Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά
Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ ένας διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου, προκειμένου να υπάρξει μια επίσημη ενημέρωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών από το αιγυπτιακό επί της αποφάσεως δικαστηρίου που φέρεται ότι δημεύει στρεμματική ακίνητη περιουσία πέριξ της Μονής Σινά. Η επίσημη ενημέρωση σε τόσο κρίσιμες στιγμές είναι κεφαλαιώδους σημασίας και ειδικά σε αυτή την περίπτωση, καθώς στην Αθήνα
Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, θέλοντας να αναδείξουν τη σύγχυση που υπάρχει στην αιγυπτιακή πλευρά, ανέφεραν πως ο έλληνας πρεσβευτής στο Κάιρο ενημερώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης για δημοσιεύματα στην Αίγυπτο περί σχετικής δικαστικής απόφασης και αμέσως ενημέρωσε την Αθήνα. Από εκείνη τη στιγμή στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας σήμανε «κόκκινος συναγερμός» και άμεσα – σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες – υπήρξε επικοινωνία του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του στην Αίγυπτο Μπαντρ Αμπντελάτι, ο οποίος κατά κάποιες πληροφορίες εξεπλάγη και υποσχέθηκε πλήρη και σε βάθος ενημέρωση στην Αθήνα.
Τα συμφωνηθένταΨυχρή αλλά διπλωματική υπήρξε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «ο έλληνας Πρωθυπουργός παραμένει στη δέσμευση που έλαβε δημοσίως και κατ’ ιδίαν από τον πρόεδρο της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στην Αθήνα για τη διατήρηση του λατρευτικού ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της μονής και αναμένει άμεσα την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, όπως είχε διαμορφωθεί μεταξύ των μερών».
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην επικοινωνία του με τον αιγύπτιο ομόλογό του κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση των δύο πλευρών, η οποία εκφράστηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών στο πλαίσιο του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα».
Το ΥΠΕΞ της ΑιγύπτουΜια πρώτη ψύχραιμη ανάλυση περικλείεται σε ένα πλαίσιο υπαρκτών δεδομένων: Πρώτον, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, το οποίο εμφανίστηκε εξίσου αιφνιδιασμένο. Δεύτερον, κυκλοφορούν διάφορες ερμηνείες της επίδικης απόφασης, οι οποίες στηρίζονται σε προσωπικές μεταφράσεις, από πρόσωπα τις νομικές γνώσεις των οποίων δεν γνωρίζουμε. Και, τρίτον, είναι πολύ πιθανόν η απόφαση να αφορά μεμονωμένα ακίνητα ή στρεμματικές εκτάσεις πέριξ της Μονής Σινά, τα οποία είναι ασφαλώς μια πηγή εισοδήματος για την επιβίωση της μονής και είναι κάτι που είχε εξεταστεί στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την αιγυπτιακή πλευρά για την καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων αυτών. Ο σχεδιασμός περιλάμβανε ακόμα και την αποστολή αντιπροσωπείας από την Εκκλησία της Ελλάδος για να ενημερώσει τις αιγυπτιακές Αρχές σε ένα καλό πνεύμα συνεργασίας για τις προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού. Τομέας στον οποίο η Αθήνα διαθέτει το know how. Αλλωστε η περιοχή γύρω από το ιστορικό μοναστήρι της Μονής της Αγίας Αικατερίνης αναπτύσσεται οικιστικά ραγδαία αλλά και άναρχα, δυστυχώς, και είναι μια περιοχή «φιλέτο» για επενδύσεις. Εξ ου και το ενδιαφέρον της αιγυπτιακής πλευράς που πιέζει επί πολλά έτη με δικαστικές αποφάσεις τη μονή ώστε να φύγει από τα χέρια της η ιδιοκτησία αυτών των ακινήτων. Αναμφισβήτητα μια τέτοια εξέλιξη στερεί μελλοντικά από τους τόσο απαραίτητους οικονομικούς πόρους προς επιβίωση τη Μονή Σινά. Και ίσως στο σημείο αυτό να εδράζονται και οι εικασίες για «λουκέτο» της μονής κ.λπ.
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει από χθες ένα διογκούμενο περιβάλλον φημών και εικασιών που εκπορεύονται από κάθε κατεύθυνση. Κύκλοι της Μονής Πετράκη σε μια πρώτη αντίδραση χαρακτήριζαν χθες το απόγευμα ως «ζαλισμένο» το υπουργείο Εξωτερικών. Ακολούθησε δε η σκληρή ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνωμου, η αλήθεια είναι προτού υπάρξει κατ’ αρχάς το επίσημο κείμενο της απόφασης. Την ίδια στιγμή όμως κορυφαίες κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν τη δικαστική απόφαση «αθλιότητα, η οποία δεν μπορεί να γίνει δεκτή» και ομιλούσαν για «εμπαιγμό». «Είναι ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που συμφωνήσαμε» υποστήριζε αργά χθες το βράδυ αξιωματούχος που συμμετείχε στις πολυήμερες διαπραγματεύσεις, που φάνηκε προς στιγμήν να καταλήγουν σε διακανονισμό με τον οποίο το αιγυπτιακό δημόσιο θα παραιτείτο των διεκδικήσεών του.
Επίθεση Σαμαρά στον ΜητσοτάκηΕναν νέο κύκλο πολιτικής σύγκρουσης ανοίγει η απόφαση για τη Μονή Σινά, όπως προκύπτει και από τις πρώτες πολιτικές αντιδράσεις, με τις οποίες ζητούνται άμεσες κινήσεις από την κυβέρνηση για τη διάσωση της ιστορικής μονής. «Ακόμη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης και το υπουργείο Εξωτερικών είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι… Το νέο αυτό σοβαρό περιστατικό, δυστυχώς, επιβεβαιώνει ότι το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή απομειώνεται επικίνδυνα, ακόμη και στις διμερείς σχέσεις με φίλιες χώρες» σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «πρωτοφανή και οδυνηρή διεθνή ανυποληψία και περιθωριοποίηση της Ελλάδας» και κάλεσε σε «παγκόσμια κινητοποίηση για τη Μονή Σινά με όλο το διπλωματικό κεφάλαιο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας από κοινού».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Οδηγός έκανε «Grand Theft Auto» τους δρόμους - 35 κλήσεις σε ένα βράδυ
- Αυτές είναι οι κόκκινες διαβάσεις που φρενάρουν τους οδηγούς στη Θεσσαλονίκη -Πώς λειτουργούν
- Ανθή Βούλγαρη: Πότε επιστρέφει στα τηλεοπτικά της καθήκοντα
- «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν» – Γιατί απεργούν οι επιχειρηματίες της εστίασης στην Πάρο
- 27χρονη μετέτρεψε σε… αγωνιστική πίστα τους δρόμους της Θεσσαλονίκης – 35 κλήσεις, αξίας 24.000 ευρώ
- Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές στα ΓΕΛ: Τι λένε μαθητές στο ΕΡΤNews για το θέμα – Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών
- Γ. Πούλου στο Πρώτο: Θα υπογράψω την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική (audio)
- Μαθήτρια στη Ρόδο που έδινε πανελλαδικές εντοπίστηκε με κινητό την ώρα των εξετάσεων και το γραπτό της μηδενίστηκε
- Metallica: Sold Out μέσα σε μόλις δύο ώρες η μεγάλη συναυλία στο ΟΑΚΑ
- Ελληνικό: Πότε παραδίδονται οι πρώτες παραδόσεις κατοικιών – Στα 8.500 ευρώ το τ.μ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά
- Γάζα: Πώς είναι να είσαι στην τάξη αποφοίτησης του 2025
- Ρέθυμνο: Μαθητής μηδενίστηκε στις Πανελλαδικές επειδή χτύπησε το κινητό του
- Νότια Αφρική: Η συγκλονιστική υπόθεση της μητέρας που πούλησε την 6χρονη κόρη της
- Ελληνικό: Πότε παραδίδονται οι πρώτες κατοικίες – Στα 8.500 ευρώ το τ.μ.
- Metallica: Sold out η συναυλία στο ΟΑΚΑ
- Όμιλος ΔΕΗ: Προσθέτει φωτοβολταϊκό πάρκο 88 MW στο χαρτοφυλάκιο της Βουλγαρίας
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά
- Ελληνικό: Πότε παραδίδονται οι πρώτες κατοικίες – Στα 8.500 ευρώ το τ.μ.
- Metallica: Sold out η συναυλία στο ΟΑΚΑ
- Ρέθυμνο: Μαθητής μηδενίστηκε στις Πανελλαδικές επειδή χτύπησε το κινητό του
- Γάζα: Πώς είναι να είσαι στην τάξη αποφοίτησης του 2025
- Νότια Αφρική: Η συγκλονιστική υπόθεση της μητέρας που πούλησε την 6χρονη κόρη της
- Όμιλος ΔΕΗ: Προσθέτει φωτοβολταϊκό πάρκο 88 MW στο χαρτοφυλάκιο της Βουλγαρίας
- MotorOne Electric Days 2025: Η μεγάλη γιορτή της ηλεκτροκίνησης στην Πλατεία Κοραή, μέχρι και την Κυριακή 1 Ιουνίου!
- Μεξικό: Δολοφονήθηκαν τα μέλη του συγκροτήματος Fugitivo
- «Φως στο Τούνελ»: Απόψε στις 23:20, στο MEGA
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Gigi και Bella Hadid: Αποκαλύπτουν ότι έχουν ετεροθαλή αδελφή – «Έχουμε αγαπήσει αυτήν την απρόσμενη προσθήκη»
- Μηδενίστηκε το γραπτό μαθητή στις Πανελλαδικές εξετάσεις λόγω κινητού τηλεφώνου, στο Ρέθυμνο
- Κλειστές λόγω εργασιών οι σήραγγες στα Τέμπη στις 3 Ιουνίου
- ΕΕΘ: Παρέμβαση Μερελή ενάντια στη κατάργηση του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
- Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δικαστική απόφαση για την Μονή Σινά
- Ο Ολυμπιακός κλείνει Μπάλσα Πόποβιτς
- Μαρία Μενούνος: «Ακούσαμε τον Άγιο Νεκτάριο να χτυπά τον τάφο του»
- «Έπιασε» το 60% της διαδρομής της η «Αθηνά», στη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας
- Η Nova ανέδειξε τον ρόλο της τεχνολογίας στην πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών στο συνέδριο NatCat Summit 2025
- Νομικός εκπρόσωπος Μονής Σινά: Αρχική συμφωνία προέβλεπε πλήρη αναγνώριση, τώρα μιλούν μόνο για 46 εκτάσεις