Μπήκαμε σε χρονιά προστατευτισμού και σκληρών κρίσεων

Η προοδευτική πτώση της παγκόσμιας τάξης, της οποίας ηγείται η Δύση, θα εμποδίσει τις πολυμερείς προσπάθειες για τη διαχείριση παγκόσμιων κρίσεων όπως η κλιματική αλλαγή το 2023, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τους παγκόσμιους θεσμούς και αυξάνοντας τις διπλωματικές εντάσεις μεταξύ χωρών.

Οι παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Κίνα, όλο και περισσότερο θα επιδιώκουν να προστατευθούν από τον οικονομικό, πολιτικό κλοιό και κλοιό ασφαλείας, οδηγώντας

όλες τους να παρακάμψουν προηγουμένως αποδεκτούς κανόνες και να μειώσουν τη σημασία των πολυμερών θεσμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Όπως σημειώνει το Statfor, σύμφωνα με το euro2day,  Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι στενά ευθυγραμμισμένες σε αρκετά μέτωπα, αν και θα προκύψουν διμερείς εντάσεις το 2023 καθώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα καταφέρει να περάσει νέους παγκόσμιους φορολογικούς κανόνες (κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη) και θα ενταθούν οι φωνές στην Ευρώπη για επιβολή φόρου ψηφιακών υπηρεσιών σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Στο μεταξύ, οι αποκλίνουσες προτεραιότητες της Δύσης και του ηγούμενου από την Κίνα αναπτυσσόμενου κόσμου θα υπονομεύσουν τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα και τις προσπάθειες μεμονωμένων χωρών να καταπολεμήσουν τις αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες. Αυτό θα δει περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις να υιοθετούν προστατευτικά οικονομικά μέτρα (όπως συνοριακοί δασμοί) για να υποστηρίξουν τις δικές τους βιομηχανίες (όπως αυτή των ηλεκτρικών οχημάτων), φαινομενικά στο πλαίσιο των πολιτικών για το κλίμα.

Παραμένει ανέφικτη μια εκεχειρία στην Ουκρανία

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα συνεχίσει, αλλά καμία από τις δυο πλευρές δεν θα πετύχει εδαφικά κέρδη ικανά να υποβαθμίσουν σημαντικά την διαπραγματευτική θέση της άλλης, διασφαλίζοντας τη συνέχιση των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας και την ανοδική πίεση στις τιμές των εμπορευμάτων. Και οι δυο πλευρές θα επιχειρήσουν νέες επιθέσεις εν μέσω ανησυχιών πως η πρώτη γραμμή θα «βαλτώσει» με την πάροδο του χρόνου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, με τη βοήθεια σταθερής στρατιωτικής υποστήριξης από τους Δυτικούς συμμάχους, θα επικεντρώσουν τις επιθέσεις τους στα νότια προς την Αζοφική Θάλασσα για να απομονώσουν τις ρωσικές δυνάμεις στον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία. Αλλά οι ουκρανικές επιθέσεις είναι απίθανο να διώξουν τις ρωσικές δυνάμεις από τον διάδρομο. Η Ουκρανία θα κλιμακώσει επίσης τις επιθέσεις κατά στόχων εντός της Ρωσίας ελπίζοντας να διαβρώσει περαιτέρω τη δημοφιλία του πολέμου εντός της Ρωσίας.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα συνεχίσει την εκστρατεία της για καταστροφή κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας, επικεντρωνόμενη στις γραμμές ηλεκτρισμού, ύδρευσης και επικοινωνιών. Οι ζημιές στις υποδομές θα έχουν ως αποτέλεσμα πτώση του βιοτικού επιπέδου στην Ουκρανία και προσφυγικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν θα υπονομεύσουν σημαντικά την υποστήριξη προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ούτε θα διαταράξουν τον ουκρανικό στρατό. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία θα συνεχίσει τις επιθέσεις μικρής κλίμακας στην Ντονμπάς ενόσω θα προετοιμάζεται για μια μεγαλύτερη επίθεση για να διασφαλίσει μεγαλύτερο μέρος της Ντονμπάς που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να συγκεντρώνονται στη Λευκορωσία και κατά μήκος των βόρειων και ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας, αλλά η Λευκορωσία δεν θα συμμετέχει στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας και η Ρωσία είναι απίθανο να εξαπολύσει νέα επίθεση από τη χώρα αυτή, καθώς η Μόσχα θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση του οχυρού της στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η συνέχιση του πολέμου σημαίνει πως μια εκεχειρία, πόσο μάλλον μια ειρηνευτική συμφωνία, είναι απίθανα το 2023. Σημαίνει επίσης πως οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας πιθανότατα θα παραμείνουν σε πλήρη ισχύ και πιθανότατα θα ενισχυθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Η παγκόσμια κρίση του αερίου και η πίεση της Δύσης προς το Κίεβο

Μια ακόμα χρονιά πολέμου στην Ουκρανία και η παγκόσμια κρίση του φυσικού αερίου θα οδηγήσουν τις δυτικές κυβερνήσεις να αυξήσουν τις πιέσεις προς το Κίεβο να προσφέρει παραχωρήσεις στη Μόσχα για υπάρξει μια βιώσιμη έξοδος από τη σύρραξη, αν και μια τέτοια έξοδος δεν είναι πιθανό να υλοποιηθεί το 2023.

Οι δυτικές κυβερνήσεις θα δώσουν αρκετή στρατιωτική και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία για να συνεχίσει να αμύνεται έναντι των ρωσικών επιθέσεων. Με τον πόλεμο να συνεχίζεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να αποφύγει σημαντικές ελλείψεις φυσικού αερίου κατά τους ψυχρούς μήνες των αρχών του 2023 λόγω των υψηλών επιπέδων αποθήκευσης. Αλλά το μπλοκ θα χρειαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές αερίου για να αποφύγει ελλείψεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2023-2024. Αυτό θα διατηρήσει υψηλά τις τιμές του φυσικού αερίου και θα έρθει να προστεθεί στα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα.

Το πλαφόν της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου θα έχει περιορισμένη επίπτωση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου στις αρχές του 2023 λόγω των ανησυχιών για ύφεση. Αλλά αν οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν το β’ εξάμηνο του έτους, αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ελλείψεις στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου που θα ωθήσουν ανοδικά τις τιμές. Οι αδύναμες οικονομικές συνθήκες θα έχουν ως αποτέλεσμα περισσότεροι εθνικιστές δυτικοί πολιτικοί (συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ) να ζητήσουν περιορισμό της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Η ΕΕ επιδιώκει αύξηση της στρατηγικής της αυτονομίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επικεντρώσει την πολιτική της στην προστασία του μπλοκ από την ενεργειακή κρίση και την κρίση του κόστους διαβίωσης, καθώς και στην αύξηση της αυτονομίας της σε τομείς όπως η τεχνολογία και οι πρώτες ύλες.

Οι Βρυξέλλες θα χαλαρώσουν τους κανόνες για τα κρατικά χρέη των κρατών μελών και τα δημοσιονομικά ελλείμματα για να επικεντρωθούν στους μακροπρόθεσμους στόχους της μείωσης των χρεών, και να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα δαπανών βραχυπρόθεσμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κάμψη. Οι βορειοευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πιέσουν ώστε να συνδεθούν οι νέοι στόχοι με αυστηρότερες ποινές για τις χώρες που δεν τους επιτυγχάνουν και οι νοτιοευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πιέσουν για να εξαιρεθούν πολλού τομείς δαπανών (σε ζητήματα όπως η ενεργειακή μετάβαση και η άμυνα) από τους υπολογισμούς των ελλειμμάτων.

Είναι πιθανόν να υπάρξει συμβιβασμός επειδή οι κακές οικονομικές συνθήκες θα δώσουν κίνητρο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν περιθώριο για συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα δημοσίων δαπανών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει επίσης να εκταμιεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε χορηγήσεις και δάνεια από το ταμείο NextGenerationEU (που θα προσφέρει κάποια δημοσιονομική ανακούφιση στα κράτη μέλη), και θα υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση ως προς το να χορηγούν οι εθνικές κυβερνήσεις επιδοτήσεις και στήριξη για εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ξεχωριστά, οι Βρυξέλλες θα κινηθούν ώστε να αυξήσουν την αυτονομία τους σε ζητήματα όπως οι κρίσιμες πρώτες ύλες και η τεχνολογία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προωθήσει τις επενδύσεις, την έρευνα και τις στρατηγικές συμμαχίες με τρίτες χώρες σε τομείς συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών, των μικροτσίπ και του υδρογόνου, και θα προωθήσει επιπρόσθετες επενδύσεις, αποθηκευτικές δυνατότητες και διαφοροποίηση προμηθειών (μέσω συμμαχιών με χώρες συμπεριλαμβανομένης της Χιλής, του Μεξικό και της Αυστραλίας) για προϊόντα όπως το λίθιο και οι σπάνιες γαίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να περιορίζουν την πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών στους στρατηγικούς οικονομικούς τομείς του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας, και επίσης θα είναι πρόθυμη να υιοθετήσει μέτρα προστατευτισμού για να προστατεύσει περαιτέρω τέτοιους κρίσιμους τομείς της οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα