3+1 νέα μέτωπα για το Qatargate

Εξελίξεις σε τέσσερα μέτωπα καταγράφονται και με σειρά δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο για την υπόθεση Qatargate, μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από την εμφάνιση της Εύας Καϊλή ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου θα απολογηθεί και θα κριθεί η προφυλάκισή της ή μη. Επισημαίνεται ότι η ευρωβουλευτής αντιμετωπίζει τις ποινικές κατηγορίες

της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της διαφθοράς.

Το οικόπεδο της Πάρου

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η «Corriere della Sera», στο στόχαστρο των βελγικών Αρχών έχει μπει η δραστηριότητα και περιουσιακά στοιχεία της Καϊλή και του συντρόφου και συγκατηγορουμένου της Φραντσέσκο Τζόρτζι στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές με γνώση της έρευνας, αναφέρει πως η αγορά οικοπέδου 9 στρεμμάτων στην Πάρο ενδέχεται να έγινε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η Eurojust έχει στείλει αιτήματα στις ελληνικές αλλά και στις ιταλικές Αρχές που ερευνούν τραπεζικούς λογαριασμούς, εταιρείες και ακίνητα των εμπλεκομένων στο Qatargate.

Οι περίεργες διαρροές για Παναμά

Παράλληλα, μέσω social media διέρρευσαν έγγραφα που υποστηρίζουν ότι βρέθηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ σε τρεις λογαριασμούς στον Παναμά που φέρονται να ανήκουν στην Εύα Καϊλή, στον πατέρα της Αλέξανδρο Καϊλή και στη μητέρα της Μαρία Ιγνατιάδου. Ο συνήγορος της ευρωβουλευτού και της οικογένειάς της Μιχάλης Δημητρακόπουλος σε δήλωσή του διέψευσε την εγκυρότητά τους, χαρακτηρίζοντάς τα «προδήλως πλαστογραφημένα», και προανήγγειλε προσφυγή για τον εντοπισμό της πηγής της διαρροής. «Θα στείλουμε άμεσα στον Χαράλαμπο Βουρλιώτη, πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τα πλαστογραφημένα έγγραφα, ώστε άμεσα να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες Αρχές στον Παναμά και να πιστοποιηθεί αυθεντικά η πλαστογραφία τους, συγχρόνως δε θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να εντοπιστεί ο πλαστογράφος».

Το χρήμα «δείχνει» και Μαρόκο

Από τα στοιχεία της έρευνας των βελγικών Αρχών για τη ροή του χρήματος αρχίζει σιγά σιγά να ξεδιπλώνεται και ο ρόλος του Μαρόκου στην παράνομη δραστηριότητα που ανέπτυξαν ο Παντσέρι και οι συνεργάτες του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Politico και της «Corriere della Sera», ο Παντσέρι είχε αναπτύξει σχέσεις με αξιωματούχους του Μαρόκου από το 2011, ενώ το 2014 είχε λάβει και βραβείο για την προώθηση της φιλίας ΕΕ - Μαρόκου από τον βασιλιά Μοχάμεντ. Ως ευρωβουλευτής ήταν επικεφαλής της επιτροπής για τις χώρες του Μάγρεμπ με σύμβουλό του τον Τζόρτζι και τότε φέρεται να ήρθε κοντά με τον μαροκινό διπλωμάτη Αμπντεραχίμ Ατμούν που εκπροσωπούσε τη χώρα σε ευρωμαροκινή επιτροπή. Οι βελγικές Αρχές θεωρούν τον Ατμούν πρόσωπο - κλειδί στην υπόθεση, ενώ ερευνάται επίσης και ο ρόλος του Μανσούρ Γιασίν, υπευθύνου των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Η αποζημίωση Αβραμόπουλου

Εν τω μεταξύ, όπως επιβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει εσωτερικές διαδικασίες για να επαληθεύσει αν οι δραστηριότητες του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι ήταν σύμφωνες με τους κανόνες που ισχύουν για τους πρώην επιτρόπους. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια δημοσιευμάτων της ιταλικής «La Stampa» και της ισπανικής «El Mundo» που υποστήριξαν ότι ο Αβραμόπουλος είχε στενές σχέσεις με τον Παντσέρι και λάμβανε χρήματα. Σε απάντησή του ο πρώην κοινοτικός επίτροπος είπε ότι για την τιμητική συμμετοχή του στη ΜΚΟ, χωρίς εκτελεστικές ή διοικητικές αρμοδιότητες, λάμβανε αποζημίωση 5.000 ευρώ μηνιαίως από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, τονίζοντας ότι το ποσό «δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο». Επεσήμανε επίσης ότι για τη συμμετοχή του είχε λάβει την τυπική άδεια που απαιτείται από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Κομισιόν, την οποία συνυπέγραψε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα