Δείτε τη λίστα με 136 οργανισμούς που αλλάζουν όνομα στα Σκόπια

Στη Βόρεια Μακεδονία αλλάζουν όνομα πολλοί δημόσιοι φορείς σύμφωνα με το Star. Οι δημόσιοι φορείς αλλάζουν επίσης σύμβολα και λογότυπα για να υιοθετήσουν το νέο όνομα της χώρας.

Πολλοί από αυτούς λέγονταν οργανισμός είτε της «Μακεδονίας» είτε «μακεδονικός». Πλέον, όπου υπήρχε ο όρος της Μακεδονίας γίνεται της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ σε πολλούς αφαιρείται ο όρος «μακεδονικός» και αντικαθίσταται από το «εθνικός» ή το «κρατικός». Για παράδειγμα η «Μακεδονική» Ραδιοτηλεόραση θα γίνει Εθνική Ραδιοτηλεόραση των Σκοπίων,

ενώ θα αντικατασταθεί και το λογότυπο. «Εθνικό» θα λέγεται εφεξής και το Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας, αντί για «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων».

Το ίδιο θα συμβεί με πολλούς φορείς. Για παράδειγμα Εθνική και όχι «Μακεδονική» Φιλαρμονική ή Όπερα.

Το «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» διατηρεί το όνομά του αλλά προστίθεται η φράση του «Αγώνα για την Ανεξαρτησία».

Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις αλλαγές σε όλους τους οργανισμούς, συνολικά 136.

Tο επίσημο όνομα του Στρατού θα είναι Στρατός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αυτό είναι τώρα το συνταγματικό όνομα του Κράτους, αλλά, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Μακεδονικού Εθνικού Θεάτρου, έχουμε ένα εθνικό στοιχείο και πιθανότατα θα παραμείνει ως έχει", δήλωσε ο Ν. Ντιμιτρόφ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών η μία κατεύθυνση, που πρέπει να τηρηθεί είναι σε σχέση με τα θεσμικά όργανα, ώστε να είναι σύμφωνη με τη νέα ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως επεσήμανε, η άλλη κατεύθυνση αναφέρεται στα ζητήματα ταυτότητας.

Ακολουθεί η λίστα με τις αλλαγές ονομασίας

Λίστα ονομάτων Βόρεια Μακεδονία

Εκλογές

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Βόρεια Μακεδονία για τις προεδρικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 21 Απριλίου.

Για να διεξαχθούν οι εκλογές, οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν 10 χιλιάδες υπογραφές από το λαό ή 30 υπογραφές βουλευτών.

Σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή, η υποψήφια του VMRO-DPMNE, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, είναι η μόνη που έχει συλλέξει αυτές τις υπογραφές.

Εν τω μεταξύ, άλλοι υποψήφιοι πρέπει μέχρι τις 9 Μαρτίου να υποβάλουν τις υπογραφές στην εκλογική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως ο Στέβο Πενταρόβσκι θα είναι ο κοινός υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας (SDSM) και της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση (DUI), ενώ τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα υποστηρίζουν τον Μπλερίμ Ρέκα.

Ο πρώτος γύρος των έκτων προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου, ενώ ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου

Keywords
Τυχαία Θέματα