Ανοίγουν οι πόρτες για την επιστροφή επιστημόνων

H πολιτεία και οι εκπρόσωποί της μπορεί κατά καιρούς να αμφιταλαντεύονται όσον αφορά τις πολιτικές τους για τη στήριξη των ελλήνων επιστημόνων ή για τον επαναπατρισμό όσων έχουν επιλέξει το εξωτερικό, ωστόσο κανείς δεν ξεχνάει την πραγματική δύναμη της χώρας: Αυτούς που σχεδόν ακτιβιστικά, άοκνα και με πείσμα προσπαθούν να «τραβήξουν» πίσω όσους ερευνητές, πανεπιστημιακούς και καθηγητές μπορούν, αλλά και να συγκρατήσουν τους υπερ-εξειδικευμένους νέους που ετοιμάζονται τώρα να φύγουν, βλέποντας εντός των συνόρων ένα επαγγελματικό μέλλον δύσκολο και κουραστικό.

Η Φραντζέσκα Σιγάλα, αναπληρώτρια

καθηγήτρια Αγγειοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και αγγειοχειρουργός στο Ιπποκράτειο, κατάφερε να εξασφαλίσει για τη χώρα ερευνητικό πρόγραμμα ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, να «κρατήσει» έναν νέο, πολλά υποσχόμενο ερευνητή και συνεργάτη της και παράλληλα φέρνει στη χώρα δυο ακόμη ερευνητές για να ολοκληρώσουν τις διδακτορικές σπουδές τους, χρηματοδοτώντας το εγχείρημα μέσω των κονδυλίων που θα λάβει για την έρευνά της. \«Οι προηγούμενοι μήνες ήταν πραγματικά ασφυκτικοί από πλευράς καθημερινών υποχρεώσεων, καθώς έπρεπε να είμαστε στο νοσοκομείο και στην καθημερινή μάχη με την COVID, να γράφουμε την πρόταση για το ερευνητικό μας έργο και τώρα, ευτυχώς, να περιμένουμε τους νέους επιστήμονες που θα έρθουν στην Ελλάδα για να κάνουν εδώ τη διδακτορική τους έρευνα» λέει η ίδια μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Χρηματοδότηση

Στόχος του ερευνητικού προγράμματος «Taxinomisis» είναι η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου για τη βέλτιστη διαστρωμάτωση του κινδύνου ασθενών με καρωτιδική νόσο. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Horizon 2020» και συνολικά συμμετέχουν σε αυτό 16 ερευνητικές ομάδες από 10 ευρωπαϊκές χώρες. Η καρωτιδική νόσος, όπως εξηγεί, «αποτελεί την κύρια αιτία για αγγειακά εγκεφαλικά συμβάντα και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ ευθύνεται για το 30% περίπου του συνολικού αριθμού των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων». Το πρόγραμμα συντονίζει ο καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτριος Φωτιάδης σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα της Μονάδας Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων. Μάλιστα, στο πρόγραμμα συμμετέχει επίσης ερευνητική ομάδα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του Ευάγγελου Ανδρεάκου, καθώς και η Αγγειοχειρουργική Μονάδα της Φραντζέσκας Σιγάλα.

Πρόταση

Σε μια δυναμική πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου πολυδύναμου ερευνητικού κέντρου προχωρεί και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Οδυσσέας Ζώρας. Βασικό ζητούμενο του εν λόγω κέντρου είναι να φέρει πίσω στην Ελλάδα όσους περισσότερους επιστήμονες απαντήσουν στο αίτημά του. «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Την περίοδο 2008-2017 έφυγαν από τη χώρα περίπου 500.000 νέοι και ικανοί άνθρωποι, δηλαδή το 4,6% του συνολικού της πληθυσμού» λέει ο ίδιος στα «ΝΕΑ» και προσθέτει πως στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Προσλήψεις

«Στον αντίποδα αυτών η προχθεσινή είδηση ότι περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης εκτιμάται ότι θα εργάζονται τον Ιούνιο του 2022 στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη και ότι οι πρώτες προσλήψεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε ποσοστό 15%-20% αφορούν Ελληνες που ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό και επέστρεψαν στην Ελλάδα αποτελεί μια καλή αρχή» αναφέρει ο πρόεδρος του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η σχετική πρόταση του Ιδρύματος για την ίδρυση ερευνητικού κέντρου, αυτοχρηματοδοτούμενου, με νέα σύγχρονα ερευνητικά αντικείμενα, προβλέπει σε αυτό να απασχοληθούν κατά προτεραιότητα Ελληνες της αλλοδαπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα