Smart wearables για smart living από το Πλαίσιο

Τα wearables έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας. Οι εποχές που αυτά θεωρούνταν ως απλά, συμπαθητικά gadgets αποτελούν εδώ και χρόνια παρελθόν, καθώς η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας, έχει προικίσει τα wearables με λειτουργίες και χαρακτηριστικά που αφ’ ενός λίγα χρόνια πριν θα παρέπεμπαν σε smartphone και αφ’ ετέρου τους έχουν επιτρέψει να ενσωματωθούν ομαλά στην καθημερινότητα των καταναλωτών.

Η κατηγορία των wearables χαρακτηρίζεται από μία σχετική ασάφεια η οποία προκύπτει από την ονομασία της. Εν αντιθέσει, βλέπεις,

με ό,τι ισχύει σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες όπως π.χ. τα smartphones και τα tablets, η ίδια η λέξη “wearables” δεν περιγράφει ακριβώς τις συσκευές της συγκεκριμένης. Στην πράξη βέβαια μιλάμε για προϊόντα που «φοριούνται» από τον χρήστη, τουτέστιν smartwatches και smartbands.

Η ίδια η φύση των wearables πάντως αποτελεί και το μεγάλο τους ατού, καθώς εγγυάται ότι θα παραμένουν με τον χρήστη 24/7, όντας έτοιμα να ανταποκριθούν στα «θέλω» του, ακόμα κι όταν ενδεχομένως το smartphone του να βρίσκεται μακριά. Ποια είναι όμως τα wearables που θα βρεις στην αγορά και πώς ακριβώς θα μεταμορφώσουν και τη δική σου ζωή;

Smartbands

Γιατί να προτιμήσεις smartband;

Το smartband είναι κατάλληλο για όσους αναζητούν ένα activity tracker, μία συσκευή δηλαδή ικανή να παρακολουθήσει την καθημερινή τους άσκηση και να καταγράψει δεδομένα που ο χρήστης θα μπορεί εν συνεχεία να αναλύσει. Είναι μικρότερου μεγέθους σε σχέση με το smartwatch και ως εκ τούτου αρκετά πιο διακριτικό, ενώ λόγω των πολύ συγκεκριμένων λειτουργιών του και της μικρότερης οθόνης του, διαθέτει και μεγαλύτερη αυτονομία.

Θεωρητικά, μπορείς να καταγράψεις τις διαδρομές που κάνεις καθημερινά και με το smartphone σου, ωστόσο ένα smartband θα σου προσφέρει πολύ μεγαλύτερο βαθμό λεπτομέρειας. Είναι σε θέση να μετρά τα βήματά σου και τις αποστάσεις που διανύεις, να παρακολουθεί τον σφυγμό και τον ύπνο σου, ακόμα και να σε ενημερώνει για το πώς τα πας σε σχέση με τους στόχους που έχεις θέσει.

Εννοείται ότι η αγορά smartband προϋποθέτει ότι θα είσαι λάτρης της γυμναστικής, σε διαφορετική περίπτωση η συσκευή αυτή καθ’ αυτή δεν έχει να σου προσφέρει και πολλά. Αυτό που ίσως να μην έχεις υπ’ όψιν βέβαια, είναι ότι ένα fitness band μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο που έψαχνες τόσο καιρό για να βάλεις την άσκηση στην καθημερινή σου ρουτίνα. Σκέψου το!

Τι να προσέξεις κατά την αγορά;

Καθώς τα smartbands διαθέτουν συγκεκριμένο εύρος λειτουργιών, βεβαιώσου ότι αυτό που πρόκειται να αγοράσεις καλύπτει τις ανάγκες σου. Αν η άσκηση που προτιμάς είναι αρκετά εξεζητημένη ή θες να έχεις πρόσβαση σε πλήθος δεδομένων, τότε ενδεχομένως το smartband να μη σε καλύπτει. Έλεγξε ότι είναι πλήρως συμβατό με το smartphone σου και επιβεβαίωσε τις αντοχές του στη βροχή καθώς και εκείνες της μπαταρίας του.

Smartwatches

Γιατί να προτιμήσεις smartwatch;

Το smartwatch είναι μία πληρέστερη συσκευή, σχεδιασμένη για εκείνους που θέλουν κάτι το οποίο να παραπέμπει σε smartphone αλλά στον καρπό τους. Δεν είναι απλά σε θέση να καταγράφει κάθε τους κίνηση και έναν εντυπωσιακό μεγάλο αριθμό διαφορετικών ασκήσεων και δραστηριοτήτων αλλά συνδέεται με το κινητό τους τηλέφωνο, προβάλλοντας στην οθόνη του ειδοποιήσεις και κάθε λογής πληροφορίες. Για αυτούς που θέλουν να… απεξαρτηθούν εντελώς από το smartphone τους, υπάρχουν και smartwatches που δέχονται κάρτες SIM, λειτουργώντας έτσι αυτόνομα.

Το smartwatch θα καλύψει στο έπακρο τις ανάγκες του λάτρη της γυμναστικής. Για τον λόγο αυτό μάλιστα υπάρχει η υποκατηγορία των sportwatches, έξυπνων ρολογιών δηλαδή σχεδιασμένα για έντονη χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Τα smartwatches διαθέτουν GPS, καταγράφοντας με ακρίβεια διαδρομές, αισθητήρες για τη μέτρηση των καρδιακών παλμών και των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα (SpO2) μεταξύ άλλων, ενώ κάποια έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ακόμα και καρδιογραφήματα.

Πέραν της γυμναστικής, το smartwatch θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς σου. Θα διαβάζεις emails και μηνύματα, θα ελέγχεις την αναπαραγωγή της μουσικής σου, θα λαμβάνεις ειδοποιήσεις και θα έχεις πρόσβαση σε χρήσιμες εφαρμογές και λειτουργίες όπως χάρτες, το πρόγραμμά σου, τα ραντεβού σου στο Uber και τον καιρό. Ορισμένες συσκευές μάλιστα διαθέτουν επαρκή χωρητικότητα για να αποθηκεύσεις μερικές εκατοντάδες τραγούδια, προκειμένου να τα ακούς χωρίς να χρειάζεσαι το smartphone σου, απλώς συνδέοντας τα Bluetooth ακουστικά σου με το ρολόι σου!

Τι να προσέξεις κατά την αγορά;

Όσο προφανές κι αν σου μοιάζει, βεβαιώσου πως το ρολόι σου σε βολεύει. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές και διάφορες συσκευές, οπότε για να μη βρεθείς με κάτι ογκώδες ή απελπιστικά μικρό στον καρπό σου, κάνε τον κόπο να σιγουρευτείς για το μέγεθός του. Εξασφάλισε ότι συνεργάζεται άψογα με το smartphone σου: το τελευταίο που θες είναι να μην μπορείς να εκμεταλλευτείς όλες τις λειτουργίες του νέου σου ρολογιού.

Κατά τα άλλα, δώσε έμφαση, τέλος, στην αυτονομία (υπάρχουν προτάσεις με διάρκεια ζωής μπαταρίας από μια-δυο μέρες, μέχρι άλλες τόσες… βδομάδες) και τα υλικά κατασκευής: ένα ρολόι πρέπει να είναι σε θέση να αντέξει την καθημερινή χρήση και κατ’ επέκταση τη φθορά που προκαλεί αυτή.

Η δύναμη βρίσκεται στο χέρι σου

Πλέον γνωρίζεις τι προσφέρει ένα smartwatch, τι ένα smartband αλλά και πού διαφέρουν αυτά τα δύο. Αυτό που έχεις να κάνεις τώρα, είναι να ξεκαθαρίσεις τις ανάγκες σου και να σκεφτείς ποια συσκευή είναι εκείνη που τις καλύπτει περισσότερο. Η κάθε κατηγορία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα, γι’ αυτό σιγουρέψου ότι το προϊόν που θα επιλέξεις είναι και αυτό που χρειάζεσαι. Το μόνο βέβαιο είναι πως θα έχεις κάνει του χεριού σου μια συσκευή, ικανή να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά σου. Με γεια!

Keywords
Τυχαία Θέματα