Ακιντζί : Θα κάνουμε και εμείς τις δικές μας γεωτρήσεις

Η συνέντευξη του κ. Ακιντζί δόθηκε με αφορμή τη συμμετοχή του στο συμπόσιο με θέμα «Συνέχιση της ειρήνης και ανάπτυξη για όλους», το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως μεταδίδει το Sigmalive, αναφερόμενος ο τουρκοκύπριος ηγέτης στην παρεμπόδιση πριν από μήνες του πλοίου της ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, ο τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι «δεν γίνεται να τους εμποδίζουμε πάντα.

Αρα τι πρέπει να κάνουμε; Θα κάνουμε κι εμείς τις δικές μας γεωτρήσεις.

Η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις και στις δικές της περιοχές και στις δικές μας περιοχές για λογαριασμό μας», είπε, επιρρίπτοντας την ευθύνη της έντασης στη Μεσόγειο στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Χαρακτήρισε επίσης ακριβή λύση τον αγωγό EastMed που υπέγραψαν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας είναι πιο συμφέρουσα.

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, δήλωσε ότι η τελευταία έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες ήταν διαφορετική αυτή τη φορά, επειδή η τουρκοκυπριακή πλευρά επέμεινε ώστε οι επόμενες συνομιλίες να μην είναι ανοιχτού τέλους και πως πρέπει να επικεντρωθούν στο αποτέλεσμα, ενώ έγινε πλέον σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να κρατήσουν άλλα 50 χρόνια.

Σύμφωνα με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε και τις ανησυχίες του για το φυσικό αέριο. «Κατ’ εμάς υπήρχαν και σημεία με τα οποία έστελνε μηνύματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σχετικά με το ραντεβού που έχει ζητήσει η ειδική απεσταλμένη του Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λούτ, από την Αγκυρα, είπε ότι γνωρίζει πως το ραντεβού αυτό ζητήθηκε για τις 5-6 Δεκεμβρίου, αλλά ακόμη η Λούτ δεν έχει ζητήσει επισήμως ραντεβού από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, καθώς περιμένει πρώτα να συναντηθεί με τις εγγυήτριες χώρες.

«Από εμάς δεν ζήτησε ακόμη ραντεβού, πιθανόν να έρθει σε εμάς αφού δει πρώτα τις εγγυήτριες δυνάμεις», διευκρίνισε.

Για τους όρους σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν καθοριστεί και θα περιλαμβάνουν δύο σημεία, το ένα θα είναι τι θα συζητηθεί και σε τι θα καταλήξουν και το άλλο το χρονοδιάγραμμα, δεν θα είναι μια διαδικασία με ανοιχτό τέλος.

Οπως είπε, στο θέμα του χρονοδιαγράμματος η Λούτ φαίνεται αποφασισμένη να τεθεί και αυτός ο όρος και συζήτησαν και για αυτό σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Πάντως, εκτίμησε ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα αποτελεί διαδικασία μηνών κι όχι εβδομάδων.

«Ο Αναστασιάδης άλλα λέει πίσω από τις κλειστές πόρτες»

Σχετικά με την πρόταση Αναστασιάδη για ‘αποκέντρωση’, ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι ήταν μία πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς εδώ και χρόνια, αλλά ο κύπριος πρόεδρος ήθελε όλες τις εξουσίες στο κέντρο. Τώρα έφτασε τελικά να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πρόταση, είπε ο Ακιντζί, εξηγώντας ότι δεν είναι αρνητικός, αρκεί να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις.

«Στην τελευταία μου συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη τον ρώτησα για το μοντέλο δύο κρατών, επειδή μάθαμε ότι ένα τέτοιο μήνυμα μετέφερε στον Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Αναστασιάδης λέει κάποια πράγματα πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά μετά δεν συνεχίζει. Νομίζω ότι το είπε και στη Νέα Υόρκη ξεκάθαρα στον κ. Τσαβούσογλου αλλά σημασία έχουν αυτά που λέει δημοσίως», είπε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, επικρίνοντας τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Δεν μπορείς να αναπτύξεις πολιτική βασιζόμενος σε εκείνα που λέει πίσω από τις κλειστές πόρτες και μετά τα αλλάζει. Ακόμη και στην κοινή γνώμη λέει ότι ‘εγώ δεν είπα για χαλαρή ομοσπονδία, είπα για ‘αποκέντρωση’», σημείωσε ο Μουσταφά Ακιντζί και αναρωτήθηκε αν τώρα «θα περάσουν τα χρόνια συζητώντας ‘τι είναι χαλαρή ομοσπονδία και τι είναι αποκέντρωση’ ενώ το στάτους κβο θα συνεχίζεται, έτσι όπως το θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Δεν δεχόμαστε το μοντέλο του ενιαίου κράτους»

«Το μοντέλο του ενιαίου κράτος εμείς δεν το δεχόμαστε», είπε ο Ακιντζί, τονίζοντας ότι ούτε η συνομοσπονδία φαίνεται εφικτή.

«Πρέπει να βαδίσουμε με βάση τις πραγματικότητες», ανέφερε. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ δεν είναι κακές και δεν πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια. Στην ερώτηση, αν υπάρχει άλλη λύση εκτός της ομοσπονδίας, απάντησε ότι «αν υπάρχει, να το μάθω κι εγώ. Εγώ δεν το βλέπω και από την ελληνοκυπριακή πλευρά παίρνω αντιφατικά μηνύματα».

Αποψη του Ακιντζί πάντως είναι ότι δεν πρέπει να έρθουν σε αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Εθνη. «Οταν είπα ότι αυτές οι παράμετροι πέθαναν, τελείωσαν, οι Τουρκοκύπριοι σκέφτηκαν άλλα πράγματα και ότι ‘δεν μπορεί να γίνει τίποτα πια, άρα πέφτει η ευθύνη στους δικούς μας ώμους’. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», δήλωσε.

Σχετικά με τη συνάντηση Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, αλλά και τη συνάντηση Κυπριανού – Τσαβούσογλου, είπε ότι τις γνώριζε και τις δύο και δεν του προκαλούν ανησυχία.
Ανέφερε μάλιστα ότι ήταν αίτημα του προέδρου Αναστασιάδη πριν από δύο χρόνια να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο τούρκος πρόεδρος την αρνήθηκε.

«Ο κ. Ερντογάν είπε όχι, ‘εγώ θα τον συναντήσω μόνο εάν ο Τσίπρας δεχτεί να συναντήσει εσένα’. Μάλιστα, ‘αν θέλουν μπορούμε να συναντηθούμε και οι τέσσερις’ είπε. Εγώ μετέφερα την πρόταση στον Αναστασιάδη. Η απάντηση του Αναστασιάδη ήταν: ‘Εγώ θα πάω στην Αγκυρα και ως τι θα τον συναντήσω;’ Του απάντησα ‘όπως θα με δεχτούν εμένα στην Αθήνα’. Είπε ‘όχι, εγώ είμαι ο ηγέτης ενός αναγνωρισμένου κράτους και έτσι έβαλε τέλος στην προσπάθεια», είπε ο Ακιντζί.

Προτάθηκε έπειτα μία τετραμερής συνάντηση μεταξύ Ερντογάν-Τσίπρα-Αναστασιάδη-Ακιντζί, αλλά και αυτή απορρίφθηκε.

Ετσι, στο τέλος έγινε αποδεκτή η συνάντηση μεταξύ του κύπριου προέδρου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Ο Μουσταφά Ακιντζί εκτίμησε πάντως ότι «αυτές οι επαφές δεν θα συνεχιστούν».

Ντονμέζ: Δεν θα σταματήσουμε τις γεωτρήσεις

«Δεν θα σταματήσουμε τις γεωτρήσεις μέχρι να βρούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σε ομιλία του σε τελετή για την έναρξη της γεώτρησης στα ρηχά νερά της Μερσίνας.

Οπως μεταδίδει ο Πολίτης, ο τούρκος υπουργός είπε ότι στόχος είναι μια ανεξάρτητη και ισχυρή Τουρκία στην ενέργεια. «Τα βήματα που κάνουμε είναι ικανά να αλλάξουν κατά βάση όχι μόνο την ενεργειακή αγορά στη χώρα μας αλλά και στην περιοχή μας», είπε ο τούρκος υπουργός.

«Είμαστε και πάλι ενθουσιασμένοι για την έναρξη γεώτρησης στα ρηχά της Μερσίνας», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ στην ομιλία του και πρόσθεσε ότι βασικός στόχος της Αγκυρας είναι η ειρήνη, γαλήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

«Η Τουρκία ακολουθώντας την ιστορική της αποστολή θα είναι ο υποστηρικτής της ειρήνης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Οπως έχουμε πει και προηγουμένως δεν έχουμε βλέψεις στις πηγές κανενός. Η έγνοια μας είναι να ενισχύσουμε την οικονομία μας με τις δικές μας πηγές χρησιμοποιώντας τα νομικά μας δικαιώματα. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλουμε και στην περιοχή μας. Εμείς κινούμαστε για τη δική μας στρατηγική ενέργεια», ανέφερε.

Το άμεσο πρόγραμμα

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία ξεκίνησε πρώτα τις δραστηριότητές της με έρευνες του Ορούτς Ρέις και του Μπαρμπαρός, συνέχισε με γεώτρηση του Πορθητή και σήμερα (χθες) ξεκινά γεώτρηση στα ρηχά νερά.

«Τις εργασίες μας στα ρηχά νερά θα τις πραγματοποιήσουμε με την πλατφόρμα γεώτρησής μας που μπορεί να εργαστεί στα 101 και 90 μέτρα βάθος νερού. Αρχικά θα κάνουμε δύο γεωτρήσεις στα ρηχά νερά στην ανατολική Μεσόγειο όπου είναι οι αδειοδοτημένες περιοχές μας. Μετά από αυτές τις γεωτρήσεις που τις έχουν σχεδιάσει μόνο τούρκοι πολιτικοί μηχανικοί, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να βρούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο Πορθητής, το Μπαρμπαρός, το Ορούτς Ρέις, και το νέο γεωτρύπανο που θα προσθέσουμε σύντομα στο νηολόγιο μας είναι τα έγγραφα της παρουσίας μας στις θάλασσες», υπογράμμισε.

Είπε επίσης ότι η πρώτη γεώτρηση στα ρηχά νερά είναι αυτή της Μερσίνας η οποία αποκαλείται Βόρεια Ερντεμλί-1 και θα έχει βάθος 2 χιλιάδων 100 μέτρων.

«Μετά, την πλατφόρμα γεώτρησης θα τη μεταφέρουμε στα Αδανα/Καράτας. Κι εκεί θα ξεκινήσουμε τη γεώτρηση Κουζούπιναρπ-1 βάθους 4 χιλιάδων 100 μέτρων. Η δεύτερη γεώτρησή μας θα διαρκέσει περίπου 4 μήνες. Μετά που θα ολοκληρωθούν αυτές οι γεωτρήσεις μας θα συνεχίσουμε με μεγάλη ταχύτητα τις εργασίες μας. Δεν θα αφήσουμε ούτε ρηχά ούτε βαθιά νερά που να μην τα ερευνήσουμε. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται υπομονή για την έρευνα υδρογονανθράκων», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα