ΥΠΟΙΚ: Στα 711 εκ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το α’ 5άμηνο

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ το πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο πεντάμηνο διαμορφώνεται στα 711 εκ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 970 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ προκύπτει πως το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο πεντάμηνο στα 2 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 3,8 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ την

αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 19,6 δισ. ευρώ, 440 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι και οριακά υψηλότερα από τους στόχους, ενώ τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 17,3 δισ. ευρώ, 140 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι, λόγω των υψηλότερων, φέτος, επιστροφών φόρων, και 60 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τους στόχους.

Το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει ότι οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν μόλις 483 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 56% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα