Ανοίγει δρόμο μέχρι τα Χριστούγεννα

Με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου καθιστά γνωστό ότι προτεραιότητα του είναι «η επιτυχία της κυβέρνησης, η σταθερή πορεία της χώρας και η σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ». Υποστηρίζει ακόμη ότι «ενδιαφέρεται για την ομαλή εξέλιξη την σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα της μεγάλης προσπάθειας που έχει αναλάβει για την έξοδο της χώρας από την κρίση», και επεξηγεί ότι αυτό αφορά την υλοποίηση των αποφάσεων της
26-27ης Οκτωβρίου και την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.

Το σημαντικό είναι ότι πέρα από τη δήλωση αυτή, που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι τον ενδιαφέρει η επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου (και η εκ των πραγμάτων δικαίωση της δικής του προσπάθειας) απαντάει σε όλους εκείνους που ερμήνευσαν τις επαφές που είχε με κορυφαία στελέχη ως ένδειξη ότι έχει αποφασίσει να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου «οτιδήποτε άλλο (πέραν δηλαδή των προτεραιοτήτων που έχει θέσει ο κ. Παπανδρέου), όπως αναφορές ή σχόλια σε πάσης φύσεως ΜΜΕ, δεν απηχούν παρά διαθέσεις, προθέσεις και σχεδιασμούς άλλων».

Η συγκεκριμένη παράγραφος προφανώς έχει να κάνει με τις έντονες φήμες που κυκλοφόρησαν αμέσως μετά το τέλος του μπαράζ συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή (δέχθηκε στο γραφείο διαδοχικά τους Ε. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Α. Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλιδη, Χρ. Παπουτσή) και το Σάββατο (συναντήθηκε με τους Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοίδη, Μ. Παπαϊωάννου), ότι προετοιμάζει το έδαφος για την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και συζητάει τον τρόπο που θα το κάνει.

Οι περιγραφές όσων συνάντησαν τον κ. Παπανδρέου, ειδικά την Παρασκευή, μιλούν για συζητήσεις σε «έντονα φορτισμένο, συναισθηματικά, κλίμα» και με τον κ. Παπανδρέου να συζητάει απλώς τον καλύτερο τρόπο για την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα άρχισαν να εξετάζονται διάφορα σενάρια αποχώρησης του τέως πρωθυπουργού, με επικρατέστερο εκείνο της δυαρχίας για ένα μικρό διάστημα ήτοι την ανάδειξη μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες προσώπου το οποιο θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, και παραμονή του κ. Παπανδρεου ως μεταβατικού προέδρου μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας μετά από καθολική ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος.

Μικρότερη απήχηση είχαν σενάρια που ήθελαν άμεση κίνηση διαδικασιών για εκλογή προέδρου από έκτακτο συνέδριο ίσως και στις αρχές του χρόνου. Μια εκδοχή αυτό του σεναρίου, ήθελε τον κ. Παπανδρέου να παραμένει στη θέση του ως τις 15 Δεκεμβρίου, όταν θεωρητικά θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο η εκταμίευση της 6ης δόσης όσο και η έκτακτη σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν στις 26/27 Οκτωβρίου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας Γ. Ραγκουσης μιλώντας χθες στη ΝΕΤ ξεκαθάρισε ότι θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να τεθεί μετά την εκταμίευση τη

Keywords
Τυχαία Θέματα