Από την «Αποκάλυψη» στην ανάπτυξη

«Θυμάμαι ένα ακόμα εξώφυλλο του «Economist» που έδειχνε ένα ελικόπτερο να πετάει πάνω από την Ακρόπολη και ο τίτλος ήταν «Acropolis Now», μια σαφής αναφορά στο «Apocalypse Now», μια ταινία της δεκαετίας του ’70. Δεν μπορούσα παρά να αναλογιστώ την πρόοδο που έχουμε σημειώσει από τότε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε συζήτηση με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase,

Τζέιμι Ντίμον, στο πλαίσιο επενδυτικού roadshow για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη. Από την πλευρά του, ο Τζέιμι Ντίμον απάντησε ότι «η Ελλάδα έχει αγκαλιάσει έναν υγιή δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη, ο οποίος υποστηρίζεται από λελογισμένες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που έχουν αποτύπωμα και έχει πετύχει εντυπωσιακή μείωση της αναλογίας χρέους και ΑΕΠ. Το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, που βλέπουμε πλέον, αποτελεί απόδειξη της δυναμικής του ιδιωτικού τομέα στη χώρα και ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ανάπτυξης στο μέλλον».

Κ. Μητσοτάκης: «Εχω θέσει σαφείς στόχους»

Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνομιλία του με τον Τζέιμι Ντίμον υπογράμμισε ότι έχει «θέσει πολύ σαφείς στόχους. Ο πρωταρχικός στόχος μου είναι η αύξηση των πραγματικών μισθών, διότι γνωρίζουμε πως το κόστος ζωής εξακολουθεί να είναι αυξημένο. Καθώς η ανεργία μειώνεται, οι μισθοί αυξάνονται, αυτό είναι καλό, είναι καλό και για τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για να προσελκύουν εργαζομένους υψηλών προσόντων και μπορούν να το κάνουν επειδή μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές. Η στάση μας όσον αφορά τις επιχειρήσεις ήταν από την αρχή πολύ ξεκάθαρη: μειώνουμε τη φορολογία στα νομικά πρόσωπα και στα μερίσματα, απλοποιούμε το ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τη γενικότερη καλή πορεία της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι το ακροατήριό σας το αναγνωρίζει. Ως επιχειρήσεις, όμως, έχετε και ευθύνες, πρωτίστως απέναντι στους εργαζομένους σας. Πρέπει να τους πληρώνετε καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν και, άλλωστε, είστε αναγκασμένοι να το κάνετε για να προσελκύσετε προσωπικό υψηλών προσόντων».

Ψηφιακό πελατολόγιο

Συνεργεία αυτοκινήτων, βουλκανιζατέρ, εταιρείες πάρκινγκ, επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων αλλά και εκδρομών περιλαμβάνονται στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που σύντομα θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο. Πρόκειται για το νέο όπλο της ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής καθώς θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να «βλέπει» τους πελάτες των επαγγελματιών και να τσεκάρει τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που έχουν εκδοθεί και έχουν περαστεί στα MyData.

Εως 28% το επιπλέον κούρεμα οφειλών

Τον δρόμο για επιπλέον κούρεμα έως 28% για οφειλές που ρυθμίζονται με τον εξωδικαστικό μηχανισμό άνοιξε η απόφαση που υπογράφουν οι Κωστής Χατζηδάκης και Κώστας Σκρέκας. Με την απόφαση βελτιώνεται σημαντικά ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού μηχανισμού και το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη. Η εισαγωγή των σχετικών τροποποιήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών. Επίσης δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα