«North Macedonia» και στη Wikipedia

«North Macedonia» είναι το επίσημο λήμμα που χρησιμοποιεί από σήμερα και η Wikipedia σε όποιον αναζητά τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Πλέον όποιος αναζητά στο διαδίκτυο τη λέξη Μακεδονία στα αγγλικά, δηλαδή Macedonia, ως πρώτη αναζήτηση θα τους βγάζει το North Macedonia

Το γράφει μεταξύ άλλων η Wikipedia

Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (σλαβομ. Република Северна Македонија, Ρεπούμπλικα Σεβέρνα Μακεντόνιγια, αλβανικά: Republika e Maqedonisë

së Veriut)(7)(8), αναφερόμενη μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2019 ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (σλαβομακεδονικά: поранешна Југословенска Република Македонија(9)(10), προφέρεται: ποράνεσνα Γιουγκοσλοβένσκα Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγια, Αλβανικά: Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë), για συντομία πΓΔΜ(11), είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Βρίσκεται στα κεντρικά Βαλκάνια και καταλαμβάνει συνολική έκταση 25.333 τετραγωνικών χιλιομέτρων (ξηρά: 24.856 τ.χλμ., ύδατα: 477 τ.χλμ.). Είναι περίκλειστη χώρα, συνορεύει με το Κοσσυφοπέδιο στα βορειοδυτικά (αμφισβητούμενη η κυριαρχία του από τη Σερβία), τη Σερβία στα βόρεια, τη Βουλγαρία στα ανατολικά, την Ελλάδα στα νότια και την Αλβανία στα δυτικά. Αποτελεί περίπου το βορειοδυτικό τρίτο της μεγαλύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, που περιλαμβάνει επίσης τα γειτονικά τμήματα της βόρειας Ελλάδας και μικρότερα τμήματα της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας και της νοτιοανατολικής Αλβανίας. Η γεωγραφία της χώρας καθορίζεται πρωτίστως από βουνά, κοιλάδες και ποτάμια. Στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη Σκόπια ζει περίπου το ένα τέταρτο των 2,06 εκατομμυρίων κατοίκων. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σλαβομακεδόνες, ένας νότιος Σλαβικός λαός. Οι Αλβανοί αποτελούν μια σημαντική μειονότητα, περίπου 25% του πληθυσμού της χώρας, ακολουθούμενοι από τους Τούρκους, Σέρβους, Ρομά και άλλες μικρότερες μειονότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα