Ακόμα μια τρύπα στο νερό

Από μια ενημέρωση της UEFA στις αντιπάλους των ελληνικών ομάδων στα ματς του Europa League και του UEFA Conference League, που είναι στο πρόγραμμα την επόμενη Πέμπτη, μάθαμε το είδος των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Οι άνθρωποι της Μακάμπι Χάιφα, της Τόπολα και της Ελσίνκι ειδοποιήθηκαν

ότι τα παιχνίδια τους στην Ελλάδα μπορεί να γίνουν χωρίς θεατές. Η κυβέρνηση προφανώς σκέφτεται να κλείσει τα γήπεδα για όλους – κι όχι μόνο τα ποδοσφαιρικά. Δεν μου κάνει εντύπωση. Από τη στιγμή που η αριστοκρατική μας κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με τα ποταπά ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού είναι λογικό να σκέφτεται τρόπους για να τιμωρήσει την «πλέμπα» που πάει στα γήπεδα αντί να ασχοληθεί με χρήσιμα πράγματα όπως η δεντροφύτευση, η παρακολούθηση βίντεο στο Tik Tok, η ιππασία κ.λπ.

Ασχημα

Πέρα από την πλάκα, με την ιστορία αυτή φαίνεται θα μπλέξουν όλοι και άσχημα. Για τις ομάδες του μπάσκετ, του βόλεϊ, του πόλο, αλλά και για τις ερασιτεχνικές ομάδες τα έσοδα από το γήπεδο ήταν τα μεγαλύτερα στον ισολογισμό τους. Για τις ποδοσφαιρικές ομάδες η γκρίνια των κατόχων διαρκείας εισιτηρίων είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα: τι φταίνε άνθρωποι που έχουν πληρώσει ένα σωρό χρήματα να αντιμετωπίζονται ως λουμπεναριό που κακώς πάει στο γήπεδο; Οταν μάλιστα ο δράστης που τραυμάτισε τον αστυνομικό έχει συλληφθεί για ποιο λόγο πρέπει να υπάρξουν μέτρα τόσο συγκρουσιακά; Η αναστολή των πρωταθλημάτων είναι κάτι σαφώς περισσότερο δίκαιο: αν το πρωτάθλημα ξαναρχίσει, ο κόσμος που έχει προπληρώσει για να παρακολουθήσει τα παιχνίδια θα τα παρακολουθήσει. Τα ματς κεκλεισμένων των θυρών είναι η απόλυτη εφαρμογή της «πολιτικής του στρουθοκαμηλισμού». Που είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον αθλητισμό από την πρώτη μέρα που ανέλαβε: το γράφω χρόνια.

Τίποτα

Καμία κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την αντιμετώπιση του προβλήματος της οπαδικής βίας. Αλλά έχουν υπάρξει κυβερνήσεις που τα κάνανε θάλασσα προσπαθώντας κάτι να κάνουν, κυβερνήσεις που δεν ήξεραν τι να κάνουν και κυβερνήσεις που νόμιζαν ότι κάτι κάνουν, ενώ δεν έκαναν επί της ουσίας τίποτα. Η τωρινή δεν ανήκει σε καμία από αυτές τις κατηγορίες για έναν απλούστατο λόγο: διότι ενώ και το πρόβλημα γνωρίζει και έχει ανθρώπους που εύκολα θα μπορούσαν να ασχοληθούν για να το λύσουν έχει αποφασίσει να μην κάνει τίποτα ελπίζοντας κάθε φορά πως δεν θα γίνει κάτι. Μόνο που ως γνωστόν η πραγματικότητα είναι ένα τρένο. Οταν το τρένο εισβάλει και διαλύει τα πάντα η αντιμετώπιση του πράγματος γίνεται πάντα με όρους επικοινωνιακούς: να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε. Ετσι μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού βγάζουμε τρεις υπουργούς στην τηλεόραση (οι κ. Αυγενάκης, Θεοδωρικάκος και Τσιάρας εμφανίστηκαν κάποτε σαν τους τρεις μάγους με τα δώρα…) για να εξαγγείλουν μέτρα. Μετά δε τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια με τους Κροάτες (όπου η ευθύνη έπεσε σε δύο στελέχη της Τροχαίας…) φέραμε τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και κάναμε συσκέψεις! Και στις δύο περιπτώσεις η επικοινωνιακή φασαρία ήταν μεγάλη και τα αποτελέσματα ανύπαρκτα έως και καταστροφικά. Εκλεισαν κάποιοι σύνδεσμοι στην περιφέρεια αλλά οι μεγάλοι υπάρχουν, διαφεντεύουν πάντα τα «πέταλα» κι όχι μόνο κάνουν οργανωμένες εκδρομές, αλλά βγάζουν και πανό υποστήριξης σε δολοφόνους και έχουν λόγο και για το αν θα χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες εξέδρες ακόμα και σε ματς εθνικών ομάδων!  Οσο για την επιστροφή της αστυνομίας στα γήπεδα όλοι είδαμε πρόσφατα τα λαμπρά κατορθώματά της. Στον Βόλο πετούσαν δακρυγόνα στον κόσμο στο τέλος του ματς ΒόλοςΟλυμπιακός και στο ντέρμπι του βόλεϊ δεν κατάφεραν να ελέγξουν 500 οπαδούς ώστε να μην υπάρξουν τύποι οπλισμένοι με επικίνδυνες φωτοβολίδες. Που δυστυχώς για τον αστυνομικό, που χαροπαλεύει στην εντατική, τελικά χρησιμοποιήθηκαν.

Σύσκεψη

Η κυβέρνηση έστησε ένα επικοινωνιακό σόου και αυτή τη φορά. Το Σάββατο έγινε μια σύσκεψη στο Μαξίμου όπου η βασική εντολή που δόθηκε είναι να μη διαρρεύσει το παραμικρό, λες και συζητούσαν για τα ελληνοτουρκικά και φοβόντουσαν τη διεθνή κατασκοπεία. Στη συνέχεια μια σειρά από υπουργοί, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δηλώσεις και αινιγματικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο δημιουργούν κλίμα παρεμβάσεων, σκληρών πρωτοβουλιών, μοναδικών στην ιστορία μέτρων κ.λπ. κ.λπ. Ολο αυτό για να ανακοινωθεί σήμερα κάτι που θα προβληθεί ως δυναμική παρέμβαση για να δημιουργήσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση πως μπαίνει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Αλλά με δημιουργία εντυπώσεων δεν λύνεται κανένα πρόβλημα: ποτέ δεν λύθηκε. Το συγκεκριμένο για να το αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση χρειάζεται μια αστυνομία που θα δρα προληπτικά, ΠΑΕ έτοιμες να αναλάβουν την αστυνόμευση των παιχνιδιών τους με συγκεκριμένους τρόπους, αυστηροποίηση του πλαισίου των προσωπικών ευθυνών με αλλαγές στον ποινικό κώδικα, παρεμβάσεις που θα αφορούν τη διακίνηση των εισιτηρίων, προσπάθεια από όλους ώστε να αλλάξει το γηπεδικό κοινό. Το να κλείνεις τα γήπεδα, όταν ξέρεις πως αν θα τα ξανανοίξεις απλά θα ξαναβρεθούν σε αυτά συνδεσμίτες και οργανωμένοι, που κάνουν ελέγχους ακόμα και για το ποιος μπαίνει σε ένα γήπεδο για να δει ένα ματς της Εθνικής, είναι μια μεγαλοπρεπέστατη τρύπα στο νερό. Μια ακόμα.

Σόου

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως σε ένα ποδόσφαιρο ξέφραγο αμπέλι θα γεννιούνται πάντα προϋποθέσεις για βίαια επεισόδια. Δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα του ποδοσφαίρου μας οι δηλώσεις, όσο κι αν αυτές είναι μερικές φορές εξωφρενικές. Το ότι τέτοιες κάνει ακόμα κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου, που αν και Ρουμάνος έχει καταλάβει πως στην Ελλάδα κανένας δεν έχασε ξεπερνώντας τα όρια, δείχνει πως, αν μη τι άλλο, αυτές οι λεκτικές ακρότητες είναι μέρος του παιχνιδιού – κάκιστο ίσως αλλά τίποτα περισσότερο. Το αληθινό πρόβλημα είναι η αίσθηση πως παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα που δεν είναι κανονικό γιατί δεν υπάρχει μια προϊστάμενη αρχή που να εγγυάται την αξιοπιστία του, αλλά το διοικούν κάτι «περίεργοι» που υπόσχονται τίτλους, καθορίζοντας ακόμα και το ποιοι θα ανεβούν στην πρώτη κατηγορία, ποιοι θα υποβιβαστούν κ.λπ. Στο ποδόσφαιρό μας υπήρξαν μόνο πέρυσι πάνω από εκατό ύποπτα ματς κι αυτό η κυβέρνηση το ξέρει: το ανακοινώνουν κάθε τόσο διάφοροι θεσμικοί λειτουργοί – δεν είναι δημοσιογραφική εκτίμηση. Αλλά παρόλο που το ξέρει δεν κάνει απολύτως τίποτα πέρα από το να κλείνει γήπεδα, να κάνει θεαματικές εξαγγελίες, να απειλεί, να τιμωρεί όσους δεν φταίνε τίποτα κ.λ. κ.λπ. Αντε να δούμε τι προβλέπει το επικοινωνιακό σόου και σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα