To Public μπαίνει στην αγορά ενέργειας

Στην αγορά ενέργειας ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί η Public Retail, με την εταιρεία να προχωρά σε τροποποίηση του καταστατικού της στο ΓΕΜΗ, στοχεύοντας σε νέα εμπορικά μονοπάτια. Επειτα από την εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ,

διαφαίνεται η «στροφή» κολοσσών του λιανεμπορίου σε ολοκληρωμένες πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών και η αλυσίδα του Ομίλου Olympia (μητρική της Public) φέρεται να κοιτά το πεδίο εμπορικών συμμαχιών με παρόχους ενέργειας, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει μέχρι στιγμής κάποιο deal. Πάντως, στο καταστατικό που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ προστέθηκε στον σκοπό δραστηριότητας «η παροχή στο ευρύ κοινό υπηρεσιών που σχετίζονται με την προώθηση, πώληση, αγορά, παραγωγή και εν γένει εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς, επίσης, και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικών με την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου». Σύμφωνα με πηγές του Ομίλου, στόχος της τροποποίησης ήταν να καλυφθεί κάθε πιθανός τομέας γύρω από την αγορά ενέργειας, ακόμη και στο πεδίο της κατασκευής σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης συμβολαίων με παρόχους ενέργειας το επόμενο διάστημα.

Ποιοι πληρώνουν φόρους εγκαίρως

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις «μάχονται» κάθε μήνα για την πληρωμή των φόρων. Παρά την ακρίβεια που επιμένει, τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η συμμόρφωση των φορολογούμενων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 το ποσοστό εισπραξιμότητας των τεσσάρων βασικότερων φόρων, του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων  και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, έφτασε στο 84,7%. Κατά προτεραιότητα οι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ, μετά τον ΕΝΦΙΑ και αφήνουν για το τέλος τον φόρο εισοδήματος. Μεγαλύτερη συνέπεια στις πληρωμές τους επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις καθώς εξοφλούν εμπρόθεσμα πάνω από 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος.

Πρωτιές στην έλλειψη ταλέντων

Ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες χώρες του κόσμου – μαζί με την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ισραήλ στις οποίες παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό έλλειψης ταλέντων διεθνώς – βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το 82% των εργοδοτών στη χώρα μας δηλώνει σοβαρή δυσκολία να βρει εξειδικευμένα ταλέντα. Αυτό διαπιστώνει η Ετήσια Διεθνής Ερευνα Ελλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2024. Η εξέλιξη χρόνο με τον χρόνο του αριθμού των εργοδοτών που δυσκολεύονται κατά την αναζήτηση ταλέντων είναι σταθερά αυξητική καθώς από 42% το 2014, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 61% το 2018 για να ανέβει κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 (στο 77%) και να κορυφωθεί στο 82% το 2024.

Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής

Aύξηση κατά 3,1% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Νοέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2022 και έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021 όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας και συγκεκριμένα κατά 5,9% του δείκτη ορυχείων- λατομείων, κατά 4% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και κατά 2,8% του δείκτη μεταποίησης και κατά 2,7% του δείκτη παροχής νερού.

Η ευρωζώνη παλεύει με την ύφεση

Η οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να βυθίστηκε σε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους και πιθανότατα θα συνεχίσει να παλεύει με τον κίνδυνο αυτό, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος. Με τον τρόπο αυτό ο ίδιος ουσιαστικά διαμηνύει ότι τα δύσκολα δεν τελείωσαν. «Οι (…) δείκτες δείχνουν οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023», δήλωσε ο Ντε Γκίντος. Η ισχυρή υποχώρηση

Keywords
Τυχαία Θέματα