Αυξήσεις στους στρατιωτικούς έως 20% – Πώς διαμορφώνεται το νέο ειδικό μισθολόγιο (γράφημα)
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αυξήσεις που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, κατόπιν έγκρισης του Πρωθυπουργού και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Η πρώτη φάση των αυξήσεων θα είναι από την 1η Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου 2025.
Οι αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές θα ανέρχονται από 13% έως και 20% ανάλογα με τον βαθμό, τη θέση ευθύνης, την άσκηση διοίκησης και την κατηγορία.
Η συνολική ενίσχυση θα ανέρχεται σε 268 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας, επιβεβαιώνοντας τις χθεσινές
Από αυτή την εξοικονόμηση ο κρατικός προϋπολογισμός διατηρεί 8 εκατομμύρια ευρώ. «Η δημοσιονομική επίπτωση είναι ουδέτερη για τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ», τόνισε ο υπουργός Αμυνας.
Το υπόλοιπο 40% είναι τμήμα της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης που έχει ήδη ανακοινωθεί. Ο Δένδιας επεσήμανε πως είναι υπό επεξεργασία σχέδιο ενίσχυσης του εισοδήματος και του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί και οι εξοικονομήσεις θα διευρυνθούν, ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει επί της αρχής που σήμερα καθιερώνεται να επαναδιανεμηθεί.
Κίνητρα προσέλκυσης νέων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έδωσε και κάποια ενδεικτικά παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία:
n Ανθυπολοχαγός από Ευελπίδων θα λάβει ετήσια αύξηση 3.540 ευρώ μόλις τον πρώτο χρόνο από την αποφοίτησή του.
n Πλωτάρχης από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με 18 χρόνια υπηρεσία θα λάβει ετήσια αύξηση 5.532 ευρώ.
n Σμηνίας από Σχολή Υπαξιωματικών θα δει ετήσια αύξηση 2.760 ευρώ.
n Δεκανέας ΕΠΟΠ με τρία χρόνια υπηρεσία θα δει ετήσια αύξηση 2.232 ευρώ.
Οπως επισημάνθηκε, από την 1η Ιανουαρίου έχουν τετραπλασιαστεί οι μηνιαίες αποδοχές των σπουδαστών στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές, ενώ έχουν διπλασιαστεί αντίστοιχα οι μηνιαίες αποδοχές των σπουδαστών στις σχολές υπαξιωματικών με συνολικό κόστος 14,3 εκατομμύρια ευρώ.
Από τον Ιούνιο του 2024 έχει θεσμοθετηθεί ειδική αποζημίωση για τα πληρώματα των πλοίων στόλου, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, και ειδική αποζημίωση για το σύνολο του προσωπικού που μετέχει σε ειδικές αποστολές, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ. Ενα σύνολο 40 εκατομμυρίων που στόχο έχει να δημιουργηθούν ισχυρά κίνητρα προσέλκυσης νέων.
«Θέλουμε τα στελέχη μας να ζουν περήφανα, όπως περήφανη είναι για αυτές και για αυτούς η Πατρίδα. Τα στελέχη μας δεν επιτρέπεται να διάγουν σε “έντιμη πενία”», επεσήμανε με νόημα ο υπουργός.
Ενα ακόμα κίνητρο αναμένεται να αποτελέσει και το γεγονός της κατασκευής κατοικιών για κάθε στέλεχος και την οικογένειά του που μετατίθεται από την υπηρεσία στα σύνορα. Ηδη κατασκευάζονται 1.000 κατοικίες στα νησιά του Αιγαίου και στη Θράκη και θα είναι έτοιμες το 2026, ενώ δρομολογείται η κατασκευή επιπλέον 4.000 κατοικιών έως το 2030. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και μετά, με στόχο την κατασκευή 1.000 κατοικιών κάθε χρόνο.
Η «Ατζέντα 2030».«Η μεταρρύθμιση με τον κωδικό “Ατζέντα 2030” που εφαρμόζουμε αλλάζει ριζικά τις Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Σκοπός είναι η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι σε κάθε απειλή. Η αλλαγή αφορά τα πάντα.
Τη δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Την απόκτηση σύγχρονων μέσων και σύγχρονων οπλικών συστημάτων.
Τη διαμόρφωση ενός νέου, απολύτως διαφοροποιημένου δόγματος αποτροπής.
Την εισαγωγή της καινοτομίας στις Ενοπλες Δυνάμεις, με τη νέα Διεύθυνση Καινοτομίας και το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ. Τη δημιουργία νέας γενιάς επικοινωνιών με την πρόσκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου.
Τη δημιουργία νέου συστήματος Command & Control με τεχνητή νοημοσύνη. Τη συμμετοχή του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρήσεων άμυνας με τουλάχιστον 25% στα νέα προγράμματα εξοπλισμών», τόνισε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:
«Οπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, οι Ενοπλες Δυνάμεις καθίστανται πλέον αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας. Παύουν να είναι απλώς καταναλωτής δημόσιου χρήματος. Το υστέρημα του έλληνα φορολογουμένου μετατρέπεται σε start up προηγμένης τεχνολογίας και όχι σε κατανάλωση σε κυλικεία στην περιφέρεια άχρηστων στρατοπέδων».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Microsoft ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ passwords ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΠΑΝΤΟΥ
- Συνελήφθησαν 20χρονος και 24χρονος συνεργός του για ασέλγεια σε βάρος νηπίου έξω από νηπιαγωγείο στους Αγίους Αναργύρους
- Ναύπακτος: Σε αυτοκτονία αποδίδει η ΕΛΑΣ τον θάνατο της 21χρονης
- Μιανμάρ – σεισμός: Η μις Ταϊλάνδη 2023 εγκλωβισμένη σε διαμέρισμα 22ου ορόφου που διαλύεται στην Μπανγκόκ (βίντεο)
- Ο Κρίστοφερ Λι πέρασε το τελευταίο βράδυ της ζωής του βλέποντας «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
- Σεισμός στην Ταϊλάνδη: Ο Έλληνας που έγινε απόλυτο viral λόγω... Ολυμπιακού και Μπαρτζώκα
- Φωτιά στη Χαριλάου Τρικούπη – Εσωκομματική ρήξη μετά την παραπομπή Μπατζελή
- Λαοθάλασσα εκατοντάδων χιλιάδων για τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη
- Συνελήφθησαν 20χρονος και 24χρονος για ασέλγεια σε νήπιο έξω από σχολική δομή
- Όλοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ: Ο Γερουλάνος εγκαλεί Δούκα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Σεισμός στη Μιανμάρ: «Ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί – Επηρεάζονται 18 εκατ. άνθρωποι» λέει ο Ερυθρός Σταυρός
- Τουρκία: Οι διαδηλώσεις είναι το μόνο πράγμα που κρατά την Δημοκρατία ζωντανή
- Αυξήσεις στους στρατιωτικούς έως 20% – Πώς διαμορφώνεται το νέο ειδικό μισθολόγιο (γράφημα)
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 4 Απριλίου οι πληρωμές
- Πολάκης στην ΚΕ: «Σύντροφοι δεν πάμε καλά, εγώ θέλω να ενοχλώ» – Πυρά στον Φάμελλο για το άνοιγμα στο «ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη»
- Πώς μπορεί η εαρινή αλλαγή της ώρας να επηρεάσει το μυαλό και το σώμα
- Το Harvard για τον Αλέξη Τσίπρα: Χαρά μας που φιλοξενήσαμε ένα ζωντανό διάλογο σε μια κατάμεστη αίθουσα
- ΕΛ.ΑΣ.: Ανακοίνωση για απάτες με παραπλανητικά e-mail – Τι να προσέχουν οι πολίτες
- Λούλα: Πρώτα θα διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ – Μετά αντίποινα
- Σεισμός στη Μιανμάρ: Ζωντανοί βρέθηκαν 15 άνθρωποι κάτω από ερείπια στην Μπανγκόκ
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Αυξήσεις στους στρατιωτικούς έως 20% – Πώς διαμορφώνεται το νέο ειδικό μισθολόγιο (γράφημα)
- Τουρκία: Οι διαδηλώσεις είναι το μόνο πράγμα που κρατά την Δημοκρατία ζωντανή
- Το Harvard για τον Αλέξη Τσίπρα: Χαρά μας που φιλοξενήσαμε ένα ζωντανό διάλογο σε μια κατάμεστη αίθουσα
- Λούλα: Πρώτα θα διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ – Μετά αντίποινα
- Σεισμός στη Μιανμάρ: «Ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί – Επηρεάζονται 18 εκατ. άνθρωποι» λέει ο Ερυθρός Σταυρός
- ΕΛ.ΑΣ.: Ανακοίνωση για απάτες με παραπλανητικά e-mail – Τι να προσέχουν οι πολίτες
- Πώς μπορεί η εαρινή αλλαγή της ώρας να επηρεάσει το μυαλό και το σώμα
- Πολάκης στην ΚΕ: «Σύντροφοι δεν πάμε καλά, εγώ θέλω να ενοχλώ» – Πυρά στον Φάμελλο για το άνοιγμα στο «ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη»
- Σεισμός στη Μιανμάρ: Ζωντανοί βρέθηκαν 15 άνθρωποι κάτω από ερείπια στην Μπανγκόκ
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 4 Απριλίου οι πληρωμές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χάρης Δούκας κατά του Νίκου Ανδρουλάκη για την παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή
- ΚΚΕ: Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που χτύπησε με χημικά την πορεία των εκπαιδευτικών
- Ανω κάτω το ΠΑΣΟΚ λόγω… Μπατζελή: Αιχμές Δούκα, απάντηση Γερουλάνου και παρέμβαση Χ. Τρικούπη
- Εικόνες και βίντεο από την διαλυμένη Μιανμάρ -Πάνω από 1.600 νεκροί, τουλάχιστον 3.408 τραυματίες
- Σεισμός στην Μιανμάρ: Γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από ερείπια -Ήταν εγκλωβισμένη για 30 ώρες [βίντεο]
- Η μυθική ατάκα του Αντετοκούνμπο για τον ΛεΜπρόν
- Θα επιστρέψει η Σάντρα Ο στο «Grey’s Anatomy» λίγα χρόνια αφότου αρνήθηκε κατηγορηματικά;
- Δούκας στο ΠΑΣΟΚ: Να ενώνετε και όχι να διχάζετε – Να προσθέτετε και όχι να αφαιρείτε
- «Grand Hotel»: Τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα; Δευτέρα 31 Μαρτίου – Παρασκευή 4 Απριλίου