Ανεργία, πανδημία και στρες: Η κρίση ψυχικής υγείας βασανίζει τη γενιά Ζ

Μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο που αναφέρουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος, σημαίνει ότι είναι πλέον πιο πιθανό να νοσήσουν από ό,τι τα άτομα που είναι 20 χρόνια μεγαλύτεροί τους, σε μια εκπληκτική ανατροπή για τις ιστορικές τάσεις ευεξίας.

Αυτή η αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας αρχίζει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις προοπτικές σταδιοδρομίας των εργαζομένων της Gen Z, σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης Resolution Foundation (RF).

Έρευνα από

το RF διαπιστώνει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών υποφέρουν από αυτό που περιγράφεται ως «κοινή ψυχική διαταραχή», (CMD) όπως κατάθλιψη, άγχος ή διπολική διαταραχή. Το ποσοστό είναι πολύ πάνω από το 24% των νέων το 2000 που ζούσαν με CMD.

Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 17-19 ετών έχουν μια πιθανή ψυχική διαταραχή

Αυτό το άλμα έχει «στροβιλιστεί» από μια κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των γυναικών. Δύο στις πέντε γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να αναφέρουν CMD, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο των ανδρών.

Ενώ υπάρχουν θεωρίες για τα αίτια αυτής της έκρηξης, από την απώλεια ζωτικών δημόσιων υπηρεσιών μέχρι το πτωτικό στίγμα γύρω από τη συζήτηση για την ψυχική υγεία, αυτό που δεν μπορεί να συζητηθεί είναι οι πραγματικές επιπτώσεις των αυξανόμενων περιπτώσεων κακής ψυχικής ευεξίας.

Επιπτώσεις στην εργασία

Η ανάλυση RF διαπίστωσε ότι ο αριθμός των νέων που παίρνουν άδεια από την εργασία τους λόγω κακής υγείας έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Οι επιπτώσεις στα εργασιακά αποτελέσματα γίνονται σαφείς. Τα άτομα που ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πιο πιθανό να εργάζονται σε χαμηλά αμειβόμενες δουλειές σε σύγκριση με τους υγιέστερους συναδέλφους τους.

Το πιο ανησυχητικό μέρος αυτής της τάσης είναι, ότι δημιουργεί δυναμικές γενεών που δεν ήταν συνήθη στο παρελθόν. Για παράδειγμα, οι νέοι είναι πλέον πιο πιθανό να λείπουν από την εργασία τους λόγω ασθένειας σε σχέση με άτομα που είναι 20 χρόνια μεγαλύτερα.

Αυτό το χάσμα γενεών οδηγεί σε σχίσματα στο χώρο εργασίας που βλάπτουν την παραγωγικότητα. Μια μελέτη από το London School of Economics και την εταιρεία συμβούλων Protiviti διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των εργαζομένων της Gen Z ανέφερε τον εαυτό του ως αντιπαραγωγικό.

Οι γυναίκες της Gen Z επηρεάζονται περισσότερο

Η έρευνα της RF διαπίστωσε εντυπωσιακά ότι οι νεαρές γυναίκες έχουν πλέον 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πάρουν άδεια από την εργασία τους λόγω κακής υγείας. Ανέστρεψε μια τάση νεαρών ανδρών που έπαιρναν περισσότερο χρόνο άδειας τη δεκαετία του 2010 και ο δείκτης άλλαξε μόνο χάρη στην απότομη αύξηση των γυναικείων ασθενειών τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι γυναίκες της Gen Z αναφέρονται σταθερά ως οι πιο πιθανές να πάσχουν από διαταραχές ψυχικής υγείας. Ο ψυχολόγος Jean Twenge, Ph.D., είπε στο Fortune ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της αύξησης της χρήσης smartphone και της μείωσης των επιπέδων ψυχικής υγείας.

Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 17-19 ετών έχουν μια πιθανή ψυχική διαταραχή, σύμφωνα με το RF.

Keywords
Τυχαία Θέματα