Premier League: Tο τίμημα της κυριαρχίας

Οι σύλλογοι του πλουσιότερου πρωταθλήματος στον κόσμο κατέγραψαν συνολικές ζημιές σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου στερλινών τη σεζόν 2024-25.

Πίσω από τους εντυπωσιακούς αριθμούς, όμως, κρύβεται ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, όπου οι λογιστικές απώλειες δεν σημαίνουν απαραίτητα οικονομική αδυναμία.

Περισσότερες από 948 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 1,1 δισ. ευρώ) σε ζημιές προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων κατέγραψαν οι σύλλογοι της Premier League κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2024-25,

σύμφωνα με τα στοιχεία της Deloitte.

Πρόκειται για αύξηση άνω του 600% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και για το μεγαλύτερο αρνητικό αποτέλεσμα στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Με την πρώτη ματιά, οι αριθμοί προκαλούν ανησυχία. Πώς είναι δυνατόν το πλουσιότερο πρωτάθλημα του κόσμου, με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά συμβόλαια και τις υψηλότερες εμπορικές συμφωνίες, να εμφανίζει τόσο μεγάλες ζημιές; Η απάντηση, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του αθλητισμού Ζαν-Φρανσουά Μπροκάρ, δεν είναι τόσο απλή όσο δείχνουν οι ισολογισμοί.

Δεν σημαίνουν απαραίτητα κρίση

Σε αντίθεση με τις περισσότερες επιχειρήσεις, οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι λειτουργούν συχνά με διαφορετική οικονομική λογική. Οι ιδιοκτήτες τους δεν αποσκοπούν πάντα στη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία, αλλά στην αύξηση της αγωνιστικής αξίας, της εμπορικής επιρροής και της συνολικής αποτίμησης του συλλόγου.

Ετσι, πολλές ομάδες αποδέχονται μεγάλες λογιστικές ζημιές προκειμένου να επενδύσουν σε ακριβές μεταγραφές, υψηλά συμβόλαια ποδοσφαιριστών, σύγχρονες εγκαταστάσεις και ανάπτυξη του εμπορικού τους σήματος.

Οι επενδύσεις αυτές επιβαρύνουν τους ισολογισμούς βραχυπρόθεσμα, αλλά οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη αξία τα επόμενα χρόνια. Παρά τα τεράστια τηλεοπτικά συμβόλαια, τα οποία εξακολουθούν να είναι τα μεγαλύτερα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, οι δαπάνες αυξάνονται ακόμη ταχύτερα.

Οι μισθοί των ποδοσφαιριστών, τα ποσά των μεταγραφών, οι αμοιβές των προπονητών και οι προμήθειες των μάνατζερ απορροφούν ολοένα μεγαλύτερο μέρος των εσόδων.

Ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός για μια θέση στο Champions League έχει μετατραπεί σε οικονομικό «αγώνα εξοπλισμών».

Ακόμη και ομάδες που δεν ανήκουν στην παραδοσιακή ελίτ επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπου τα έσοδα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Οι ιδιοκτήτες καλύπτουν τις απώλειες

Ενας ακόμη λόγος που οι μεγάλες ζημιές δεν προκαλούν πανικό είναι η οικονομική δύναμη των ιδιοκτητών των περισσότερων συλλόγων της Premier League. Επενδυτικά funds, αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες διαθέτουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τις ομάδες τους ακόμη και όταν αυτές παρουσιάζουν αρνητικά αποτελέσματα.

Η λογική αυτή θυμίζει περισσότερο τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες επί χρόνια εμφάνιζαν ζημιές ενώ συνέχιζαν να προσελκύουν επενδύσεις χάρη στις υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.

Παρότι η συνολική εικόνα δεν παραπέμπει σε οικονομική κατάρρευση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συνεχής αύξηση του κόστους δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Η εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων οικονομικής βιωσιμότητας από την Premier League και την UEFA, οι πιθανές κυρώσεις για παραβιάσεις των κανονισμών κερδοφορίας και βιωσιμότητας, αλλά και η πιθανή επιβράδυνση της αγοράς τηλεοπτικών δικαιωμάτων, θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τη δυνατότητα των συλλόγων να συνεχίσουν να δαπανούν με τους σημερινούς ρυθμούς.

Το παράδοξο

Η Premier League βρίσκεται σήμερα σε μια ιδιόμορφη κατάσταση: είναι ταυτόχρονα το πλουσιότερο, το εμπορικότερο και το πιο ζημιογόνο πρωτάθλημα στον κόσμο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης. Αντίθετα, αντανακλά ένα επιχειρηματικό μοντέλο όπου η διαρκής επένδυση στην αγωνιστική υπεροχή θεωρείται προϋπόθεση για τη διατήρηση της παγκόσμιας εμπορικής κυριαρχίας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτό το μοντέλο μπορεί να παραμείνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Οσο τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες και διεθνείς αγορές συνεχίζουν να αυξάνονται, οι ιδιοκτήτες θα εξακολουθήσουν να αποδέχονται τις ζημιές ως μέρος μιας στρατηγικής ανάπτυξης.

Αν όμως ο ρυθμός αύξησης των εσόδων επιβραδυνθεί, τότε το οικονομικό οικοδόμημα του αγγλικού ποδοσφαίρου θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά πραγματικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα