Madleen: «Το Τελ Αβίβ παραβίασε το διεθνές δίκαιο» – Αντιδράσεις κατά του Ισραήλ για την κατάληψή του

Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ Kan μετέδωσε ότι το πλοίο Madleen, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, βρίσκεται στο λιμάνι Ασντόντ μετά την κατάληψή του σε διεθνή ύδατα από τις IDF.

Υπενθυμίζεται ότι το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το Madleen θα μεταφερθεί στο συγκεκριμένο λιμάνι, ενώ οι 12 ακτιβιστές που επέβαιναν θα απελαθούν στις χώρες τους.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατζ διέταξε να τους δείξουν βίντεο από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 πριν από την απέλασή τους.

Τα ονόματα των 12 ακτιβιστών που επέβαιναν στο πλοίο Madleen.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Όσο περνούν οι ώρες πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την κατάληψη του ιστιοφόρου από το Ισραήλ, αν και αυτές παραμένουν ανεμικές όσον αφορά τα κράτη της Δύσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν – Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι η Γαλλία ζήτησε αμέσως να παράσχει προξενική προστασία στους έξι υπηκόους της που επέβαιναν στο ιστιοφόρο.

Ο Μπαρό είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων το σχέδιό τους να ελλιμενιστούν στη Γάζα και να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, τους είχε προειδοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους και ήταν σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές «για την αποτροπή οποιουδήποτε περιστατικού».

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι η χώρα του ζήτησε να τους επισκεφθούν αξιωματούχοι του προξενείου της μόλις φτάσουν στη στεριά, «για να εξακριβώσει την ευημερία τους και να διευκολύνει την ταχεία επιστροφή τους στη Γαλλία».

Σύμφωνα με την El Pais και το Al Jazeera Arabic που επικαλούνται πηγή στο ισπανικό ΥΠΕΞ, ο επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Ισπανία έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την κατάληψη του Madleen.

Αιχμηρή ανακοίνωση της ευρωομάδας της Αριστεράς

«Αυτή η παρέμβαση, που πραγματοποιήθηκε εκτός των ισραηλινών χωρικών υδάτων, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του ναυτικού και ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 46 μέλη.

«Η σύλληψη των μελών του πληρώματος και η κατάσχεση της βοήθειας που προοριζόταν για έναν πληθυσμό που βρίσκεται σε άμεση ανθρωπιστική ανάγκη είναι απαράδεκτη και αποτελεί σαφώς μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την πείνα και τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα, ενώ παράλληλα κρύβονται τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου από τον κόσμο», πρόσθεσε.

Κάλεσε «την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν έντονα αυτή την παράνομη σύλληψη, να απαιτήσουν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των μελών του πληρώματος και να παροτρύνουν τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν την άμεση και ανεμπόδιστη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Η σχετική ανάρτηση στο Χ:

«Πειρατεία», «κράτος τρομοκράτης το Ισραήλ»

Ανακοίνωση καταδίκης για την κατάληψη του Madleen εξέδωσαν η Χαμάς και το Παλαιστινιακό Κίνημα Μουτζαχεντίν.

Επίσης, το Ιράν καταδίκασε την κατάληψη του Madleen, ενώ κάνει λόγο για «πειρατική ενέργεια».

«Η επίθεση σε αυτόν τον στόλο – δεδομένου ότι συνέβη σε διεθνή ύδατα – θεωρείται μια μορφή πειρατείας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ισμαήλ Μπαγκάι σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη σήμερα Δευτέρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι «ενεργεί ως κράτος τρομοκράτης» και ότι η επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον του πλοίου Madleen «αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Τελ Αβίβ ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο

Η Άγκνες Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, καταδίκασε την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ, τονίζοντας ότι «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

«Ως κατοχική δύναμη (όπως αναγνωρίζεται από το ΔΔΔ), το Ισραήλ έχει νομική υποχρέωση να διασφαλίσει ότι οι πολίτες στη Γάζα έχουν επαρκή τρόφιμα και φάρμακα. Θα έπρεπε να είχαν αφήσει το Madleen να παραδώσει τις ανθρωπιστικές του προμήθειες στη Γάζα», έγραψε στο Χ.

Η Καλαμάρ απηύθυνε επίσης έκκληση στα κράτη να κάνουν «πολύ περισσότερα από όσα έχουν κάνει μέχρι σήμερα».

«Υπάρχει μια συνεχιζόμενη γενοκτονία. Στρατιωτική κατοχή. Απαρτχάιντ. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα λιμοκτονούν. Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στοχοποιούνται. Η ανθρωπιστική βοήθεια παρεμποδίζεται», πρόσθεσε.

Το Εβραϊκό Συμβούλιο στην Αυστραλία ζητά την απελευθέρωση των ακτιβιστών

Το Εβραϊκό Συμβούλιο στην Αυστραλία ζητά την απελευθέρωση των 12 ακτιβιστών του Madleen.

Σχετική ανάρτηση έχει κάνει και ο γερουσιαστής Ντέιβιντ Σόμπριτζ από τους Πράσινους της Αυστραλίας που επισημαίνει ότι η επίθεση στο πλοίο «πρέπει να καταδικαστεί έντονα και να έχει επιπτώσεις», ενώ καλεί την αυστραλιανή κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις στην ισραηλινή βιομηχανία όπλων και στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Διαδήλωση στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας

Στην Ελλάδα, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας και η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη καλούν σε διαδήλωση προς την ισραηλινή πρεσβεία στις 19:00 το απόγευμα σήμερα Δευτέρα, απαιτώντας την απελευθέρωση των 12 ακτιβιστών και τη «διακοπή κάθε σχέσης» με το Ισραήλ.

Οι σχετικές αναρτήσεις στο Facebook:

Keywords
Τυχαία Θέματα