Αυστραλία: Σκοτώνουν τα άλογα κούρσας πολύ πριν γεράσουν

Πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί φαίνεται πως έχει στην Αυστραλία το φαινόμενο σφαγιασμού των αλόγων, που αποσύρονται από τις ιπποδρομίες. Λίγες ημέρες ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε για το θέμα, μετά από ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου ΑBC, οι αυστραλιανές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τις μαζικές σφαγές χιλιάδων αλόγων κούρσας.

Μπορεί στην Αυστραλία η σφαγή αλόγων που αποσύρονται από τις ιπποδρομίες να μην είναι παράνομη, όμως όπως αποκάλυψε ύστερα από έρευνα που διήρκησε δύο χρόνια το ABC

η πρακτική αυτή είναι πολύ πιο διαδεδομένη από όσο πιστευόταν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ABC, το κρέας των αλόγων αυτών εξάγεται στο εξωτερικό, κυρίως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την Ιαπωνία και τη Ρωσία, για να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τροφής ζώων συντροφιάς, αλλά και για κατανάλωση από ανθρώπους.

Εικόνες που κατέγραψε κρυφή κάμερα δείχνουν τους εργαζόμενους σε σφαγείο βόρεια του Μπρέσμπεϊν, πρωτεύουσα του Κουίνσλαντ, να χτυπούν τα ζώα, κάτι που ώθησε την πρωθυπουργό της πολιτείας Αναστέιζια Παλατσούκ να αρχίσει έκτακτη έρευνα για την τύχη των ζώων αυτών.

«Οι εικόνες ήταν απολύτως σοκαριστικές και φρικτές», δήλωσε η ίδια στο κοινοβούλιο του Κουίνσλαντ. «Θέλω να βεβαιωθώ ότι δεν θα παραβλέψουμε καμία λεπτομέρεια και ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα αυτά», συμπλήρωσε.

«Συγκλονιστικές» χαρακτήρισε τις κατηγορίες ο υπουργός Αθλητισμού Στέρλινγκ Χίντσκλιφ, προσθέτοντας ότι έχει μεριμνήσει προκειμένου να επικεφθούν το σφαγείο, επιθεωρητές των αρμοδίων αρχών. «Η κακοποίηση των ζώων είναι αποτρόπαια. Οι κατηγορίες της σκληρότητας κατά των ζώων θα διερευνηθούν», τόνισε ο Χίντσκλιφ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ζιλ Τόμπσον, διευθυντής αγωνιστικών δραστηριοτήτων στη Βικτώρια, δήλωσε «αηδιασμένος από τις φρικτές εικόνες» που μεταδόθηκαν προ ημερών από τον σταθμό «Everest» του Σίδνεϊ και πρόσθεσε: «Η ευημερία των αλόγων δεν είναι διαπραγματεύσιμη για την αυστραλιανή βιομηχανία αλόγων και η προτεραιότητα για όλους πρέπει να είναι να βρούμε ένα ασφαλές καταφύγιο για όλους τους υγιείς καθαρόαιμους που σταματούν να τρέχουν».

Ο τομέας των ιπποδρομιών σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι λιγότερο από το 1% των αλόγων που αποσύρονται καταλήγουν στα σφαγεία. Κάποιες πολιτείες, όπως η Νέα Νότια Ουαλία, επιβάλουν με νόμο ότι πρέπει να προσφέρεται μια άλλη ζωή για τα ζώα που δεν μπορούν πλέον να τρέξουν σε αγώνες.

Περίπου 4.000 άλογα «εξαφανίζονται» κάθε χρόνο, σύμφωνα με το ABC.

«Μιλάμε για καταστροφή των ζώων σε βιομηχανική κλίμακα», κατήγγειλε ο Πολ ΜακΓκίβι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο εντόπισε μάλιστα και κάποια από τα άλογα που σφαγιάστηκαν στο Κουίνσλαντ βρίσκοντας τα ίχνη τους από τα επίσημα αρχεία στο διαδίκτυο που διαθέτει ο τομέας των ιπποδρομιών, το Australian Stud Book. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 300 άλογα, τα οποία είχαν συνεισφέρει τα ταμεία των ιπποδρόμων σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (3 εκ. ευρώ) είχαν σφαγιαστεί σε διάστημα 22 ημερών στο σφαγείο αυτό.

Να σημειωθεί ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένα άλογο μπορεί να ζήσει από 25 έως 30 χρόνια, ενώ ένα άλογο κούρσας, αποχωρεί από την ενεργό δράση μετά από οκτώ ή εννιά χρόνια καριέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα