Αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ο Μακρόν
Οι Γάλλοι θα πρέπει να εργάζονται δύο χρόνια παραπάνω για να βγουν στη σύνταξη, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, παρουσιάζοντας την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το οποίο θα δοκιμάσει την ικανότητα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επιφέρει αλλαγές.
Αντίθετοι οι 4 στους 5 ΓάλλουςΗ γαλλική κυβέρνηση θα προωθήσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, από 62 που είναι σήμερα, μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση
«Γνωρίζω καλά ότι η αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος εγείρει ερωτηματικά και φόβους στους Γάλλους», είπε η Μπορν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. «Σήμερα προτείνουμε ένα σχέδιο για την εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού, ένα δίκαιο σχέδιο», είπε.
Η αλλαγή αυτή ήταν βασικός άξονας της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Μακρόν όταν εξελέγη πρόεδρος το 2017. Όμως η πρώτη απόπειρα διακόπηκε το 2020, καθώς η κυβέρνηση αγωνιζόταν να περιορίσει την πανδημία της Covid-19. Η δεύτερη απόπειρα δεν αναμένεται να είναι ευκολότερη.
Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων συνδικάτων θα συνεδριάσουν αργότερα σήμερα για να συζητήσουν πώς θα αντιδράσουν στο προτεινόμενο σχέδιο, ενδεχομένως οργανώνοντας διαδηλώσεις και απεργίες.
Ο ρόλος των Ρεπουμπλικανών στη ΒουλήΟ πρόεδρος και η πρωθυπουργός θα πρέπει επίσης να περάσουν τη μεταρρύθμιση από το κοινοβούλιο, όπου δεν διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία. Σήμερα, αυτό φαίνεται λιγότερο δύσκολο απ’ ό,τι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, αφού η κυβέρνηση έκανε ορισμένες παραχωρήσεις στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς (LR). Έστω και έτσι όμως, οι Ρεπουμπλικανοί δεν είναι ενωμένοι στο ζήτημα αυτό και κάθε ψήφος θα μετρήσει.
Έχοντας μια από τις χαμηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης μεταξύ των βιομηχανικών κρατών, η Γαλλία δαπανά σε συντάξεις περισσότερα από σχεδόν όλες τις άλλες χώρες, περίπου το 14% της οικονομικής παραγωγής της, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
ΣταδιακάΣύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει όφελος 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 χάρη στη μεταρρύθμιση αυτή. Η δήλωση του Λεμέρ έγινε λίγη ώρα αφότου η πρωθυπουργός παρουσίασε την πρότασή της, σύμφωνα με την οποία η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται σταδιακά, κατά τρεις μήνες κάθε χρόνο, μέχρι να φτάσει στα 64 έτη.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: «Κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη»
- Πέθανε η σύζυγος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, Γέλη Παπαγιαννοπούλου
- Αποφυλακίζεται η «φόνισσα του Κορωπίου» - «Δε θέλω σχέσεις μαζί της»
- Πέθανε η Γέλη Παπαγιαννοπούλου – Αγγελοπούλου
- Έκανε… άλμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός!
- Αλέκος Συσσοβίτης: Προτιμούν να είναι 25% άνεργοι, παρά να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν
- Γιώργος Λιάγκας: Ο Μπιμπίλας «έκαψε» τον Φιλιππίδη με αυτά που είπε
- Καρκίνος Παγκρέατος: Πόσο ένοχο είναι το αλκοόλ – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
- Ιωάννα Τούνη: Η πρώτη φωτογραφία με το μωρό
- Σάκης Αρναούτογλου: Η περιοχή που η θερμοκρασία έπεσε στους -61,9 βαθμούς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- H Τουρκία στηρίζει το σχέδιο Ζελένσκι για το τέλος του πολέμου
- Γιατί αναβλήθηκε η κλήση για νέα απολογία της Εύας Καϊλή
- Προκλητικό δημοσίευμα του Spectator για τα Γλυπτά – «Δεν ανήκουν στους Έλληνες»
- Προθεσμία να απολογηθεί στις 3 Φεβρουαρίου έλαβε ο πατέρας Αντώνιος
- Δικαστήριο «πάγωσε» τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες
- Κατηγορηματικός ο ιατροδικαστής Αλεξάνδρου: «Θανατηφόρα τέτοια ποσότητα κεταμίνης»
- Στις 23 Ιανουαρίου η απολογία της Ελένης Τουλουπάκη
- Αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ο Μακρόν
- Πατρινό καρναβάλι 2023: Τον Ιανουάριο η τελετή έναρξης
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ο Μακρόν
- Στις 23 Ιανουαρίου η απολογία της Ελένης Τουλουπάκη
- Πατρινό καρναβάλι 2023: Τον Ιανουάριο η τελετή έναρξης
- Γιατί αναβλήθηκε η κλήση για νέα απολογία της Εύας Καϊλή
- Προκλητικό δημοσίευμα του Spectator για τα Γλυπτά – «Δεν ανήκουν στους Έλληνες»
- Δικαστήριο «πάγωσε» τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες
- Προθεσμία να απολογηθεί στις 3 Φεβρουαρίου έλαβε ο πατέρας Αντώνιος
- Κατηγορηματικός ο ιατροδικαστής Αλεξάνδρου: «Θανατηφόρα τέτοια ποσότητα κεταμίνης»
- H Τουρκία στηρίζει το σχέδιο Ζελένσκι για το τέλος του πολέμου
- Σκληρή απάντηση Ράμμου στον Ντογιάκο: Αντισυνταγματική η γνωμοδότηση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΚΚΕ: Η γνωμοδότηση Ντογιάκου ενισχύει το «σκοτεινό» θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων
- Ινδονησία: Περισσότερα από 120 κτήρια καταστράφηκαν από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό
- Estrema Fulminea: Ηλεκτρικό με 2.040 άλογα και 0-320χλμ./ώρα σε κάτω από 10 δευτ.
- Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Κρήτη
- Χαλκιδική: Φωτιά σε διώροφη κατοικία - Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένος
- Breaking – Strong 4.1 Richter earthquake in Crete
- Euroleague Live, Μονακό-Ολυμπιακός 10-22 (Β' δεκάλεπτο)
- Γαλλία: Νομοσχέδιο που αυξάνει στα 64 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης μέχρι το 2030 παρουσίασε η Ελιζαμπέτ Μπορν
- Αλέξης Κούγιας: Μηνύει τον ιατροδικαστή Καρακούκη
- Πέθανε η Γέλη Παπαγιαννοπούλου – Αγγελοπούλου