«Μπορούμε και χωρίς την Ελλάδα»

Αναταράξεις στους κόλπους της Κομισιόν προκάλεσαν οι δηλώσεις της επιτρόπου για θέματα τεχνολογίας και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέλι Κρους, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δεν θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην ευρωζώνη εάν αποχωρήσει από αυτή η Ελλάδα. Οι δηλώσεις της Νέλι Κρους στην ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant» προκάλεσαν την παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ.
«Πάντα λεγόταν:
εάν αφεθεί μια χώρα να φύγει ή της ζητηθεί να φύγει (από την ευρωζώνη), ολόκληρο το οικοδόμημα θα καταρρεύσει. Ομως κάτι τέτοιο απλώς δεν είναι αλήθεια», είπε η ολλανδή επίτροπος. Μετά τις δηλώσεις αυτές παρενέβη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην ευρωζώνη. «Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», είπε μιλώντας στο πλάι τού πρώην προέδρου της ΕΕ, του Γάλλου Ζακ Ντελόρ.
ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Οπως είπε ο Μπαρόζο, το κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν υψηλότερο από το κόστος που έχει η συνέχιση της υποστήριξης προς τη χώρα μας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι μια συμφωνία της Αθήνας με την τρόικα βρίσκεται πολύ κοντά και ότι όλες οι πλευρές κάνουν τα πάντα για να βρεθεί λύση. Οι δηλώσεις της Νέλι Κρους αποτέλεσαν κυρίαρχο θέμα και στην ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Ολιβιέ Μπαγί, ο οποίος δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το θέμα. Ο Ολιβιέ Μπαγί προσπάθησε να καλύψει τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις της επιτρόπου και επανέλαβε ότι η Κομισιόν επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Νωρίτερα και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης (Eurogroup) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι δεν έχει αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, φτάνει η χώρα μας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στο πνεύμα των δηλώσεων της Κρους ήταν και οι δηλώσεις του ολλανδού Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ο οποίος μιλώντας στο ολλανδικό ραδιόφωνο υποστήριξε ότι σήμερα οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι για την ευρωζώνη εάν εγκαταλείψει το ευρώ μια χώρα όπως η Ελλάδα. Ο Ρούτε επανέλαβε ωστόσο ότι είναι υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα