«Δεν είμαστε σκληρόκαρδοι»

«Δεν είμαστε ούτε ξεροκέφαλοι ούτε σκληρόκαρδοι. Κατανοώ τους φόβους του ελληνικού λαού. Και εμείς όμως έχουμε ευθύνη όχι μόνο απέναντι στο γερμανικό Κοινοβούλιο αλλά και στους φορολογουμένους μας», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ρίχνοντας τους τόνους σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του, με τις οποίες έδειχνε στην Ελλάδα ακόμη και την πόρτα της εξόδου από το ευρώ.Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Hannoversche
Allgemeine Zeitung», η οποία δημοσιεύτηκε μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Παπούλια, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απαντώντας στην ερώτηση πώς θα εξηγήσει στους γερμανούς πολίτες τη νέα διάσωση της Ελλάδας δηλώνει κατηγορηματικά: «Δεν πρόκειται μόνο για τη διάσωση της Ελλάδας. Πρόκειται κυρίως για τη διάσωση του κοινού μας νομίσματος. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι του χρέους. Αυτό μας απειλεί περισσότερο από το να βοηθάμε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με ένα κούρεμα του χρέους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αποκτήσει ξανά μια οικονομική προοπτική. Πρόκειται ίσως για την καλύτερη λύση».Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε προ βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση για την Ελλάδα απευθύνονται τόσο προς την ελληνική κοινή γνώμη, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα στις αντιδράσεις που προκαλούνται από τη γερμανική σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, όσο και προς τους γερμανούς πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τονίζει: «Οι Γερμανοί δεν πρέπει να ανησυχούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει καλή και επιτυχημένη πολιτική για να θωρακιστεί η σταθερότητα του ευρώ». Προσθέτει μάλιστα ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος πληθωρισμού.
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Ειδικότερα για την Ελλάδα σημειώνει ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα προβλέπει «πολύ εντονότερη ευρωπαϊκή διαβούλευση, παρακολούθηση και επιτήρηση». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επαναλαμβάνει: «Είμαι υπέρ της αλληλεγγύης και της βοήθειας. Η Ευρώπη πρέπει να υπάρχει, αυτό ανταποκρίνεται και στα δικά μας συμφέροντα. Ωστόσο, το βαρέλι πρέπει να έχει πάτο. Στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει να εργαστούμε έτσι ώστε ο πάτος να είναι επαρκώς στεγανός». Σε άλλη ερώτηση για τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, τις ταραχές και τις συγκρίσεις γερμανών πολιτικών με το καθεστώς των Ναζί, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι «παντού αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι. Φυσικά και υπάρχουν και στην Ελλάδα δημαγωγοί, οι οποίοι λένε ότι ένοχη για τη σημερινή κατάσταση είναι η Γερμανία, ένοχη είναι η Ευρώπη, ένοχοι είναι όλοι οι άλλοι. Αυτό όμως είναι ανεύθυνο και εγώ απεχθάνομαι να καταχρώνται κάποιοι τις νόμιμες διαμαρτυρίες για να προβούν σε πράξεις βίας. Αλλά για τους ανθρώπους που παραπλανώνται από τέτοιες δημαγωγίες δείχνω κατανόηση».
Keywords
Τυχαία Θέματα