“Βροχή” από λίστες στο υπουργείο Οικονομικών

Χιλιάδες ραβασάκια με πρόστιμα και εκτεταμένους ελέγχους πόθεν έσχες προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους, αλλά και χωρίς να καταβάλουν τους αναλογούντες φόρους.

Το ΚΕΠΥΟ “τρέχει” τους ελέγχους σε 25.500 Έλληνες φορολογούμενους, που έστειλαν περίπου 7 δις. ευρώ στο εξωτερικό από το 2009 έως σήμερα, με τις πρώτες ενδείξεις να κάνουν λόγο για προβληματικό πόθεν

έσχες τους.

Η 1η φάση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, οπότε και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο να απαντήσουν στα ειδοποιητήρια του ΚΕΠΥΟ, έχοντας δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών- τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων.

Η 2η φάση θα ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων σε όσους δεν ανταποκριθούν αλλά και εκτεταμένοι έλεγχοι πόθεν έσχες, με προφανή στόχο πέρα από την επιβολή των κυρώσεων, να εισπραχθούν πρόστιμα, προσαυξήσεις και φόροι.

Σε ό,τι αφορά στη λίστα Λαγκάρντ, το ΣΔΟΕ δίνει προτεραιότητα στα συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου λόγω πολιτικού ενδιαφέροντος, με στόχο οι έλεγχοι να έχουν ολοκληρωθεί σε λιγότερο από έναν μήνα. Αμέσως μετά, οι έλεγχοι θα επεκταθούν στις υπόλοιπες 2.059 περιπτώσεις, όπου και θα γίνει αφενός έρευνα στις εν Ελλάδι καταθέσεις τους, αφετέρου αντιπαραβολή με τα δηλωμένα εισοδήματα.

Προτεραιότητα χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών και η λίστα των 1.800 φορολογούμενων με μεγάλο πλούτο. Ο προγραμματισμός προβλέπει διασταυρώσεις δαπανών διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων με τα δηλωμένα εισοδήματα των τελευταίων ετών, ενώ με βάση τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, θα πρέπει να συγκροτηθεί Μόνιμη Μονάδα Ελέγχου, η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει 2.600 ελέγχους εντός του 2013, στόχος εξαιρετικά φιλόδοξος, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 2012 ο στόχος ήταν 1.300 έλεγχοι και ολοκληρώθηκαν λιγότεροι από τους μισούς.

Από “κόσκινο” περνά το ΚΕΠΥΟ και 400 Έλληνες που αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο και τα στοιχεία τους απεστάλησαν από τις βρετανικές Αρχές. Η 1η φάση, που ολοκληρώθηκε χωρίς ευρήματα, αφορούσε στο εάν οι ελεγχόμενοι συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ή είχαν υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού δικαίου. Η 2η φάση προβλέπει εκτεταμένους ελέγχους πόθεν έσχες, με φόντο τα στοιχεία, που δείχνουν ότι πέρα από τους Έλληνες μεγιστάνες, υπάρχουν δικηγόροι, γιατροί, λογιστές ακόμα και μεσαία τραπεζικά στελέχη που “επένδυσαν” σε ακίνητα αξίας 300.000- 500.000 βρετανικών λιρών ο καθένας.

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρίσκονται και οι 125 ιδιοκτήτες θαλαμηγών με νηολόγιο Άμστερνταμ, αν και τα στοιχεία που εστάλησαν από τις ολλανδικές Αρχές είναι ελλιπή καθώς σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζουν οι ΑΦΜ ή και τα επώνυμα των εμπλεκομένων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδεχομένως θα ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία. Το ΣΔΟΕ θα ερευνήσει μεταξύ άλλων και την πραγματική ταυτότητα των ιδιοκτητών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η υπόνοια ότι τα πρόσωπα που εμφανίζονται είναι αχυράνθρωποι, ενώ υπάρχει ανοικτή επικοινωνία με 2 δικηγορικά γραφεία στον Πειραιά που ανέλαβαν τα αναγκαία έγγραφα για τη νηολόγηση των σκαφών. Εκτιμάται ότι εντός 3μήνου, θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων.

Χαμηλά τοποθετείται ο πήχης των προσδοκιών για τις λίστες των καταθετών σε Λιχτενστάιν και Λουξεμβούργο, καθώς υπηρεσιακοί παράγοντες των ελεγκτικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι κάποιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν πριν από περίπου 2 χρόνια, έδειξαν ότι επρόκειτο για στοιχεία άνευ ενδιαφέροντος.

Πολύ χαμηλά κρατάνε τον πήχη των προσδοκιών υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και για τα όποια οφέλη από τη σύναψη της συμφωνίας με την Ελβετία για τις ελληνικές καταθέσεις, αφού η εμπειρία από τις ανάλογες συμβάσεις που υπέγραψαν οι Βρετανοί και οι Γερμανοί, δεν είναι ενθαρρυντική. Διεθνείς οργανισμοί, μάλιστα, που μελετούν τέτοιου είδους συμφωνίες κάνουν λόγο για «τρύπες» στις συμβάσεις, αλλά και για εξαιρετικά περιορισμένα δημοσιονομικά οφέλη για τις χώρες που υπέγραψαν τις συμφωνίες.

Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι τα κεφάλαια προς φορολόγηση είναι περίπου 2,7 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το μέγιστο δημοσιονομικό όφελος για τον ελληνικό Προϋπολογισμό δεν θα ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις “τρύπες” των σχετικών συμφωνιών, ακόμα και ο Γ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλές. Ειδικότερα, από αυτές εξαιρούνται:

νομικά μορφώματα π.χ. ιδρύματαασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες λειτουργούν ως ενδιάμεσοι μεταξύ των καταθετών και των Αρχώνεταιρίες με υποτιθέμενο εμπορικό σκοπό και έδρα σε φορολογικό παράδεισο, οι οποίες υποκρύπτουν φυσικό πρόσωποθυρίδες και αποδόσεις που δεν χαρακτηρίζονται τόκοι καταθέσεωνλογαριασμοί με “παγωμένη” απόδοση, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα μεταγενέστερης κεφαλαιοποίησης των τόκων υπό τη μορφή π.χ. σύνταξης

Επιπλέον, η υπογραφή της σύμβασης δεν θα δώσει την ευκαιρία στις ελεγκτικές υπηρεσίες να “ξεσκονίσουν” τους εν λόγω καταθέτες, όπως μπορεί να συμβεί στη περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς δεν θα δοθούν τα ονοματεπώνυμα των φυσικών προσώπων. Αρκεί να ανατρέξει, βέβαια, κανείς στα στοιχεία των Ελβετικών Αρχών για να δει πως καλύπτονται από το ελβετικό απόρρητο οι καταθέτες.

Πάντως, φαίνεται πως «ο φόβος φυλάει τα έρημα» αφού το 2009 μόλις 70 Έλληνες είχαν δηλώσει ότι έχουν τόκους από καταθέσεις στην Ελβετία, για να φτάσουμε το 2011 στους 1.360.

Όλες οι έρευνες διεξάγονται στη σκιά των αποτελεσμάτων έρευνας του διεθνούς ανεξάρτητου Οργανισμού Tax Justice Network, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση της φοροδιαφυγής, επί συνόλου 145 χωρών. Το μέγεθος της γκρίζας οικονομίας υπολογίζεται στα 83,8 δις. δολάρια δηλαδή στο 96% των δαπανών υγείας, ενώ οι χαμένοι φόροι υπολογίζονται στα 30,8 δις. δολάρια, δηλαδή στα περίπου 24 δις. ευρώ.

Keywords
υπουργειο οικονομικων, υπουργειο, άρθρο 99, εν λόγω, κεπυο, δις, φοροι, σδοε, μνημονιο, αφμ, πειραιας, πήχης, λιχτενστάιν, πήχη, ελλαδα, σημαίνει, στουρναρας, βουλη, tax, network, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , φορολογικη δηλωση 2011, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, λιστα μεγαλοοφειλετων, οφειλετες δημοσιου, βασεις 2012, 600 δις, λιστα λαγκαρντ, φορολογια 2013, αποτελεσματα, χωρες, ακινητα, αφμ, εδρα, λονδινο, σδοε, άρθρο 99, αρθρο, αμστερνταμ, βρισκεται, γινει, γιατροι, γραφεια, δυνατοτητα, δις, δωσει, εγγραφα, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, ελβετια, εν λόγω, επικοινωνια, επωνυμα, ερευνα, ερευνες, ετων, υπηρεσιες, κεπυο, λιχτενστάιν, λουξεμβουργο, λογο, μορφη, νηολογιο, οφελος, παπακωνσταντινου, πήχης, υπογραφη, ποθεν εσχες, ταυτοτητα, φυσικο, φοβος, φοντο, network, πήχη, πληροφοριες, σημαίνει, tax, υγειας
Τυχαία Θέματα