Εμπλοκή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Στο ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου με συνεργάτες του και επιτελείς του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σύμφωνα με συμμετέχοντες σε αυτήν, υπήρξε ενημέρωση, εξέταση και αξιολόγηση των τεχνικών ζητημάτων του σχεδίου του νέου οικονομικού προγράμματος, από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Ευ. Βενιζέλο και Γ. Κουτρουμάνη.

Τα
μέτρα αυτής της συμφωνίας είναι ουσιαστικά το ένα τρίτο των αρχικών αξιώσεων της τρόικας, «κι αυτό θα φανεί στην πορεία», ανέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης σε συζήτηση που είχαν με δημοσιογράφους στη Βουλή.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφερόμενοι στις συντάξεις είπαν καταρχάς ότι η τρόικα αναζητά μείωση συντάξεων παντού και πρόσθεσαν ότι στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα παρουσιαστούν τέσσερα σενάρια τα οποία σε γενικές γραμμές είναι τα εξής:

-Μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15%, σενάριο το οποίο έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι ότι δεν «βγαίνει» με το πλαφόν των 300 ευρώ που έχει θέσει η ΝΔ.

-Μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων κατά 10% και των επικουρικών κατά 5%.

-Μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων κατά 5% και των επικουρικών κατά 10%.

-Μεσοσταθμική μείωση μόνο των κύριων συντάξεων κατά 15%-20%, για ποσά από 1.200 ευρώ και πάνω.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η τρόικα θέλει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς προϋποθέσεις, ενώ η κυβέρνηση, οι κοινωνικοί εταίροι κ.λπ. συζητούν ποσοστό μείωση των εισφορών κατά 10% εφόσον τηρηθούν τρεις προϋποθέσεις:

-Χρήση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας

-Χρήση μόνο του διατραπεζικού συστήματος στις συναλλαγές.

-Απόλυτη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η τρόικα έχει αναφέρει πως αν τα Ταμεία δεν «βγαίνουν» με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τότε να πραγματοποιηθεί και άλλη περικοπή μισθών, ενώ η κυβέρνηση θέλει να σωθούν οι τρεις προαναφερθείσες προϋποθέσεις ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο τη δημιουργία αποθεματικού σε αυτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα