Αναζητώντας τα φασιστικά τους πρότυπα στον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Μεγαλώνοντας τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 στην Ιταλία, η Τζόρτζια Μελόνι, η σημερινή πρωθυπουργός της χώρας, μαζί με τις ακροδεξιές της ανησυχίες, επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα φανταστικά έργα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.

Η ίδια συνήθιζε να ντύνεται Χόμπιτ στο σχολείο ενώ ως έφηβη ακτιβίστρια της νεολαίας του μεταφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, μαζί με τους συναγωνιστές της χρησιμοποιούσαν παρατσούκλια από τον «Αρχοντα των δαχτυλιών» όπως Φρόντο.

Για τις πολιτιστικές τους συζητήσεις συγκεντρώνονταν υπό τους ήχους του κεράτου του Μπόρομιρ και τα καλοκαίρια έκανε τις

διακοπές της στην «Κατασκήνωση Χόμπιτ», δοκιμάζοντας τις φωνητικές της ικανότητες στο τραγούδι, ως μέλος του ακραίου φολκ συγκροτήματος Compagnia dell’ Anello (Συντροφιά του δαχτυλιδιού).

Αν και όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι εκφάνσεις μιας νεανικής φυσιολογικής ροπής προς τον κόσμο του φανταστικού και τα επικά έργα, στην Ιταλία η λατρεία του Τόλκιν και των έργων του χτυπάει διαφορετική φλέβα.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, το κορυφαίο έργο του συγγραφέα «Αρχοντας των δαχτυλιών» αποτέλεσε κεντρικό πυλώνα πάνω στον οποίο βασίστηκαν οι απόγονοι του φασισμού για να χτίσουν τη σκληρή δεξιά ιδεολογία και ταυτότητά τους, αναζητώντας σε μυθικά σύμβολα, ήρωες και ιστορίες έναν κόσμο άγνωστο μα ταυτόχρονα και φιλόξενο στα νέα φασιστικά πρότυπα.

Γι’ αυτό λοιπόν και η πρωτοβουλία της ακροδεξιάς κυβέρνησης να τιμήσει τα 50 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα διοργανώνοντας στην Εθνική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Ιταλίας μια έκθεση αφιερωμένη στον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» αντιμετωπίζεται με καχυποψία.

Σε επιμέλεια Ορόνζο Τσίλι, ενός ειδικού στον Τόλκιν του οποίου τα βιβλία υμνούνται στην Tolkien Society της Βρετανίας, η διοργάνωση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 150 φωτογραφίες και ντοκουμέντα, όπως επίσης βίντεο και multimedia ζωντανεύοντας σκηνές από τα βιβλία του μεγάλου συγγραφέα. Για τον σκοπό αυτόν, το υπουργείο Πολιτισμού διέθεσε μια επιχορήγηση 250.000 ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Republica».

Στις 15 Νοεμβρίου

Οι πρώτες σκέψεις για το στήσιμο της συγκεκριμένης έκθεσης εκφράστηκαν δημόσια κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας.

Εκεί ο υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σανγκουλιάνο είπε ότι η ίδια η Μελόνι θα δώσει το «παρών» στα εγκαίνια στις 15 Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου παραδέχτηκε ότι ο Σανγκουλιάν έκανε την έκθεση για χάρη της πρωθυπουργού.

O Σάντρο Ρουοτόλο, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης για θέματα πολιτισμού, σχολίασε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, τοποθετώντας σε θέσεις-κλειδιά πρόσωπα της επιρροής τους όπως στην κρατική τηλεόραση της Ράι, στο Ιδρυμα Μάξι, το οποίο ελέγχει επιφανή μουσεία της Ρώμης και την Μπιενάλε της Βενετίας.

«Εχουν εμμονή με το να βάλουν χέρι στις τέχνες και όχι να σκεφτούν την ποιότητα.

Ο πολιτισμός πρέπει να είναι ανεξάρτητος» δήλωσε ο Ρουοτόλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα