Δύο από τις 10 καλύτερα διατηρημένες παραλίες στον κόσμο βρίσκονται στην Ελλάδα – Ποιες είναι

Δύο ελληνικά «διαμάντια» βρίσκονται στις 10 παραλίες που είναι καλύτερα διατηρημένες σε όλο τον κόσμο και στις οποίες γίνονται σημαντικές προσπάθειες για τη βιωσιμότητά τους.

Όπως κάθε χρόνο, το Tripadvisor δημοσιεύει μια κατάταξη με τις καλύτερες παραλίες του κόσμου, με τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για το 2024. Για πρώτη φορά, η φετινή κατάταξη περιλαμβάνει επίσης μια κατηγορία για τις πιο βιώσιμες και τις καλύτερα διατηρημένες παραλίες.

Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες

του Tripadvisor δηλώνουν ότι η βοήθεια προς το περιβάλλον είναι σημαντική γι’ αυτούς και η βιωσιμότητα επηρεάζει όλο και περισσότερο τις επιλογές των ταξιδιωτών σχετικά με το πού θα πάνε.

Μάλιστα επτά από τις 10 πιο βιώσιμες παραλίες βρίσκονται στην Ευρώπη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ισπανία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη greece_in_photos (@greece_in_photos)

Οι επιλογές τους περιλαμβάνουν από προορισμούς που είναι ιδανικοί για ήρεμες διακοπές με την οικογένεια μέχρι κορυφαίους προορισμούς για πάρτι. Όταν όμως πρόκειται για παραλίες σύμφωνα με το Euronews, αυτό σημαίνει καθαρά νερά και άμμο και πρωτοβουλίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Η εταιρεία ταξιδιωτικής βιωσιμότητας BeCause παρείχε στοιχεία από παραλίες στις οποίες απονεμήθηκε η περίφημη Γαλάζια Σημαία – που τις χαρακτηρίζει καθαρές και ασφαλείς – μεταξύ Μαΐου 2023 και Απριλίου 2024. Αυτό συνδυάστηκε με θετικές κριτικές που αναφέρονταν σε όρους όπως «φιλικές προς το περιβάλλον», «οικολογικός τουρισμός» και «καθαρά νερά» για μια περίοδο 12 μηνών.

Μερικοί από τους προορισμούς που μπήκαν στη λίστα Παραλία Sandbanks, Ηνωμένο Βασίλειο

Την πρώτη θέση στον κατάλογο του Tripadvisor με τις πιο καλά διατηρημένες παραλίες κατέκτησε η παραλία Sandbanks στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διατηρεί το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας για περισσότερα από 30 έτη, κάτι που την καθιστά την παραλία που έχει τη συγκεκριμένη διάκριση για περισσότερα χρόνια στη χώρα.

Πριν από το Brexit, ήταν επίσης μία από τις λίγες περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο που κέρδισε επαίνους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα υψηλά πρότυπα καθαριότητάς της. Τα σχόλια των επισκεπτών την περιγράφουν ως «καθαρή και τακτοποιημένη» και «αμμώδης, καθαρή και όμορφη». Με μια ομάδα εθελοντών που μαζεύουν τα σκουπίδια και κρατούν αυτή την ακτογραμμή καθαρή από σκουπίδια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό αναφέρεται συχνά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rachel Baker (@saintsmadmomma)

Η καθαρή «χρυσή» άμμος είναι ιδανική για να χτίσουν τα μικρά παιδιά κάστρα στην άμμο χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το σκάψιμο σκουπιδιών. Υπάρχει ακόμη και ένας παιδότοπος για παιδιά ακριβώς πίσω από την παραλία.

Η Sandbanks προσφέρει επίσης εκπληκτική θέα στο Studland και στο Old Harry Rocks και μάλιστα σε μια καθαρή μέρα κάποιος μπορεί να διακρίνει ακόμη και τη νήσο Ουάιτ.

Πώς να φτάσετε στην παραλία Sandbanks

Η παραλία Sandbanks είναι μια μικρή χερσόνησος που διασχίζει τον κόλπο του Poole Harbour. Αν κάποιος ταξιδεύει από το Λονδίνο, χρειάζεται περίπου τέσσερις ώρες με το τρένο για να φτάσει σε αυτό το τμήμα της νότιας ακτής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η παραλία Sandbanks

Αν κάποιος θέλει να ταξιδέψει στην παραλία με βιώσιμο τρόπο, πολλά δρομολόγια λεωφορείων συνδέουν με τοπικούς κόμβους στο Poole και στο Μπόρνμουθ. Το καλοκαίρι, μια υπηρεσία φέριμποτ διασχίζει το Poole Harbour από το Studland και το Swanage, παρέχοντας έναν γραφικό τρόπο μετάβασης στην παραλία.

Τα όμορφα σημεία της φύσης καθιστούν το Sandbanks μια καλή επιλογή όλο το χρόνο.

Παραλία Γαλησσάς, Ελλάδα

Στην πέμπτη θέση της λίστας βρίσκεται και μία ελληνική παραλία. Πρόκειται για την παραλία Γαλησσάς στη Σύρο.

Αυτός ο προστατευμένος κόλπος στη δυτική ακτή του νησιού της Σύρου, στην Ελλάδα, βρίσκεται σε έναν όρμο ανάμεσα σε ψηλούς βράχους και είναι ένα εξαιρετικό σημείο για κολύμπι με αναπνευστήρα, με ήρεμα ρηχά νερά που, σύμφωνα με τους ταξιδιώτες, επιτρέπουν στους τουρίστες να μείνουν σε βάθος μόνο σε μεγάλη απόσταση.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Γαλησσας (@galissas_syros)

Οι επισκέπτες αναφέρουν τα καθαρά, διαυγή νερά του, καθώς και την καλή προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία, ενώ είναι βραβευμένη και με Γαλάζια Σημαία.

Αφού κάποιος κολυμπήσει και αράξει στην παραλία, μπορεί να κατευθυνθεί στο χωριό για να βρει μοναδικές γεύσεις στις τοπικές ταβέρνες. Ακόμα κάποιο μπρορεί να απολαύσει την υπέροχη θέα από το εκκλησάκι της Αγίας Πακού ή να επισκεφθεί τα αρχαία ερείπια της πόλης του Γαλησσά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Γαλησσας (@galissas_syros)

Πώς να φτάσετε στην παραλία Γαλησσάς

Ένα λεωφορείο συνδέει την παραλία του Γαλησσά με την πρωτεύουσα της Σύρου, την Ερμούπολη. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 20 έως 30 λεπτά και το λεωφορείο σταματά μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από την παραλία.

Παραλία Νησί, Κύπρος

Η παραλία Νησί είναι μια δημοφιλής αμμουδιά στο θέρετρο της Αγίας Νάπας στην Κύπρο. Έχει μήκος 500 μέτρα και έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία για την καθαρότητά της. Πήρε το όνομά της από το μικρό νησάκι που βρίσκεται κοντά και στο οποίο μπορείτε να φτάσετε εύκολα με τα πόδια διασχίζοντας τα ρηχά νερά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nissi Beach (@nissibeach)

Η παραλία είναι γνωστή ως μία από τις πιο γραφικές της Κύπρου. Το ανατολικό άκρο της είναι ήσυχο ιδανικό για χαλαρές διακοπές σε αντίθεση με το δυτικό άκρο που φημίζεται για τη νυχτερινή του ζωή.

Αν κάποιος αναζητά μια βιώσιμη επιλογή που να είναι λίγο πιο ζωντανή, τότε αυτή θα μπορούσε να είναι η επιλογή για εσάς.

Πώς να φτάσετε στην παραλία Νησί

Το αεροδρόμιο της Λάρνακας απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από την παραλία Νησί και χρειάζεται περίπου μία ώρα για να φτάσει κάποιος εκεί με το λεωφορείο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nissi Beach (@nissibeach)

Από την Αγία Νάπα, κάποιος μπορεί να πάρει απευθείας λεωφορείο για τη «χρυσή» αμμουδιά της, με δρομολόγια που εκτελούνται περίπου κάθε 20 λεπτά.

Παραλία Μύρτος, Ελλάδα

Στη λίστα συναντάμε ακόμα μία ελληνική παραλία, στην 8η θέση,  την παραλία Μύρτου ή απλά Μύρτος στην Κεφαλονιά. Θεωρείται η πιο διάσημη παραλία του νησιού και ένα από τα κύρια αξιοθέατά του, αφού τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

Βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού σε μια πανέμορφη περιοχή γύρω από τεράστιους κατάφυτους λόφους, στο Δήμο Πυλαρέων, 30 χιλιόμετρα βόρεια από το Αργοστόλι.

Παραλία Μύρτος

Ο Μύρτος έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη και περιλαμβάνεται συνεχώς στα ταξιδιωτικά περιοδικά ανάμεσα στις πιο όμορφες και εντυπωσιακές παραλίες του κόσμου. Έχει βραβευτεί πολλές φορές με Γαλάζια Σημαία για την καθαριότητα και τη φυσική του ομορφιά.

Διακρίνεται για τα άσπρα βότσαλα και τα γαλανά νερά λόγω των ρευμάτων της περιοχής. Η παραλία περιβάλλεται από γκρεμούς και έχει μήκος περίπου 800 μέτρα, ενώ στην άκρη της υπάρχει μια μικρή σπηλιά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη dionisis greece travel (@diokaminaris)

Η παραλία έχει ημικυκλικό σχήμα και περιβάλλεται από εντυπωσιακούς λευκούς βραχώδεις βράχους με πλούσια βλάστηση στην κορυφή τους, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Η καταπράσινη περιοχή, το απότομο ανάγλυφο, τα λευκά βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά συνθέτουν ένα εκπληκτικό σκηνικό.

Η παραλία είναι καλά οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ ένα μικρό τμήμα παραμένει εντελώς παρθένο, ιδανικό για απόλυτη απομόνωση. Η δυτική ακτή του Μύρτου προσφέρει εντυπωσιακή θέα στο ηλιοβασίλεμα

Ποιες άλλες ευρωπαϊκές παραλίες μπήκαν στη λίστα με τις 10 καλύτερες;

Τη λίστα συμπλήρωσαν η παραλία Saundersfoot στην Ουαλία στην τρίτη θέση, η παραλία Mellieha στη Μάλτα στην έβδομη θέση και την Playa Blanca στο Λανθαρότε της Ισπανίας.

Εκτός Ευρώπης, η παραλία Radhanagar στην Ινδία, η παραλία Corniche στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η παραλία Camp’s Bay στη Νότια Αφρική μπήκαν επίσης στις 10 πιο βιώσιμες παραλίες του Tripadvisor.

Keywords
ελλαδα, tripadvisor, βιωσιμότητα, επηρεάζει, κυπρος, instagram, σημαίνει, εταιρεία, μαΐου, καλοκαιρι, beach, travel, bay, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, Καλή Χρονιά, χρυση αυγη, instagram, αφρικη, δρομολογια λεωφορειων, εβδομη, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ινδια, ισπανια, κυπρου, λονδινο, μαλτα, νησι, ξαπλωστρες, ομορφια, περιοδικα, φυσικη, ωρα, αεροδρομιο, αμμος, αναπηρια, αρχαια, αραβικα, βιωσιμότητα, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γινονται, δειτε, δρομολογια, δυτικη, ευκολα, υπαρχει, επηρεάζει, επτα, ερμουπολη, εταιρεία, ετη, ευρωπη, ζωη, υπηρεσια, θεα, ηρεμα, ησυχο, κυρια, λευκα, λεωφορειο, μαΐου, μηκος, μικρο, μπορειτε, νοτια αφρικη, ομαδα, ουαλια, ομπρελες, ονομα, παιδια, πεμπτη, περιβαλλον, ρηχα νερα, συρο, σχολια, ταβερνες, τμημα, τρενο, τριτη, φημη, φορα, χερσονησος, ομορφα, ωρες, beach, bay, ελληνικα, γευσεις, χωρα, ιδανικο, κολπος, travel, ποδια, σημαια, σημαίνει, σπηλια, tripadvisor, υπεροχη
Τυχαία Θέματα