Μπαρόζο: «Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση»

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», με την ευκαιρία της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στη Βιέννη, ο κ. Μπαρόζο διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και αυτό, όπως λέει χαρακτηριστικά, όχι μόνο για χάρη της ίδιας, αλλά επειδή μια χρεοκοπία της θα κόστιζε πολύ περισσότερο από τη συνέχιση της βοήθειας προς τη χώρα αυτή, ενώ σημειώνει ότι για τους Έλληνες μια έξοδος από την ευρωζώνη θα αποτελούσε καταστροφή.

Επιπλέον, αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήταν η πρώτη φορά που θα συνέβαινε χρεοκοπία χώρας- μέλους της ευρωζώνης, με πολύ σοβαρές συνέπειες, ενώ ένα φαινόμενο «ντόμινο» με επιπτώσεις στα άλλα κράτη-μέλη πιθανόν να έκανε αναγκαία την αύξηση της βοήθειας για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ο κ. Μπαρόζο προσθέτει ότι η καλύτερη επιλογή είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα, ώστε να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει επίγνωση των τεράστιων προβλημάτων, και σημειώνει ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν αναγκάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν να εφαρμόσει τόσο επώδυνα μέτρα λιτότητας.

Για τον λόγο αυτό, προσθέτει, έχει οριστεί η «ομάδα δράσης», ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα στην υλοποίηση των προγραμμάτων της και προς τούτο βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη χώρα περίπου 40 ειδικοί.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρετίζει το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή και η ελληνική κυβέρνηση έχουν ψηφίσει όλα τα σημαντικά προγράμματα και παρατηρεί πως το 70% των Ελλήνων υποστηρίζει αυτά τα μέτρα, καθώς γνωρίζουν πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο κοινωνικών εντάσεων στην Ελλάδα, ο ίδιος εκτιμά ότι δεν βλέπει εναλλακτική επιλογή πέρα από τις τεράστιες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και παραδέχεται πως τα προγράμματα λιτότητας οδηγούν σε ύφεση. Θεωρεί όμως σημαντικό να επιτευχθεί μια νέα ανταγωνιστικότητα για τη χώρα, καθώς, όπως επισημαίνει, η χρεοκοπία θα οδηγούσε στην πλήρη εξάλειψη του επενδυτικού κλίματος και τότε δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ανάπτυξη ούτε και ανάκαμψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα