City Hub Events Αλεξανδρούπολη – Καιρίδης: Θέλουμε τη νόμιμη λελογισμένη μετανάστευση με όρους και κανόνες

Στέλνουμε το μήνυμα ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι τα σύνορα και της Ευρώπης, επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στο City Hub Events: East Macedonian & Thrace Forum II, που διεξάγεται Αλεξανδρούπολη.

Μιλώντας για τη συνεργασία με την Ευρώπη στο μεταναστευτικό ο Δημήτρης Καιρίδης υπογράμμισε ότι

«όσα συμβαίνουν εδώ δεν μένουν εδώ. Σε αυτή τη βάρκα είμαστε μαζί, είμαστε από την ίδια πλευρά. Χρειάζεται στενός συντονισμός των πολιτικών μας», υπογράμμισε, προσθέτοντας συγκεκριμένα για τη Γερμανία πως «είναι ένας μακρόχρονος διάλογος που έχουμε με το Βερολίνο. Είμαι χαρούμενος που ο ομόλογός μου ήρθε στον Έβρο όπου θα μεταβούμε αργότερα στον φράκτη και στο φυλάκιο».

Για τις μεταναστευτικές ροές ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε ότι τα πολύ υψηλά νούμερα μετανάστευσης του περασμένου Σεπτεμβρίου έχουν πέσει κατά 75%, ενώ, στον Έβρο, έχει καταγραφεί μείωση πάνω του 90%. «Δεν έχουμε πλέον τα θέματα στην Εγνατία Οδό που είχαμε με τους διακινητές. Γίνεται καλή δουλειά με τους ανθρώπους ασφαλείας της χώρας, ενώ υπάρχει καλή επικοινωνία με την Τουρκία», υπογράμμισε ο Δημήτρης Καιρίδης.

Αναφερόμενος στη Λέσβο, τόνισε ότι είναι μια περιοχή που έχει σηκώσει δυσανάλογο μεγάλο βάρος στο μεταναστευτικό. «Στεκόμαστε δίπλα της με επιδοτήσεις έργων, με χαμηλό ΦΠΑ, με την τουριστική βίζα των Τούρκων πολιτών για να στηριχθεί η τοπική οικονομία, μέτρο όπου έχει γίνει θερμά δεκτό από τους ντόπιους», πρόσθεσε, δίνοντας στοιχεία από τη δομή μεταναστών του Μαυροβουνίου, στη Μυτιλήνη. «Πριν από 45 μέρες στη δομή ήταν 5.911 άτομα, ενώ χθες 3.571 άτομα. Είναι μια σημαντικότατη βελτίωση καθώς πάνω από 2.500 άτομα έφυγαν μέσα σε 45 μέρες», τόνισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δεν εφησυχάζουμε, χρειάζεται διαρκής εγρήγορση. Είμαστε στο σταυροδρόμι δύο μεταναστευτικών ροών».

«Εμείς θέλουμε τη νόμιμη λελογισμένη μετανάστευση με όρους και κανόνες»

Ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε ξανά ότι η χώρα στηρίζεται και στη βοήθεια των εταίρων, ενώ ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «πετύχαμε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Μια συμφωνία Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς όπου ορθός λόγος επικράτησε απέναντι στους κραυγάζοντες των άκρων».

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του για το μεταναστευτικό, ο Δημήτρης Καιρίδης υποστήριξε ότι «δεν είμαστε ξενόφοβοι, εναντίον και γενικά της μετανάστευσης. Είμαστε εναντίον της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης μετανάστευσης. Αυτό μας κάνει φωνή του Κέντρου, απέναντι από το άκρο της ξενόφοβης Ακροδεξιάς και στις αφέλειες της Ακροαριστεράς, πείτε την όπως θέλετε. Εμείς θέλουμε τη νόμιμη λελογισμένη μετανάστευση με όρους και κανόνες».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «δεν πιστεύουμε στα επιδόματα και δεν μπορούμε να δώσουμε όπως κάνουν άλλοι. Μπορούμε να δώσουμε πρόσβαση στην εργασία ώστε από την αρχή που έρχονται εδώ να αυτοσυντηρούνται. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη στο πού θέλουμε να πάμε και δέχεται το διεθνή έπαινο για την ισορροπία του έχει», λέγοντας ωστόσο ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καιρίδη, το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου έρχεται να κάνει ένα βήμα. »Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να δέχονται όλο το βάρος του μεταναστευτικού και κάποιοι άλλοι να σφυρίζουν αδιάφορα. Και η φίλη Γερμανία δέχεται μεγάλο βάρος. Αυτό το νόημα έχει η δική μας παρουσία εδώ», είπε.

«Το μεταναστευτικό μπορεί να τινάξει τη Δυτική δημοκρατία στον αέρα»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης υποστήριξε ότι ο Καναδάς δέχθηκε 400.000 μετανάστες, το 1% των πολιτών του. «Ο Καναδάς δεν έχει παράνομη μετανάστευση. Γιατί έχει το πλεονέκτημα δύο τεράστιων ωκεανών. Και ενός γείτονα στον νότο που παίρνει όλους τους μετανάστες πίσω. Αυτό τον έλεγχο πρέπει να ανακτήσουμε στην Ευρώπη. Αυτό που δεν θέλει ο Ευρωπαίος είναι το χάος», ανέφερε ο υπουργός.

Καταληκτικά υπογράμμισε ότι «αυτό που έγινε 2015-19 δεν πρέπει να ξανά γίνει γιατί ρίχνει νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς. Η δική μας πολιτική είναι αυστηρή, δίκαιη και προχωράμε αποθαρρύνοντας το παράνομο και δημιουργώντας νόμιμες εναλλακτικές. Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, αν δείτε τι γράφετε από διάφορους ψεκασμένους για τις πολιτικές μας… Αλλά είναι μια μάχη που θα δώσουμε με παρρησία και θάρρος. Το μεταναστευτικό μπορεί να τινάξει τη Δυτική δημοκρατία στον αέρα. Πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί, ψύχραιμοι και θαρραλέοι στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία διεξαγωγής του φόρουμ, χαρακτηρίζοντας τη Θράκη ως «Προμαχώνα». Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσωπική σχέση του με την πρόεδρο του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην περιοχή της Θράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα