Αντρια Ζαφειράκου: Τα μυστικά της «καλύτερης δασκάλας του κόσμου»

Το μυστικό της επιτυχίας της προσπάθησε να μεταφέρει η Άντρια Ζαφειράκου, η βραβευμένη ως καλύτερη δασκάλα του κόσμου.

Η Άντρια μίλησε σε εκδήλωσε που διοργάνωσε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος περιέγραψε την πρώτη της διδακτική εμπειρία. «Μπήκα στην τάξη με ένα πολύ δύσκολο μάθημα σε ένα πραγματικά φτωχό περιβάλλον. Θυμάμαι ότι τα παράθυρα ήταν σπασμένα και ότι χιόνιζε. Οι μαθητές ήταν τόσο απροσάρμοστοι που πετούσαν ακόμη και χιονόμπαλες μεταξύ τους».

Η ίδια πείσμωσε και αποφάσισε

ότι θα τα καταφέρει όταν μετά το τέλος του μαθήματος και ενώ η ίδια ήταν απογοητευμένη ένα μικρό κορίτσι της ζήτησε να παραμείνει στο σχολείο. «Έμεινα άναυδη! Αυτό ήταν πραγματικά σημαντικό. Πήρα τη δουλειά και ξεκίνησα να προετοιμάζομαι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σιγουρεύτηκα παράλληλα πως θα έχω όλους τους πόρους που χρειάζονταν και πως η τάξη θα ήταν σωστά διακοσμημένη» συνεχίζει.

«Δεν περίμενα να βραβευθώ. Νόμιζα πως επρόκειτο για κάποιο λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά η καλύτερη δασκάλα του κόσμου, προσθέτοντας: «Δεν πιστεύω πως έχω το μυστικό της επιτυχίας». Σχολίασε, ωστόσο, πως εκείνο που τη βοηθάει είναι το ενδιαφέρον της για τους ανθρώπους και τους μαθητές που έχει γύρω της. «Έτσι, παρατήρησα πως πολλοί μαθητές έρχονταν στο σχολείο φοβισμένοι και συνειδητοποίησα πως ακόμη και ένα “γειά σας” στη μητρική τους γλώσσα θα κάνει ένα παιδί να νιώσει πως ενδιαφέρεσαι πραγματικά για εκείνο, θα σπάσει τον πάγο και θα το κάνει να έρθει στη δική μου κοινότητα», είπε διευκρινίζοντας ότι έμαθε για τους μαθητές της περίπου 35 γλώσσες σε βασικό επίπεδο. «Ιδίως όταν οι γονείς είναι αναλφάβητοι, η διαδικασία να εισαχθούν τα παιδιά στο σχολείο μπορεί να γίνει τραυματική και πολύ τρομακτική εμπειρία. Οπότε το να μπορώ να απαλύνω αυτόν τον πόνο, είναι τεράστιας σημασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα