Ανάν: Εγγυήσεις από τη Συρία για κατάπαυση του πυρός

Ο κ. Ανάν τόνισε παράλληλα ότι περαιτέρω συνέχιση της σύγκρουσης θα είναι καταστροφική και με αδιανόητες συνέπειες.

Το καθεστώς όμως, συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη δεκάδων τεθωρακισμένων, αναπτύχθηκαν σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Ντεραά.

Επίσης, οι αντικαθεστωτικοί ανέφεραν πως στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από πολλές πόλεις της χώρας, ειδικά στην Ντμεΐρ, 40 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό. Μέχρι τώρα, ο συριακός στρατός
απέφευγε να χρησιμοποιήσει δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας.

Στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν πολλοί βομβαρδισμοί σε συνοικίες της Χομς, ιδιαίτερα στην Χαλντιγέ και την Ραστάν. Την Τρίτη σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι, ανάμεσά τους 28 άμαχοι.

Παράλληλα, πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας καταυλισμό στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα, στον οποίο έχουν καταφύγει Σύροι πρόσφυγες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk μετέδωσε πως πυρά πολυβόλων όπλων από φυλάκιο στα σύνορα στο οποίο κυμάτιζε η συριακή σημεία έπεσαν σε τουρκικό έδαφος, στην τουρκική κοινότητα Κιλίς.

Οι συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ, σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, εναντίον Σύρων που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα και να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία. Τα πυρά έπληξαν καταυλισμό χωρίς να προκαλέσουν θύματα, αν και προκάλεσαν πανικό στους πρόσφυγες.

Ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα λάβει μέτρα εναντίον του συριακού καθεστώτος μετά την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα.

Οι δηλώσεις Ανάν

«Έλαβα εγγυήσεις από τη συριακή κυβέρνηση ότι θα σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός» είπε ο Ανάν σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη, λέγοντας ότι ελπίζει πως η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται από αύριο Πέμπτη.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, με τον οποίο συναντήθηκε ο Κόφι Ανάν, δήλωσε από την πλευρά του ότι «πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στη συριακή κυβέρνηση να κάνει τις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος Ασαντ».
Keywords
Τυχαία Θέματα