουλτούρα ψηφιακής παιδείας. Οι πολίτες χρειάζεται να γνωρίζουν πώς να αξιολογούν, να φιλτράρουν και να αναφέρουν περιεχόμενο, ενώ οι πλατφόρμες οφείλουν να προσφέρουν διαφανείς κανόνες και εργαλεία αυτοπροστασίας. Μόνο μέσα από μια τέτοια πολυεπίπεδη προσέγγιση μπορούμε να διατηρήσουμε ανοιχτό το πεδίο της πληροφόρησης, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ψυχική υγεία και τον σεβασμό προς τα θύματα. Η πρόκληση είναι τεράστια, αλλά η απάντηση θα καθορίσει το μέλλον της δημοκρατικής δημόσιας σφαίρας.
Ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προειδοποίηση τουρκικού υπουργείου Άμυνας σε Κύπρο: «Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα...»
- Απίστευτο: Έφαγε 720 αυγά σε έναν μήνα – Τα αποτελέσματα θα σας αφήσουν άφωνους – Τι έγινε με τη χοληστερίνη του
- Η μυστική Dior συλλογή του Azzedine Alaïa αποκαλύπτεται για πρώτη φορά
- Αρχαιοελληνικό άγαλμα «φούντωσε» τις θεωρίες για τους χρονοταξιδιώτες: Λάπτοπ στο 100 π.Χ.;
- Αναστασία Γιάμαλη: Αποκαλύπτει πρώτη φορά για τον σύντροφό της (βίντεο)
- Μετρό: Έκλεψαν το πορτοφόλι γιατρού από την Αμαλιάδα και αναγκάστηκε να ζητιανέψει για να επιστρέψει! (βίντεο)
- Στάση “Μουσικά Προάστια”
- τεστ-προγραμματισμός
- Σε πλήρη εξέλιξη το μέτωπο στη Γάζα
- «Μαλλιά κουβάρια» στον ΣΚΑΪ – Έντονος καυγάς μεταξύ δύο κορυφαίων παρουσιαστών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Μητσοτάκης: Μηνύματα εντός κι εκτός – Το «ανοικτό κόμμα» της ΝΔ και η «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα
- Αυξημένη δραστηριότητα drones κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία αναφέρει η Βαρσοβία
- Τουρκία και Αίγυπτος σε κοινή ναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από 13 χρόνια
- Καλλιθέα: Σύλληψη οδηγού μοτοσικλέτας – Έκανε 350 μέτρα σούζα
- Σύλληψη καταζητούμενου από την Interpol Σερβίας στην Αθήνα για απόπειρα δολοφονίας και διακίνηση ναρκωτικών
- Η Καμίλα απομακρύνει με νεύμα την Κέιτ Μίντλετον από τη Μελάνια Τραμπ
- Qu’est-ce que c’est Μιχάλης Βοριαζίδης;
- Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν μεγάλη πετρελαϊκή εγκατάσταση της Gazprom
- Πυρετός στο τρίγωνο Ισραήλ -Τουρκία – Ελλάδα: Ασκήσεις ετοιμότητας στο Αιγαίο
- Ελευθερία λόγου και λογοκρισία
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ελευθερία λόγου και λογοκρισία
- Μητσοτάκης: Μηνύματα εντός κι εκτός – Το «ανοικτό κόμμα» της ΝΔ και η «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα
- Καλλιθέα: Σύλληψη οδηγού μοτοσικλέτας – Έκανε 350 μέτρα σούζα
- Brad Everett: Νεκρός σε τροχαίο ο 46χρονος ηθοποιός του Grey’s Anatomy
- Αυξημένη δραστηριότητα drones κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία αναφέρει η Βαρσοβία
- Θύμα διαδικτυακής απάτης ο Δημήτρης Σταρόβας – Έφτιαξαν βίντεο με ΑΙ
- Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έλαβε αναφορές για πυρά σε συνοριακό πέρασμα με την Ιορδανία
- Γιατί μπορούν
- Ίντερνετ των ζώων: Οι σκύλοι τηλεφωνούν και οι παπαγάλοι κάνουν βιντεοκλήσεις
- Η Καμίλα απομακρύνει με νεύμα την Κέιτ Μίντλετον από τη Μελάνια Τραμπ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιώργος Κουγιουμτσίδης: «Η πάλη σου μαθαίνει τον σεβασμό και το Ευ Αγωνίζεσθαι»
- Ντροπή για τη χώρα
- Πανθεσσαλικό μπλόκο στην Καρδίτσα – Στα «κάγκελα» αγρότες και κτηνοτρόφοι
- Η Novo Nordisk προειδοποιεί τους πολίτες: Αυτές οι ιστοσελίδες πωλούν παράνομα «Ozempic» και «Wegovy»
- ΚΤΕΟ… με το ζόρι: Το απόλυτο χάος με 700.000 αυτοκίνητα δίχως έλεγχο
- Κατάρ εναντίον Ισραήλ: Προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την επίθεση στην Ντόχα
- Ένοπλη επίθεση στα σύνορα Δυτικής Όχθης - Ιορδανίας: Αναφορές για δύο νεκρούς
- Στάρμερ σε Τραμπ: «Είστε ανάμεσα σε φίλους, επενδύσεις ρεκόρ, ρέουν δισ.» – «Πέρασα φανταστικά» είπε ο αμερικανός πρόεδρος
- Τράπεζα της Αγγλίας: Στο 4% «κράτησε» τα επιτόκια – Επιφυλακτική στάση για μελλοντικές μειώσεις
- Με τις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2025 και πριν αρχίζει η εξεταστική



