Χρυσή Αυγή: Από ήττα των εκλογών στη διάλυση

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου ολοκλήρωσαν αυτό που είχε ξεκινήσει στις ευρωεκλογές. Η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής. Υπέστη βαριά, συντριπτική, ανεπανόρθωτη ήττα.

Η συντριβή αυτή «γεννά» αμέσως ορατές συνέπειες. Ο Μιχαλολιάκος δεν είχε δίπλα

του τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη στη βραδινή δήλωση. Δείγμα ότι το αποτέλεσμα θα πολλαπλασιάσει συγκρούσεις, εκβιασμούς και καρφώματα. Τα μη εκλεγμένα ποντίκια πηδάνε ακόμα μακρύτερα όταν το σκάφος βουλιάζει. Όπερ και εγένετο.

Το απογοητευτικό ποσοστό που σημείωσε φαίνεται να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην προδιαγεγραμμένη πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών. Τα χαμηλά νούμερα που πήρε στις ευρωεκλογές αποτέλεσαν το πρώτο σοβαρό καμπανάκι ανησυχίας στους κύκλους της οργάνωσης που έβλεπαν το κόμμα να χάνει το όποιο κοινωνικό έρεισμα είχε με ταχύτατους ρυθμούς.

Πριν από τις ευρωεκλογές ωστόσο είχαν προηγηθεί διάφορες εσωκομματικές εντάσεις με «πρωτοκλασάτα» στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος. Με καρφιά προς την ηγεσία αποχώρησαν από την οργάνωση Επιτήδειος και Φουντούλης καθώς, σύµφωνα µε τους ίδιους, ο αρχηγός του µορφώµατος δίνει στο πρωτοπαλίκαρό του, τον Λαγό, την «ασυλία» και τον υψηλό µισθό της Ευρωβουλής, µε αντάλλαγµα να τον καλύψει πλήρως στην απολογία του, την ώρα που η δίκη της οργάνωσης µπαίνει στην τελική ευθεία

Χωρίς κανένα  δισταγµό, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής «πούλησε» τρεις ευρωβουλευτές του µορφώµατος ελπίζοντας να σώσει τον εαυτό του από βαριά καταδίκη στη δίκη της εγκληµατικής οργάνωσης που µπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, µέσω της φυγάδευσης του πρωτοπαλίκαρού του, Γιάννη Λαγού, στην Ευρωβουλή.

Μπορεί ο Λαγός να εκλέχθηκε ευρωβουλευτής, ωστόσο το γεγονός ότι «κάτι τρέχει» εντός του κόμματος, τώρα που η δίκη βρίσκεται στην τελική της ευθεία, ήρθε να επιβεβαιωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Σάββατο.

Τέσσερις, μόλις, ημέρες πριν απολογηθεί για την επίθεση της ναζιστικής οργάνωσης στο «Συνεργείο», ο ευρωβουλευτής ανακοίνωσε ότι ανεξαρτητοποιείται από τη Χρυσή Αυγή και αναφέρει τα ονόματα όσων τον ακολουθούν, μεταξύ των οποίων οι συγκατηγορούμενοί του στη μεγάλη δίκη Π. Ηλιόπουλος, Γ. Γερμενής και Ν. Κούζηλος.

Σε δήλωσή του ο κ. Λαγός υποστηρίζει ότι η απόφασή του δεν οφείλεται σε ρήξη με την ηγεσία του κόμματος, αλλά καθότι εκτιμά πως «κάνουμε λάθος πολιτικές κινήσεις, πράγματα τα οποία εγώ τουλάχιστον δεν συμφωνώ».

Ουσιαστικά η κίνηση του Λαγού είναι το τελειωτικό χτύπημα στη ναζιστική οργάνωση που βρίσκεται υπό διάλυση λίγο πριν τα ηγετικά στελέχη της κάτσουν στο εδώλιο απολογούμενα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ η Χρυσή Αυγή χάνει τη μία από τις δύο έδρες που έχει στο Ευρωκοινοβούλιο (τη μία κατέχει ο Ι. Λαγός και την άλλη ο Αθ. Κωνσταντίνου).

Της αποχώρησης του Λαγού ακολούθησε, όπως αναμενόταν, κι αυτή του πρώην βουλευτή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Συγκεκριμένα, ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας στη δήλωση παραίτησής του κάνει λόγο για αποσύνθεση της Χρυσής Αυγής «εξ αιτίας λαθών».

Ο κ. Ηλιόπουλος τονίζει χαρακτηριστικά: «Αποχωρώ από το Κίνημα χωρίς να έχω αποκομίσει το παραμικρό οικονομικό και προσωπικό όφελος. Όμως, το να βλέπω παθητικά την Χρυσή Αυγή να αποσυντίθεται, συνεπεία αλλεπάλληλων λαθών, είναι κάτι που δεν ταιριάζει στην προσωπικότητα μου και δεν αρμόζει στις θυσίες μου».

Και αφού κάνει μια προσωπική αναδρομή στη δραστηριότητα και την πολίτευσή του με τη Χρυσή Αυγή καταλήγει: «Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να κλείσει αυτός ο κύκλος. (…) Προσωπικά, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για Πατρίδα, Θρησκεία και Οικογένεια μακριά πλέον από το Κίνημα στο οποίο ανδρώθηκα πολιτικά».

Αντίδραση της Χρυσής Αυγής

Ανακοίνωση αναφορικά με την ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Λαγού εξέδωσε η Χρυσή Αυγή, καλώντας τον ευρωβουλευτή να παραδώσει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας την αποχώρησή του «δόλια και υστερόβουλη».

Εξάλλου, υπενθυμίζει, δηλώσεις του Λαγού με τις οποίες καλούσε τον ευρωβουλευτή Ελευθέριο Συναδινό να παραδώσει την έδρα μετά την ανεξαρτητοποίησή του.

«Η Κεντρική Επιτροπή της Χρυσής Αυγής καταδικάζει κατηγορηματικά την δόλια και υστερόβουλη αποχώρηση του Λαγού. Καλεί τον αποχωρήσαντα Ευρωβουλευτή Λαγό να παραδώσει την έδρα στο Κόμμα.

» Θυμίζουμε ότι όταν ανεξαρτητοποιήθηκε ο Ευρωβουλευτής Συναδινός, σε δημόσια ομιλία του ο Λαγός τον καλούσε να παραδώσει την έδρα γιατί ανήκει στην Χρυσή Αυγή. Όλοι γνωρίζουν ότι εκλέχτηκε με ψήφους Χρυσαυγιτών και με ένα ψηφοδέλτιο που έγραφε «Χρυσή Αυγή» και που ο ίδιος δήλωνε παντού ότι είναι «από Χρυσαυγίτες για Χρυσαυγίτες».

» Η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει τον υπέροχο Αγώνα της με όσους παραμένουν Πιστοί στα Ιδανικά της» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η επόμενη ημέρα

Ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα για τις εξελίξεις στα εσωκομματικά της ακροδεξιάς παράταξης αναμένεται να αποτελέσει η ερχόμενη Τετάρτη, 17 του μήνα, όταν και θα διεξαχθεί η επόμενη δικάσιμος της δίκης, όπου καλείται να απολογηθεί ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, ο οποίος κανονικά θα απολογείτο στις 28/6/2019, αν δεν είχε υποστεί λιποθυμικό επεισόδιο στη δικάσιμο της προηγούμενης ημέρας.

Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, γιατί θα είναι η πρώτη μέρα από τότε που ξεκίνησε η δίκη όπου τα ηγετικά στελέχη δεν θα προστατεύονται από τον βουλευτικό μανδύα που είχαν έως τώρα, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε καθοριστικές εξελίξεις και αποκαλύψεις.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης το τι θα πουν στη δίκη και παλαιότεροι στενοί συνεργάτες και στελέχη της οργάνωσης όπως -μεταξύ άλλων- ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουκούτσης, και ο πρώην βουλευτής Εύβοιας, Νίκος Μίχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα