Ανάν: «Πολύ εύθραυστη» η εκεχειρία στη Συρία

Ο ίδιος είπε ότι μόλις το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετήσει ψήφισμα που θα επιτρέπει την αποστολή έως και 300 παρατηρητών στη Συρία, αυτοί «θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν πολύ, πολύ γρήγορα».

Επτά παρατηρητές εστάλησαν στη Συρία και δύο ακόμα θα μεταβούν εκεί την Δευτέρα, ενώ στη διάρκεια της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται να αναπτυχθεί 30μελής δύναμη.

Ζιπέ: Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα στις διαδηλώσεις

Στο μεταξύ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι η μελλοντική δύναμη των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία θα πρέπει να έχει τα μέσα που θα επιτρέψουν να «γίνει σεβαστό το δικαίωμα στις διαδηλώσεις» και τόνισε ότι η Γαλλία θεωρεί ότι η κατάπαυση του πυρός δεν τηρείται.

«Είναι απαραίτητη η ανάπτυξη παρατηρητών στη Συρία, αλλά παρατηρητών που θα έχουν τα μέσα, όπως ελικόπτερα, ώστε να γίνει σεβαστό το δικαίωμα στις διαδηλώσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Την ημέρα που θα υπάρχουν εγγυήσεις για δικαίωμα αυτό, το καθεστώς δεν θα υφίσταται», τόνισε ο Ζιπέ.

«Πρέπει να δοθούν όλες οι ευκαιρίες στο σχέδιο Άναν. Η κατάπαυση του πυρός δεν τηρείται, αλλά εάν καταφέρουμε να αναπτύξουμε στη Συρία μια ισχυρή δύναμη παρατηρητών, 500 για παράδειγμα, τότε τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε
Keywords
Τυχαία Θέματα