Απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα - Τι απαντά η ΕΕ

Μέσω Twitter έκανε γνωστή την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο αμερικανός πρόεδρος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, «οι ΗΠΑ θα επιβάλουν τώρα δασμούς ύψους 11 δισ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα ύστερα από τα ευρήματα του Παγκοσμιου Οργανισμού Εμπορίου ότι οι επιχορηγήσεις της ΕΕ στην Airbus έχουν επηρεάσει τις ΗΠΑ.

Η ΕΕ είχε πλεονέκτημα εις βάρος των ΗΠΑ τόσα χρόνια. Σύντομα αυτό θα σταματήσει».

The World Trade Organization finds that the European Union subsidies to Airbus has adversely impacted the United States, which will now put Tariffs on $11 Billion of EU products! The EU has taken advantage of the U.S. on trade for many years. It will soon stop!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 9, 2019

Την Τρίτη μάλιστα δημοσιοποιήθηκε και ο κατάλογος με τα προϊόντα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Τι περιλαμβάνει ο κατάλογος

Ο προκαταρκτικός κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα προέλευσης ΕΕ, στα οποία ίσως επιβληθούν επιπλέον δασμοί εξαιτίας των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στην Airbus που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) διαπίστωσε ότι έχουν «αρνητικές επιπτώσεις» στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι υπηρεσίες του USTR στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Κατά την ίδια πηγή, οι ενισχύσεις αυτές υπολογίζεται ότι προκαλούν στις ΗΠΑ ζημίες ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε απολεσθείσες εμπορικές συναλλαγές σε ετήσια βάση.

Προετοιμάζεται για αντίποινα η ΕΕ

Πηγή της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters σημείωσε ότι το επίπεδο των προτεινόμενων αμερικανικών μέτρων είναι «υπερβολικό», προσθέτοντας ότι το ποσό των αντιποίνων μπορεί να καθοριστεί μόνο από τη διαιτησία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Η ΕΕ θα ζητήσει από τη διαιτησία του ΠΟΕ να καθορίσει τα δικαιώματά της», πρόσθεσε η πηγή, λέγοντας ότι η Κομισιόν προετοιμάζεται έτσι ώστε να αναλάβει δράση μετά την απόφασή της.

Τι απαντά η Γαλλία

Υπέρ της εύρεσης μίας φιλικής επίλυσης στη διαμάχη με τις ΗΠΑ τάχθηκε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. «Το συμφέρον και των δύο χωρών, το συμφέρον των ΗΠΑ, της ευρωπαϊκής ηπείρου και της Γαλλίας είναι να φτάσουμε σε μία φιλική συμφωνία», τόνισε.

«Όταν βλέπω πώς είναι η παγκόσμια ανάπτυξη, δεν νομίζω ότι έχουμε το περιθώριο να έχουμε εμπορική διαμάχη, ακόμη και αν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα θέματα της βιομηχανίας αεροσκαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Λεμέρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα