Αλήθειες και μύθοι για τις συνθήκες εργασίας στην κουζίνα των Master Chefs

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, το φως της δημοσιότητας είδε η καταγγελία ενός 19χρονου σπουδαστή μαγειρικής, που έκανε πρακτική άσκηση σε εστιατόριο της Κέρκυρας.

Όπως κατήγγειλε ο σπουδαστής, ο υπεύθυνος κουζίνας του εν λόγω εστιατορίου ασκούσε συστηματικά εναντίον του σωματική και λεκτική βία, με αποκορύφωμα συνεχή περιστατικά την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου για να… μάθει να μαγειρεύει.

Τι κατήγγειλε ο 19χρονος

Όπως

αναφέρει ο 19χρονος στην καταγγελία, ο υπεύθυνος κουζίνας του πετούσε καυτό λάδι πάνω στα χέρια του, του προκαλούσε εγκαύματα με καυτή σπάτουλα, τον εξύβριζε ενώ του κατάφερε κλωτσιά στο τραυματισμένο του πόδι.

«Στις 25 Ιουλίου 2019, βρισκόμουν στην κουζίνα και εργαζόμουν. Με πρόθεση μου έριξε με κουτάλι στο δεξί καρπό μου καυτό λάδι, προκαλώντας μου σοβαρό τραύμα», είπε για τον υπεύθυνο της κουζίνας.

«Την ίδια μέρα, με μαγειρική σπάτουλα, την οποία είχε τοποθετήσει ώστε να ζεσταθεί υπερβολικά πάνω στην πλάκα της κουζίνας, την έβαλε πάνω στο δεξί μου χέρι προκαλώντας μου εγκαύματα. Την επόμενη ημέρα με έκαψε ξανά με καυτό λάδι στο κάτω μέρος του δεξιού καρπού» κατέληξε.

Μποτρίνι: «Στην κουζίνα μου είναι όλοι Παναγίες»

Στις σοβαρές καταγγελίες, ο Έκτορας Μποτρίνι, ιδιοκτήτης του εστιατορίου, απάντησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open: «Την έχω ακούσει την καταγγελία, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η πορεία θα δείξει. Τα πράγματα δεν έχουν καμία σχέση με όσα λένε. Μπροστά σε εμένα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, όταν είμαι εγώ είναι όλοι Παναγίες».

Παράλληλα στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, μίλησε για αθλιότητες: «Δύο μάγειρες ήρθαν σε διαπληκτισμό μεταξύ τους. Συμβαίνουν αυτά, μπορούσε να γίνει και στο δρόμο για παράδειγμα. Αυτό συμβαίνει καθημερινά στις κουζίνες, βρίζονται πολλές φορές, τι να πω… Είναι όπως στα σχολεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η φωτογραφία όλο νόημα

Ο διάσημος σεφ δεν έμεινε όμως σε αυτές τις δηλώσεις αλλά ανάρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, μία φωτογραφία «όλο νόημα».

Στην εν λόγω φωτογραφία, απεικονίζεται ο ίδιος ενώ γύρω του βρίσκονται αγόρια και κορίτσια μαθητευόμενοι μάγειρες, που χαμογελούν. Η λεζάντα που συνοδεύει την φωτογραφία γράφει χαρακτηριστικά: «Ένα ψέμμα όταν το πει μονάχα ένας, παραμένει ψέμμα…όταν το αναπαραγάγουν χιλιάδες γίνεται αλήθεια».

View this post on Instagram

Ένα ψέμμα όταν το πει μονάχα ένας, παραμένει ψέμμα…όταν το αναπαραγάγουν χιλιάδες γίνεται αλήθεια»

A post shared by Ettore Botrini (@ektorasbotrini.official) on Aug 5, 2019 at 2:23pm PDT

Οι «γαστρονομικές» εμπειρίες τριών καταξιωμένων σεφ

Τρεις καταξιωμένοι Έλληνες σεφ, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, αποκάλυψαν τις δικές τους εμπειρίες στις κουζίνες εστιατορίων.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Χρήστος Αθανασιάδης και ο Χρήστος Τζιέρας μίλησαν για το απαιτητικό επάγγελμα του μάγειρα αλλά και για την πειθαρχία που απαιτείται.

Γιάννης Μπαξεβάνης: Οι συνθήκες στην κουζίνα είναι σκληρές

«Οι συνθήκες στην κουζίνα είναι σκληρές, έχεις να αντιμετωπίσεις τον χρόνο, το άγχος, την πίεση, τον πελάτη, ακόμη και τη φωτιά που υπάρχει εκείνη τη στιγμή μπροστά σου και από την οποία πρέπει να προφυλαχθείς. Για εμένα δεν χρειάζονται φασαρίες, τσακωμοί, φωνές. Απαιτείται όμως οργάνωση, πειθαρχία, υπακοή στον ανώτερό σου και να σκύβεις το κεφάλι», αναφέρει ο Γιάννης Μπαξεβάνης.

Χρήστος Αθανασιάδης: Σύγκριση συνθηκών σε Ελλάδα και εξωτερικό

«Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ φυσιολογικά. Οι καφρίλες αυτές που ακούγονται κατά περιόδους δεν ισχύουν. Σίγουρα συναντάς ανθρώπους με τους οποίους δεν ταιριάζεις, άτομα με θέματα συμπεριφοράς, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλες τις δουλειές.

Σημασία έχει εσύ πώς το διαχειρίζεσαι. Για παράδειγμα, στην αρχή της καριέρας μου ένας αρχιμάγειρας μου έκανε τη ζωή κόλαση. Σηκώθηκα κι έφυγα», δηλώνει, συνεχίζοντας: «Το Λονδίνο είναι η επιτομή των χειρότερων συνθηκών εργασίας.

Οι σεφ δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, οι συνθήκες είναι δύσκολες. Εκεί θέλουν τον μάγειρα σκληροτράχηλο, γι’ αυτό τους βάζουν αγγαρείες, τους πετάνε λάδια, τους βάζουν να καθαρίζουν τις ράγες στα πλακάκια με οδοντόβουρτσα».

Χρήστος Τζιέρας: Η κουζίνα είναι ένας χώρος με άγχος, πίεση, στρες

«Η κουζίνα είναι ένας χώρος με άγχος, πίεση, στρες. Μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις, διαφωνίες, όμως τα τελευταία χρόνια οι υπερβολικές περιγραφές κάποιων για βιαιότητες, καψίματα, είμαι σίγουρος ότι δεν ισχύουν». Ο ίδιος, μάλιστα, έκλεισε με μια συμβουλή στους νέους μάγειρες: «Τα παιδιά πρέπει να έχουν πάθος, υπέρμετρη αγάπη, να ξέρουν ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με εξαντλητικά ωράρια και δύσκολες συνθήκες, αυτή είναι η δουλειά του μάγειρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα