Από την Τουρκία σχεδιάζουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Παλεύοντας όπως όπως να προστατευτεί από τον αέρα που λυσσομανούσε αυτή την παγωμένη ημέρα του Φεβρουαρίου, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ο Αντάμ Μουσελμανί πληκτρολόγησε τον τηλεφωνικό αριθμό που του είχαν δώσει. Το τηλέφωνο χτύπησε μία φορά. Δύο φορές. Ο 23χρονος Παλαιστίνιος έκανε πρόβα το κωδικοποιημένο μήνυμα που τον είχαν καθοδηγήσει να πει: «Είμαι ο Ταρίκ από την Ιερουσαλήμ. Είμαι στην Ιστανμπούλ, ήρθα να φάω κιουνεφέ».

Σαράντα λεπτά αργότερα βρισκόταν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ζακαρία Νατζίμπ, ένα ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, που του είπε πως αν ήθελε να τον θυμούνται,

έπρεπε να σκοτώσει κάποιον σημαντικό Ισραηλινό. Ο Νατζίμπ πρότεινε τρεις εναλλακτικούς στόχους - τον δήμαρχο της Ιερουσαλήμ, Νιρ Μπαρκάτ, τον Γεχούντα Γκλικ, έναν βουλευτή του Λικούντ, του κόμματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον Ρόνι Αλζέιχ, τον διοικητή της ισραηλινής αστυνομίας - και του προσέφερε κεφάλαια, καθώς και εκπαίδευση στη χρήση όπλων στην Τουρκία.

Ο Μουσελμανί επέστρεψε σπίτι του, στον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ της Ιερουσαλήμ, και έψαχνε να αγοράσει ένα πιστόλι Glock όταν συνελήφθη από τη Σιν Μπετ, την ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας. Αυτό το ματαιωμένο δολοφονικό σχέδιο είναι - όπως αποκαλύπτει έρευνα της «Daily Telegraph» - μία από τις πολλές πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ που σχεδίασε η Χαμάς από την Κωνσταντινούπολη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι απλά να κάνει τα στραβά μάτια, αλλά να προσφέρει εν γνώσει του φιλοξενία στους ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, απομαγνητοφωνημένες ανακρίσεις υπόπτων από την ισραηλινή αστυνομία δείχνουν πως ανώτερα στελέχη της Χαμάς χρησιμοποιούν τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας προκειμένου να κατευθύνουν επιχειρήσεις στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη - όπου είναι δύσκολο για αυτούς να οργανωθούν επί τόπου.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Ισραήλ που είχε επιτευχθεί το 2015 υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, η Τουρκία είχε συμφωνήσει να εμποδίζει τον σχεδιασμό επιθέσεων της Χαμάς από το έδαφός της, ισραηλινοί αξιωματούχοι ωστόσο σημειώνουν πως αθετεί σταθερά τις δεσμεύσεις της. Το Ισραήλ έχει πει επανειλημμένως στην Τουρκία πως η Χαμάς χρησιμοποιεί την επικράτειά της προκειμένου να σχεδιάζει επιθέσεις, το περασμένο Σαββατοκύριακο όμως ο τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ισμαήλ Χανίγια, τον ανώτατο πολιτικό ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης, και πράκτορες των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών διατηρούν στενές επαφές με στελέχη της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα αδέλφια μας στην Παλαιστίνη» λέει ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με την έρευνα της «Daily Telegraph», η Τουρκία έχει αποδειχθεί τόσο φιλόξενο περιβάλλον για τη Χαμάς που ο υπαρχηγός της οργάνωσης, Σάλεχ αλ Αρούρι, ο οποίος έχει επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ με πέντε εκατομμύρια δολάρια, ταξιδεύει ελεύθερα στη χώρα (μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Τουρκίας και Λιβάνου), χωρίς να φοβάται μήπως συλληφθεί. Προ ημερών, μάλιστα, πόζαρε για φωτογραφίες μαζί με άλλους ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Πέραν του Αλ Αρούρι, ωστόσο, υπό τις διαταγές του οποίου λειτουργεί το δίκτυο της Χαμάς στην Τουρκία, σύμφωνα με τις ισραηλινές και τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών κάπου 12 πράκτορες της Χαμάς έχουν εγκαταλείψει τη Γάζα τον τελευταίο χρόνο προκειμένου να εγκατασταθούν στην Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσά τους είναι και ο Αμπντέλ Ραχμάν Γκανιμάτ, πρώην ηγέτης ενός πυρήνα βομβιστών αυτοκτονίας που ευθύνεται για μερικές από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις στο Ισραήλ τη δεκαετία του 1990.

Τουρκική διπλωματική πηγή αρνήθηκε ότι η Χαμάς σχεδιάζει επιθέσεις από την Τουρκία, υποστηρίζοντας πως η οργάνωση είναι ένα νόμιμο παλαιστινιακό πολιτικό κόμμα, «όχι τρομοκρατική οργάνωση». Για «αβάσιμους ισχυρισμούς» σχεδιασμένους να πλήξουν τις πολιτικές της σχέσεις με την Τουρκία έκανε λόγο και η ίδια η Χαμάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα