Αυθαίρετα: Εκπτώσεις τέλος στα πρόστιμα για την τακτοποίηση

Λήγει σήμερα η δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να πετύχουν έκπτωση 10% στη διαδικασία τακτοποίησής τους.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έγινε χθες γνωστό πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στο μέτρο της μείωσης των προστίμων. Ωστόσο, όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προχωρήσουν σε τακτοποίηση των ακινήτων τους μέσα στους επόμενους

έξι μήνες (έως τις 9 Νοεμβρίου) δεν πρόκειται να πληρώσουν τα προσαυξημένα κατά 10% πρόστιμα που προβλέπονταν σε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και το οποίο ψηφίστηκε τη Μ. Τρίτη.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων «λήγει» (εάν δεν δοθεί νέα παράταση) στις 9 Νοεμβρίου 2019. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα κατεδαφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές που θα εντοπίζονται από τους ελεγκτές δόμησης.

Πλέον, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη ακινήτου και ελεγκτή δόμησης κατά τη διαδικασία του ελέγχου, τότε ο πρώτος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) τον ορισμό διαμεσολαβητή για την εξέταση της υπόθεσης και την επίλυση της διαφωνίας.

Στις περιπτώσεις αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενες περιοχές όπως αυτές επανακαθορίζονται, σύμφωνα με την προαναφερόμενη τροπολογία, παρέχεται μείωση 20%, με καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής την 8η Νοεμβρίου 2019.

-Πότε λήγει η προθεσμία κατά την οποία πρέπει να έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά;

-Τι προβλέπεται για την τακτοποίηση αυθαιρέτων σε αρχαιολογικούς χώρους;

-Πώς μπορούν να υπαχθούν στις 120 δόσεις οι πολίτες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Παρασκευής

Εκπτώσεις τέλος στα πρόστιμα για την τακτοποίηση

Keywords
Τυχαία Θέματα