Αλλαγές στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προτείνουν Μέρκελ και Σαρκοζί

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχαν οι τρεις ηγέτες, ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι οι «προτάσεις για την τροποποίηση των συνθηκών θα παρουσιαστούν μέσα στις επόμενες ημέρες».

Ο γάλλος πρόεδρος δεν αποκάλυψε ποιες ακριβώς αλλαγές θα προταθούν. Ωστόσο ανέφερε ότι οι προτάσεις θα είναι έτοιμες μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου.

«Όχι» σε νέο ρόλο της ΕΚΤ

Η καγκελάριος της Γερμανίας επέμεινε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές «δεν

έχουν να κάνουν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», η οποία -τόνισε- είναι υπεύθυνη για τη νομισματική και όχι για τη δημοσιονομική πολιτική.

Όπως φαίνεται, ο κ. Σαρκοζί υπαναχώρησε από το αίτημα του να παίξει η ΕΚΤ μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς συμφώνησε με τη γερμανική θέση για την αλλαγή των συνθηκών ώστε να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία σέβονται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και δεν θα έχουν απαιτήσεις από αυτήν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, ξεκαθάρισε ο Νικολά Σαρκοζί.

Διαβεβαιώσεις για την Ιταλία

Με τη διαβεβαίωση Γαλλίας και Γερμανίας ότι «στηρίζουν και θα βοηθήσουν την Ιταλία του Μάριο Μόντι» ολοκληρώθηκε νωρίτερα η μίνι σύνοδος των τριών ηγετών σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Πρώτη προτεραιότητα όλων η υπεράσπιση του ευρώ, τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών.

«Υπάρχει η επιθυμία μας, η δική μου και της κυρίας Μέρκελ, για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε την Ιταλία του Μάριο Μόντι», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί «κλείνοντας» την τριμερή σύνοδο του Στρασβούργου - την πρώτη επίσημη συνάντηση του Μάριο Μόντι με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιταλίας.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Μάριο Μόντι κάλεσε τον ίδιο και την Άνγκελα Μέρκελ στη Ρώμη σύντομα προκειμένου να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους -«και θα μεταβούμε πολύ ευχαρίστως», πρόσθεσε. Εν συνεχεία η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη στήριξή της στον Μάριο Μόντι, λέγοντας «του ευχόμαστε απόλυτη επιτυχία».

Ο Μάριο Μόντι υπογράμμισε από την πλευρά του ότι προτεραιότητα όλων είναι η αντοχή της ευρωζώνης. «Επισημάναμε και οι τρεις ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η 'υγεία' της ευρωζώνης και του ευρώ» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Σχετικά με το ζήτημα των ευρωομολόγων Σαρκοζί και Μόντι βρέθηκαν σε αντίθετη γραμμή με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επανέλαβε «πως δεν είναι απαραίτητα», επισημαίνοντας ότι η θέση της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει, αλλά το ζήτημα δεν είναι «εάν είναι υπέρ η κατά».

Keywords
Τυχαία Θέματα