Ποιούς τίμησε εφέτος η Ακαδημία Αθηνών

Η αριστεία, η ευποιία και η κοινωνική προσφορά, τιμήθηκαν και φέτος στα ετήσια βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών. Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) είναι μεταξύ των βραβευθέντων από την Ακαδημία Αθηνών

για το 2018.

Το Βραβείο της Ακαδημίας απονέμεται στον κ. Χρήστο Σαρτζετάκη για το έργο του «Επιτελών το καθήκον μου» και τη στάση του ως ανακριτή το 1964 στην υπόθεση Λαμπράκη, «ως λαμπρό δείγμα ευσυνείδητης, εμβριθούς, εξονυχιστικής και θαρραλέας ανακριτικής στάσης».

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυσή της, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (1918) τιμάται από την Ακαδημία Αθηνών «για το σύνολο του σπουδαίου επιστημονικού της έργου που έχει συμβάλει καθοριστικά στην πρόοδο της μαθηματικής παιδείας στη χώρα μας». Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) βραβεύεται για «την εξέχουσα πολιτιστική δράση που αναπτύσσει μέσω του Δικτύου Θεματικών Μουσείων στην ελληνική περιφέρεια και συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά, με τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον και την τεχνολογία» και το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για την «τεσσαρακονταετή εξαίρετη προσφορά του στην κοινωνία μέσω της έρευνας, μελέτης, προάσπισης, προστασίας, προαγωγής και διάδοσης των διεθνώς αναγνωρισμένων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για όλους χωρίς διακρίσεις».

Η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς, ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός (Εκδόσεις Γ. & Κ. Δαρδανού, Gutenberg και Τυπωθήτω) και ο καθηγητής Γεώργιος Κεχαγιόγλου, είναι μεταξύ των εκπροσώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων που βραβεύονται φέτος από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας. Ανάμεσα στους βραβευθέντες στην «Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών» βρίσκονται η Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα, δασκάλα του δημοτικού σχολείου του ακριτικού νησιού Αρκιοί στη Δωδεκάνησο, το οποίο αριθμεί έναν και μόνο μαθητή, καθώς και το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη», το οποίο βραβεύεται για την «ηθική και υλική ενίσχυση του Μουσείου, αλλά και για τη συνολική προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό».

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2018 απονεμήθηκαν (21/12) κατά την διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίας. Η συνεδρία ξεκίνησε με την Έκθεση του Γενικού Γραμματέως της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασιλείου Χ. Πετράκου για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2018. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος κ. Αντώνιος Κουνάδης παρουσίασε το έργο των Κέντρων και των Γραφείων Ερευνών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας. Απονεμήθηκαν συνολικά 40 βραβεία στις τρεις τάξεις των Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Δεν απονεμήθηκαν εφέτος λογοτεχνικά βραβεία από τα Ιδρύματα Πέτρου Χάρη και Κώστα και Ελένης Ουράνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα